Keskustelut Metsänomistus Metsäpoliittinen selonteko valmisteille

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 43)
  • Metsäpoliittinen selonteko valmisteille

    Metsälehti 5.12.2012
    ”Maa- ja metsätalousministeriö on aloittanut hallitusohjelmassa luvatun metsäpoliittisen selonteon valmistelun. Tavoitteena on runsaan vuoden päästä tuoda eduskunnalle ehdotus metsien käytöstä.

    Selonteko sisältää vuosiin 2030-2050 ulottuvan esityksen metsien käytön päämääristä sekä keskeisimmistä toimenpidetarpeista. Mukaan tulee myös vaihtoehtoisia tulevaisuuskuvia keskustelun pohjaksi. Lisäksi tehdään ehdotukset Kansallisen metsäohjelman tarkistamiseksi.

    Metsäpoliittista selontekoa pohjustetaan parhaillaan työpajakierroksella, jonka aikana erilaisilta ryhmiltä kysytään näkemyksiä metsiemme käyttötarpeista tulevaisuudessa.

    Valmistelun aikana kuullaan maa- ja metsätalousministeriön mukaan myös alueiden näkemyksiä sekä laajempaa kansalaisnäkemystä sosiaalisessa mediassa.”

    – Höh!? Mitä varten tarvitaan näkemyksiä ”erilaisilta ryhmiltä”? Eikö luoteta metsänomistajien näkemyksiin? Kysytäänkö niitä edes?

    – Toivottavasti ei edes yritetä valmistelussa tehdä sellaisia ehdotuksia, jotka olisivat ristiriidassa metsien päätuotantosuunnan kanssa!

  • mehänpoika

    ”Metsäneuvosto: Metsien käyttö muuttuu merkittävästi

    Julkaistu 9.9.2013

    Metsäpoliittisen selonteon valmistelu etenee maa- ja metsätalousministeriössä. Metsäneuvosto linjasi viime viikolla selonteon vision ja strategiset päämäärät.

    Vision mukaan Suomen metsien hyödyntäminen tulee muuttumaan merkittävästi jo seuraavan kymmenen vuoden kuluessa. Muutos tuo mukanaan rakenteellisia muutoksia mutta myös uusia mahdollisuuksia.

    Neuvoston mukaan metsien hyödyntämisen kannalta tulevaisuudessa on TÄRKEÄTÄ muun muassa se, että metsät ovat aktiivisessa ja monipuolisessa käytössä sekä se, että alan rakenteet uudistuvat ja monipuolistuvat.

    Selonteko on tarkoitus lähettää lausunnolle marraskuussa. Eduskunnalle se annetaan ensi vuoden alussa.

    Vastaavanlaista metsäpoliittista selontekoa ei ole aikaisemmin tehty. Sen laatimisesta sovittiin Kataisen hallituksen ohjelmassa.

    METSÄLEHTI”

    – Kukahan osaisi avata tällaista uutista, kun sen sanomasta ei voi esittää muuta kuin arvailuja? Tässä viime vuonna avatussa ketjussa on näitä arvailuja esitetty. Mielestäni ne voivat osua oikeaankin.

    Lisätty väliin sana, ”tärkeätä”.

    mehänpoika

    Tärkeätä olisi se, että metsät olisivat aktiivisessa ja monipuolisessa käytössä…?

    Nykyinen pääministeri, Katainen, on aktiivinen hirvenmetsästäjä. Jo edellisen hallituksen pääministeri, Mari Kiviniemi, kuului aviomiehensä välityksellä hirvenmetsästäjiin. Jo hänen aikanaan maa- ja metsätalousministeri Anttilan myötävaikutuksella ilmeisesti aloitettiin tavoitteelliset tutkimushankkeet metsien ”muusta” aktiivisesta käytöstä kuin perinteisestä. Kataisen kaudella selvitykset selonteon nimellä kirjattiin jo hallitusohjelmaan.

    Ilmeisesti hirvikantoja kasvatetaan parhaillaan tulevaisuuden utopiavision pohjalta: ulkomaisen hirvestysturismin kuvitellaan lisäävän metsien ”aktiivista ja monipuolista käyttöä”. Voi käydä niin, että vain konkurssit ja hirvikolarit lisääntyvät.

    Gla Gla

    Ei hirvikantoja tällä hetkellä kasvateta.

    jees h-valta

    Eikös tämä juuri ole sitä kasvatusaikaa?
    Ja vasta hetken päästä aletaan korjata lihat riippumaan.
    Kasvattajien ahneudesta riippuen tietysti. Toiset lihottelee vielä melkein lokakuunkin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Olin tuossa männä viikolla seminaarissa jossa käsiteltiin metsän terveysvaikutuksia. Esimerkiksi siis ns. ekosysteemipalvelut, sisältäen markkinalliset ja markkinattomat hyödykkeet. Metsän terveysvaikutuksina käsiteltiin myös metsän tuottamia haittoja, jotka eivät oikein istu käsitteeseen ekosysteemipalvelu, esim. hirvikärpäset ja taudit (borrelioosi, myyräkuume, jänisrutto ja muut sellaiset). Matkailun ja erilaisten kasveista eristettävien bioaktiivisten aineiden kehittely antaa rajattomat mahdollisuudet.

    Emme oikein ymmärrä miten erikoista luontomme ulkomaalaisten mielestä on, kun meille se on niin tavallista. Hirven ja muun metsänriistan, kalastuksen, retkeilyn ym. eli laajemmin erästyksen myynti osittain matkailijoille on oikein mahdollisuuksien aarreaitta. Se hirvestyselämys voidaan tuotteistaa niin että peruspaketti on mukaan pääsy hirvijahtiin, ja sitten jos tulee kaato niin siitä maksetaan ylimääräistä. Ei vain pidä mennä lupaamaan niitä ns. varmoja kaatoja, niin ei ole mitään syytä sen takia kasvattaa hirvikantaa. Vielä parempi matkailutuote olisi harvahko kanta, jonka tuottama elämys olisi hirven näkeminen luonnollisessa ympäristössä. (Sitä paitsi, meillä metsästysoikeus kuuluu meillä maanomistajalle, joten ei ole mitään syytä viljellä näitä salaliittoteorioita.)

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    A.Jalkanen:
    ”(Sitä paitsi, meillä metsästysoikeus kuuluu meillä maanomistajalle, joten ei ole mitään syytä viljellä näitä salaliittoteorioita.) ”

    Ensin puhut kovasti hirvestysmatkailusta ja sen hienoudesta. Mitä tämä kommentti tarkoittaa siinä yhteydessä?
    Yritätkö olla niin sinisilmäinen että luulet meiltä maanomistajilta jotain kysyttävän, kun hirvestysmatkailua ”kehitetään”?
    Taatusti ei oteta edes niihin pöytiin. Eihän tähänkään asti metsänomistajan sana ole painanut mitään hirvikannan kokoa suunniteltaessa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    mehänpoika

    ”Valtioneuvoston metsäpoliittinen selonteko 2050” 6.2.2014 on valmistunut. Jo hyvin pitkään valmisteltu selonteko käsittää 67 sivua tarkkaan harkittua tekstiä. Siitä 10 pistettä!

    3 sivun tiivistelmässä lukee mm:
    ”Metsäala, metsien hoito ja käyttö ja niistä saatava hyvinvointi tulee monipuolistumaan, mikä tarjoaa alalle suuria mahdollisuuksia. Tässä selonteossa metsäala ymmärretään laajasti. Se kattaa metsätalouden ja metsäteollisuuden lisäksi myös metsien muihin sekä aineellisiin että aineettomiin tuotteisiin perustuvan tuotannon, jalostuksen ja palvelut sekä julkishyödykkeet.

    Metsäpoliittisen selonteon visio, Metsien kestävä hoito ja käyttö on kasvavan hyvinvoinnin lähde, korostaa metsistä saatavaa monipuolista hyvinvointia ja sitä, että metsien hoito ja käyttö tarjoaa ratkaisuja ihmisten ja yhteiskunnan tarpeisiin.”

    – Metsänomistajana olisin tuollaisen ”vision” mielihyvällä hyväksymässä, mutta selonteon kytkeytyessä metsälakiin, siitä tehdään ”salakielineen”metsäpolitiikkaa ohjaava.

    Nyt Eduskuntakeskustelussa pitäisi saada selvyys, mitä tarkoitetaan metsäalan ”monipuolistumisella” sekä ”metsien muut sekä aineelliset että aineettomat tuotteet, palvelut sekä julkishyödykkeet”. Sieltä voi löytyä paha ristiriita metsien päätuotantosuunnan ja myös perustuslain kanssa.

    Eihän esimerkiksi kaupallistettua hirvenmetsästettyä voi harjoittaa ihmisten turvallisuuden ja omaisuuden kustannuksella, kuten nykyisin tehdään maantieliikenteen osalta hirvieläinkantoja pyyntiluvilla säädeltäessä. Selonteossa ei tosin mainita sanallakaan metsästysturismista tai hirvestä, mutta rivien välistä se kyllä paistaa.

    Gla Gla

    Uutisista poimittua: ”Hallitus on tänään hyväksynyt metsäpoliittisen selonteon, joka ohjaa metsien käyttöä vuoteen 2050 yltävällä aikahorisontilla.

    Selonteon merkitystä korostaa, että se on lajissaan ensimmäinen ja sille haetaan eduskunnan hyväksyntä. Tosin eduskuntakäsittelykään ei sido tulevien hallitusten toimia.”

    Eli paperi on voimassa vuoden, ei suinkaan 2050 saakka. Mielestäni aiheellista on kysyä, miksi meillä julkisen sektorin osuus bkt:stä on eu:n ja varmaan maailmankin kärkiluokkaa, n. 60% ja kauanko meillä on varaa tuottaa bkt:tta näillä selonteoilla. Hallitus ei osaa ennusta tulevaisuutta vuodenkaan päähän, kun joudutaan luopumaan velkaantumistavoitteistakin. Vuosikaudet on metsäalallakin yritetty parantaa puuntuottamisen edellytyksiä mm. tilakehitystä parantavalla ohjelmalla ja tuloksena on metsäpoliittinen selonteko eli isolla rahalla tuotettu paperi vailla yhtään konkreettista, toimeenpantua asiaa. Tässä ketjussa mainitsinkin Sipilän esille tuomasta ongelmasta eli siitä, että erilaisia ohjelmia ja selvityksiä kyllä tehdään, mutta uskallusta tai kykyä toteuttaa niitä ei ole.

    Gla Gla

    Eihän kyse tässä ollut siitä, että kartoitettaisiin esim. tilakoon kasvattamisen mahdollisia haittoja. Tilakoon kasvattaminen on otettu tavoitteeksi jo vuosia sitten. Nyt vain ollaan keksitty aiheeseen liittyen uusi termi, yrittäjämäisyys. Se antaakin muutamaksi vuodeksi aiheen tuottaa selvityksiä ja seminaareja julkisella rahalla ilman, että mikään muu kuin valtion velan määrä muuttuu.

    hemputtaja

    ### Kyllä tuossa ptteen jutussa on hivenen ihan vakavaa asiaakin: ”Arvioinnin mukaan ihmiset ovat muuttaneet luonnon ekosysteemejä viimeisen 50 vuoden aikana nopeammin kuin koskaan aiemmin maapallon historiassa.”

    Mutta ketkä ovat muuttaneet? Ja ketkä ovat sallineet muuttaa? Kaikkien ja ennenkaikkea omaksi tappiokseen.
    Lähetetty: 13.12.2012
    Lähettäjä: Anton Chigurh ###

    Pistipä silmään tuo vanha huomautus.

    Mihinkähän tuo arvio 50 vuodesta perustuu. Kun muistaa tervan, kimröökin, pelkän tukin keruun, kaskeamisen, metsäpalojen sytyttelyn, jne arvioin, että ei ainakaan Suomessa tuossa ekosysteemin muutoksessa ole juuri muutoksia tullut muuta kuin parempaan päin.

    Ja miten lie muualla. Brittein saarten metsät taisivat olla jo lopussa 50 vuotta sitten ja ei tainnut mennä hyvin muuallakaan. Välimeren maidenkin metsistä oli taidettu tehdä loppu jo yli 1000 vuotta sitten.

    Epäilen arviota vain nykyajalle tyypilliseksi tarkoitushakuiseksi viherhömöilyksi.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 43)