Keskustelut Metsänomistus Metsätilan arvonmääritys

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 57)
  • Metsätilan arvonmääritys

    Mahdollisimman halvalla tietysti, mutta minkäslaisia menetelmiä itse käytätte? Summa-arvoa tunnutaan käyttävän paljon ja siihen joku arvonkorjaus, mutta onhan näitä muitakin

    Täällä vähän pohjoisempana mökkinaapuri tokaisi, että korkeintaan puuston hinnalla pyrkiä saamaan kasvun ollessa hidasta ja uudistamisen kallista. Puuston keskipituuden jäädessä suht alhaiseksi tukkiosuus jää väistämättä suht alhaiseksi. No onhan osalla sahoja suht lyhkäsiä mittoja tarjolla, joka pelastaa paljon

  • hatelo

    Pyörähdän metsässä ja tarkistan nopsaan että kuviotiedot pitää puustoisimmilla kuvioilla paikkansa, onko pahoja tuhoja ja mikä on metsänhoidon taso keskimäärin. Sitten lasken mitä metsästä on mahdollista irrottaa 10-15 vuoteen (strategisesta sijannista riippuen). Sitten lasken tilalle hinnan, että sen saa omaksi tuohon aikaan mahdolliset lainan korot huomioituna ja minun hinta on siinä. Aiemmin tämä kassavirtaa arvostava laskentamalli toimi usein ihan ok, nykyisin harvemmin. Tänä päivänä pitää lyödä siihen 25-50% päälle, jos tilan edes haaveilee saavansa.

    Jänkhäjoonas

    Tukkiosuustaulukoita on eri puulajeille tarjolla, mutta miten teoria soveltuu käytäntöön tuollaisessa suht tasalaatuisessa metsikössä. Mikäli taulukko näyttää 80 prosenttia tukkiosuudeksi niin mitä tämä voisi olla tosielämässä riippuen tarjolla olevista mitoista?

    Berza

    Korkeahko on tukkiprosentti. Tarkoittaa  varttunutta hyvälaatuista puustoa. Mutta tällaisia metsiköitä kyllä löytyy.

    Mielestäni maapohjan laadun vaikutus hintoihin voisi olla suurempikin, mitä taulukoissa seisoo.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Haastatin vuosia sitten, erästä ostaen Suomen suurimpiin maanomistajiin noussutta tuttua henkilöä, joka oli erittäin vaatimaton, sanalla sanoen työmiesurakoitsija. Hän osteli yli 50 vuotta tiloja kertasilmäyksellä, isoin kertakauppa 2 milj euroa. Kysyin häneltä mitä hän tekisi tai arvostaisi toisin, jos olisi aloittamassa tilojen ostoa. Vastaus oli, että kiinnittäisi huomiota erityisesti maapohjien viljavuuteen.

    Metsätilojen ostossa olen luottanut eniten vaistoon ja mututuntumaan. Asiaa helpottaa tila-arvio, johon voi verrata omaa näkemystään. Mitä tukkisaantoon tulee, kuusikosta 75-95% saantohaarukka usein päätehakkuumetsässä. Koivikot ja rehevänmaan tai turvemaan männiköt ovat olleet tila-arvioissa usein tukkiprosentin osalta yliarvioita, kun olen hakkuuttanut kaupanteon jälkeen.

    Jalapa

    Jj, pohjoisessa 20€/k-m3 puustosta, taimikot tulevat kaupanpäälle, niille kun ei voi laskea arvoa yli sadan vuoden kiertoajalla.

    Ikävä vain, kun taskulaskimella tekee kauppaa niin usein jää kärjestä.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Viikolla päättyi eräästä n. 15 ha tilasta tarjousaika, josta tuttu teki tarjouksen. Tarjous oli muutaman prosentin alle summa-arvon, jolla jäi 16 tarjoajan joukossa häntäpäähän välittäjän mukaan. Tila oli keskimääräinen myytävä palsta , kapea mökkitie kulmaan tapasi, tila oli kahdessa osassa ja arvonkorjaus 20 % myyntiesitteessä. Olisi mukava, jos välittäjän kertoisi paljonko korkein tarjous oli. Onhan kauppahinnat julkisia, olisi mielestäni läpinäkyvää asiakaspalvelua tarjoajaa kohtaan. Tässäkin tapauksessa metsätilojen ketjun välittäjä vain totesi, että kovempi tarjous vastaisuudessa edesauttaa kauppoihin pääsemistä. Tässä tapauksessa  kyllä taskulaskin esti kaupan mielestäni, olin neuvonantajana.

    Panu Panu

    Missä päin? Hannun hintaseuranta kertoo, että kovimmat hinnat maksetaan Varsinais-Suomessa, keskimäärin 19% yli summa-arvon ja toiseksi kovimmat Häme-Uudellamaalla 16% yli summa-arvon. Joillain alueilla keskihinnat ovat alle summa-arvon. Yksittäiset tilat kuumimmilla alueilla saattavat kyllä mennä yllättävän kovaan hintaan mutta sitä on vaikea arvioida etukäteen suljetussa tarjouskaupassa. Turha noiden överiksi menevien tarjousten kanssa on alkaa kilpailemaan.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Keski-Suomen puolella, Etelä -Savon rajalla.

    Berza

    Itäisessä Suomessa myyntihinnat ovat n 10 prosenttia korkeampia, mitä mhy.n arviot kertovat. Tosin ainakin omassa pitäjässä puusto arviot yleensä ovat alakanttiin.

    Panu Panu

    Keski-Suomessa hinnat ovat Hannun mukaan 6% alle summa-arvon ja Etelä-Savossa 1% yli.

     

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 57)