Keskustelut Metsänomistus Metsätalouden kannattavuus

Esillä 10 vastausta, 321 - 330 (kaikkiaan 359)
 • Visakallo Visakallo

  Kuten myös Jätkä totesi, tässä on kysymys hyvistä maapohjista. MT-mailla jäädään selvästi pienempiin tuloksiin, mutta oikea-aikaiset toimenpiteet ratkaisevat sielläkin. Aivan kuten Jätkä totesi, näissä kohteissa on tehty myös hyvin lieviä yläharvennuksia. Kolmella harvennuksella korjattiin yhteensä 200 mottia hehtaarilta, ja ajatus oli silloin, että max 400 mottia olisi päätehakkuussa, mutta tulikin 600 mottia. Hoidetun kuusikon kasvu voi siten suotuisissa olosuhteissa yllättää iloisesti. Kun kuusikko kasvaa reilusti sekä paksuutta että pituutta, silloin niitä mottaja kertyy.

  Jätkä

  Meillä oli Kuhmoisissa isohkoja harjoitustyömaita. Metsät eivät olleet koskemattomia, vaan niitä oli koitettu pitää kunnossa, eli terveinä.

  Alueella on myös lämpösumma otollinen puunkasvulle.

  Seurakunta ja Kunta olivat hoitaneet myös sen, että metsäomaisuutta on. Seurakunta oli jopa vaikeuksissa rahojensa kanssa.

  Kun huippulaatuista kuusikkoa pistettiin sahatukeiksi, niin maksimipituisia tukkeja (61 dm) sai melko järjestään vedellä jopa kuutta samasta rungosta. Jos sattui joku poikaoksa tms. niin kahdeksankin tukkia tuli ja kuten Visa totesi, pituudella on huomattava merkitys puumäärään hehtaarilla. Kun lisäksi lähes koko ajan oli kaltevaa rinnettä, niin toki hehtaarin ala on paljon suurempi kuin pohjanmaalla.

  Taisi parhaimmillaan olla yli 800 kiintoa /ha kertymä, eikä montaakaan ”Ylisuurta” tyvipölliä näkynyt. Sitä vastoin paikallisen sahalaitoksen Tukkilaanilla oli sinne dumpattuja yli 80 cm pöllejä melko paljon.

   

  Timppa

  Kun huippulaatuista kuusikkoa pistettiin sahatukeiksi, niin maksimipituisia tukkeja (61 dm) sai melko järjestään vedellä jopa kuutta samasta rungosta.

  Taisivat olla punapuita.  Siis tukkia n 36,6 m.  Harvassa on yli 30-metriset puut.

  Jätkä

  Timppa. Ne taidettiin niinä aikoina hakata melko vähiin. Se pätkittäin jopa hirvitti, kun ajoivat niitä kuusitukkeja sellutehtaalle. Eikä ollut puuaines punaista.

  Apli

  Mitä tulee kuusikoiden päätehakkuisiin niin tarjouksissa joita niistä saatte niin kannattaa kiinnittää huomiota myös risujen ja jopa kantojen hintaan jos ne otetaan, pieni asia mutta hintaerot isoja ainakin täällä keski-suomessa.

  Puuki

  Joko on yksimielisyys löytynyt (tai löytynyt edes siedettävissä oleva kompromissi ) miten metsätalouden kannattavuutta mitataan ?

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Ei ole oikein hyviä konsteja joilla saisi kokonaiskuvan helposti. Vuotuisen kasvun mittaaminen on vaikeaa, paitsi jos on ajan tasalla oleva ja päivittyvä tarkka metsävaratieto. Vuotuiset menot ja tulot tms. helpot konstit kertovat vain osan totuudesta.

  Tomperi

  Miksi kannattavuutta ei tarkastella kuviokohtaisesti?  Vähemmän arssinoitavaa.

  Husq165R

  Juuri kuviokohtaisesti VK ne laskeekin. Ei kai perusperiaate mihinkään ole muuttunut, vaikka tältä päivältä kasvuluvut vielä puuttuvatkin. Kukaan ei ole niitä vaan muistanut vielä päivittää. AC:llä tosin voi kasvaa jossain kohtaa enemmän!

  Tomperi

  Kyllähn se voi kasvun ja kehityksen laskea kuviokohtaisesti.  Mutta miten se voi kannattavuuteen olennaisesti liitytyvät kustannukset ottaa huomioon?

   

Esillä 10 vastausta, 321 - 330 (kaikkiaan 359)