Keskustelut Metsänomistus Metsät ja vaalikevät 2019

Tämä aihe sisältää 322 vastausta, 47 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi harrastelija 1 kuukausi, 2 viikkoa sitten.

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 321)
 • Metsät ja vaalikevät 2019

  Vaaleihin liittyvä keskustelu leviää moneen ketjuun, josko saisimme tähän keskitettyä ajankohtaiset asiat. Alkuun pari linkkiä: https://www.vasemmisto.fi/wp-content/uploads/2018/10/vas_ilmasto-ohjelma_web-1.pdf

  Lainaan sieltä  pätkiä metsäosiosta, käykää itse lukemassaloput:

  Vastuullisella metsäpolitiikalla tulee ylläpitää ilmaston kannalta optimaalinen metsien kehitysluokkajakauma. Tehokkaimpia hiilen sitojia puut ovat kasvaessaan kuitupuusta tukkipuuksi. Uudistuskypsät metsät sitovat hiiltä, mutta ne ovat erityisesti hiilen varastoja, joten liian nuorta metsää
  hakattaessa tämä potentiaali menetetään. Metsien kiertoaikaa olisikin saatava pidennetyksi, niin että puu ehtisi käyttää hiilensidontapotentiaalinsa ennen raaka-aineeksi päätymistä.

  Metsien maaperään on sitoutuneena merkittävä määrä hiiltä sekä kivennäismailla että eloperäisillä mailla. Voimakas maan muokkaus päätehakkuiden yhteydessä heikentää maan hiilitasapainoa, ja maaperän hiiltä vapautuu myös ojitettujen kasvuisien metsien maaperästä. Toisaalta puuston lisääntynyt kasvu osalla
  ojitetuista soista kompensoi maaperän hiilipäästöjä. Poimintahakkuita toteuttamalla voidaan pohjaveden tasoa pitää korkeammalla, jolloin hiili pysyy sitoutuneena eloperäiseen maahan, eikä kunnostusojituksia tarvita. Haittana voi olla metaanipäästöjen lisääntyminen, mikäli suo vettyy.

  Metsänomistajat ovat keskeisessä roolissa ilmastonmuutoksen hillinnässä. Puihin sitoutuvan hiilen määrää voidaan lisätä parantamalla metsänhoidon käytäntöjä. Tämä on usein myös metsänomistajan etu. Tulisikin rakentaa kannustinjärjestelmä, joka kannustaa hiilinielun vahvistamiseen. Kannustinjärjestelmän tulisi olla
  sellainen, jossa metsänomistaja palkitaan hakkuiden lykkäämisestä ainakin aikaisemmassa metsälaissa määriteltyihin uudistamisikiin. Mikäli metsä kuitenkin kaadetaan etuajassa, osa saadusta kannustimesta perittäisiin verotuksessa takaisin. Tuen tulee kasvaa sitä mukaa, mitä vanhemman metsän säästämisestä on
  kyse, jotta kiertoaika pidentyisi. Järeämmästä puusta saa paremman hinnan, joten vaikka tulot viivästyvät ja osa kannustimesta perittäisiin verotuksessa takaisin, saisi metsänomistaja kuitenkin taloudellisen hyödyn
  hiilivaraston kasvattamisesta.

  Metsien hiilinielun vahvistamiseksi Suomen tulisi mm.
  · asettaa hakkuut kestävälle tasolle hiilinielujen vahvistamisen ja luonnon monimuotoisuuden suojelun näkökulmasta. Tämä on huomattavasti alempi taso kuin puuntuotannollisesta näkökulmasta. Oikea taso määräytyy viimeisimmän tieteellisen tiedon avulla.
  · kehittää kannustinjärjestelmä maanomistajille hiilinielujen kasvattamiseen.
  · parantaa metsätalouskäytänteitä neuvonnan ja ohjauksen kautta siten, että puuston ja maaperän hiilensidonta ja monimuotoisuus lisääntyvät talousmetsissä.
  · ohjata puuta erityisesti pitkäikäisiin korkean arvonlisän puutuotteisiin.
  · tukea metsänhoitotapoja, joissa maanmuokkausala minimoidaan siten, että riittävä
  uudistamistulos saavutetaan.
  · uudistaa Kemera-tukea niin, että se ohjaa aidosti kestävään metsätalouteen.
  · kohtuullistaa Metsähallituksen tuloutustavoitetta.

   

  Tämän linkin https://www.sll.fi/2019/02/25/luonto-pyrkii-eduskuntaan/?fbclid=IwAR1Wr-RdzRhCUjyw-Z-7nUiyTicUmkUbQU09PRNrC1rnBqMKknX5egfuwjE Takaa puolestaan löytyy luonnonsuojeluliiton kysely puolueille, kaikkien puoueiden vastaukset on sieltä luettavissa.

   

   

 • Metsuri motokuski

  Ainoa muutos on että työttömien kyykyttäminen loppuu ja saavat taas olla rauhassa kortistossa eikä kukaan patista töihin. Muiden asioiden osalta jokainen ”kääntää takin” sopivasti ja yhteisymmärrys saavutetaan. Ei kai kukaan usko että vaalilupaukset 100 %:sti laitetaan toimeen. Eihän Suomella siihen varaa ole.  Suurten yritysten lobbarit käyvät supisemassa sopivasti valiokunnissa ja kääntävät edustajien kannat itselleen mieleiseksi. VM:n virkamiehet antavat oman rajauksen kuluihin ja taas sopivasti asiat junailaan niin että kulurakenne ei repeydy käsistä.

  Ainoa ongelma on että kuinka muut puoluejohtajat tulevat Rinteen kanssa toimeen. Rinne on tunnetusti melkoinen jyyrä eikä mikään sovittelija. Jos puoluejohtajat pääsevät Rinteen persoonan kanssa sinuiksi niin hallitus voi syntyä piankin. Uskon että asiakokonaisuuksista ei ongelmia tule.

  Puuki

  Biomassaa metsä kasvaa eniten , jos ei hoideta ollenkaan.  Mutta sitten tulee stoppi, kun muutama vuosi/vuosikymmen on kulunut.  Itseharveneminen vie puuta lahoksi ja hiilipäästöjä tulee ennen aikojaan. Toinen ongelma on tuholaisten vioitusten ja lumituhojen yleistyminen.  Esim. Slovakiassa on viime vuonna kaarnakuoriaiset ”syöneet” vuoden hakkuumäärän verran puuta.  Yksipuolinen ja hoitamaton kuusimetsä ja lämpimät ilmat on  ihan parasta mitä kirjanpainajat voivat toivoa .  Tänä vuonna oletetaan kirjanpainajatuhojen lisääntyvän entisestään. Myös Suomessa, jos ilmat suosii.

  Tolopainen

  Politiikka on politiikkaa ja valtion asioiden hoito on realismia. Nyt on vain ajan kysymys paljonko tarvitaan aikaa, että SDP voi luopua vaalilupauksistaan ja jatkaa nykyhallituksen viitoittamalla tiellä. Siihen  on vain pientä säätövaraa menojen lisäykselle, koska lainaraha on niin halpaa että hyvin voidaan tehdä budjetteja niin, että velka kasvaa miljardin vuodessa, tuon velanlisäyksen hoitaa inflaatio. Ei ole mitään tarvettakaan katkaista täysin velanottoa.

  puunhalaaja

  Itse veikkaan hallitusta:SDP, Kokoomus, Vihreät, RKP

  Perassic on todennäköisesti oikeassa. Arvo Pohja on se yhdistävä tekijä.

  Jäin kuitenkin miettimään tuota KOK, Keskusta, persut ja KD mallia. Ensinnäkin, KD tuntuu olevan lähellä persuja, sopisivat hyvin yhteen. Persuille ei taas pääministeripaikka ole itseisarvo. Voisivat hyvin antaa sen Orvolle, jos joku persu saa sisäministerin paikan. Halla-aho ilmeinen valinta, mutta jos persujen hallituspaikka on Halla-ahon persoonasta kiinni niin eiköhän siihen voi pistää Tavionkin. Näin ollen Häkkänen voisi jatkaa oikeusministerinä. Keskustalle valtionvarainministerin salkku ja tietenkin maatalousministeriö. KD:lle sosiaalipuolelta joku iso rooli, Essayh voisi tehdä toimivan sotemallin joutessaan.

  Keskustan voisi saada mukaan sillä, että persut antavat keskustalle vapauden ajaa maalaisten intressejä. Metsää hakataan entiseen malliin ja tehdasinvestointeja edistetään. Kokoomus on tässä kuviossa se hankalin tapaus, sillä osa kannattajista loikkaa heti vihreisiin, jos puolue menee tällaiseen hallitukseen. Orpo voisi kuitenkin olla niin vallanhimoinen, että pääministeripestin takia myisi Arvonsa. Persut tietenkin tulisivat vastaan siinä, että hallitusohjelmassa toitotettaisiin kansainvälisyyttä ja luvattaisiin lisää rahaa humanitääriseen apuun ulkomailla. Ja persut, ne saisivat juuri sen mitä eniten hamuavat, mahdollisuuden kiristää humanitääristä maahanmuuttoa.

  En sano että pitäisin tätä skenaariota hyvänä, mutta ihmettelen jos tätä ajatusta ei porvaripiireissä mietiskellä.

  Visakallo Visakallo

  Riitelyyn taipuvainen Rinne yrittää aikansa muodostaa hallitusta, mutta tuskin siinä onnistuu, sillä demareiden olisi luovuttava lähes kaikesta, mitä tulivat vaalikampanjassaan luvanneeksi. Jättäytyvät lopulta oppositioon ja odottovat, että  ilman heitä nuodostettu hallitus kaatuisi. Sitähän he voivat hieman avittaakin. Sen Rinne kylllä osaa.  EU:n puolivuotinen puheenjohtajakausi menee vallan hyvin Sipilän johtaman toimitusministeriönkin voimin. Eihän siihen juurikaan hallitusta tarvita.

  harrastelija harrastelija

  Ei taida Sipilä olla toimitusministeri, koska on sanonut irti Keskustan pj:n vakanssilta! Tai olihan se Kekkosen aikana muistaakseni Miettisen kriisihallitus poliittisten päättäjien ohi, kun työttömien määrä ylitti 70 000!

  Olen kyllä ihmetellytkin, että kuinka Sipilä on mukana tuollaisessa politikoinnissa? Poöitiikan säännöt ovat vähän erilaisia kuin yritysmaailmassa! Siellä ei huutamalla ja räkyttämällä pärjää, täytyy olla tiukasti kiinni faktoissa.

   

  MIISU4F MIISU4F

  Juhan ilme on ollut kovin möksähtänyt. Kyllä monessa haastiksessa ennen vaaleja sen pinna ei ole sitten yhtään pitänyt. Tosin oli sitä sanailua puolin sekä toisin mutta Juhalla näytti naama menneen ruttuun pysyvästi kevään kuluessa.

   

  Mutta se mikä TAAS ihmetyttää, jotta moni läpipäässyt aikoo samoilla höyryillä eurovaaliehdokkaaksi. Sitä en voi ymmärtää. Pitäisi olla kiellettyä hakea uutta ehdokkuuttaa muualle, jos tuli jo valituksi kansanedustajaksi. Ihmiset on halunneet juuri sen ja sen ihmisen edustamaan, ei lähtemään muille maille.

  Ne, jotka ei päässeet läpi, toki ovat hyvällä paikalla hakiessaan eurokentille.

  Reima Ranta

  Tulette vielä huomaamaan, että kakku pitää ensin leipoa ja vasta sitten sen voi syödä. Syöjiä kyllä riittää, mutta mistä leipurit?

  Kansa haluaa leipää ja sirkushuveja ja niitä lupaamalla voittaa vaalit.

  Timppa

  Sipilän kohtalo johtuu muutamssta omasta virheestä ja sitten ulkopuolisista.

  Turvapaikanhakijarumba putosi syliin arvaamatta, mutta Sipilän lupaus antaa oma asuntonsa jollekin turvapaikanhakijalle antoi kasvot Oulun tapaksille.

  Bernerin avulla Helsingissä saatu vaalivoitto oli lopulta erittäin kallis.  Sipilän estoton tuki hänelle ja epäonnistunut taksiuudistus, joka heikensi palveluja ja/tai nosti nosti hintoja herätti maakunnissa kiukkua.  Etenkin Kela-kyytien tason heikentyminen herätti oikeutetusti suuttumusta.

  Tietysti myös Sote-soppa.

  Ei Kepun vaalitappio johtunut vastuunkannosta, vaan heikosta ymmärryksestä ja vauhtisokeudesta.  Onneksi kausi päättyi, jottei Berner saanut enempää vahinkoa aikaan.

  Reima Ranta

  Iso kuva hallituksella on ollut aivan oikea. Missään nimessä meidän ei pitäisi velkaantua tässä tilanteessa. Väestöennusteessa vanhuusväestön ja työikäisen väestön käyrät eriytyvät vauhdilla, joka tarkoittaa todella isoa taloudellista ongelmaa jatkossa. Taloudellisen tasapainon ylläpitäminen on tästä hamaan tulevaisuuteen jokaisen hallituksen ylivertaisesti tärkein tehtävä – muut asiat ovat lillukanvarsia.

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 321)