Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 2,201 - 2,210 (kaikkiaan 6,450)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä soiden ennallistamiselle löytyy järkeviä kohteita, samoin kunnostusojituksille, tuhkalannoituksille ja joutomaiden metsityksille. Pitää vain katsoa asiaa riittävän monelta kantilta.

    Monet metsäasiantuntijat suhtautuvat epäillen peltoheittojen metsityksiin kun niistä oli niin huonot kokemukset viime kierroksella kun peltoja paketoitiin. Jospa nyt vältettäisiin virheet osittain. Noihin kohteisiin voitaisiin jopa harkita metsäpuiden ja jalopuiden lisäksi huolettomampia energiametsän puulajivaihtoehtoja kuten haapa, leppä ja hieskoivu. Nämä kun hoidetaan voidaan saada alle kuusialikasvos. Virossa saivat noilla jopa palavankiven kuonakasat metsäksi. Paksuturpeiset kohteet kannattanee monesti metsän sijaan palauttaa suoksi tai lintukosteikoksi.

    Puuki

    Peltojen paketointi ei ollut ihan sama asia kuin niiden metsittäminen. Pakettipellon saattoi jättää kasvamaan heinää ja se piti niittää vain nurin aika ajoin . Samalla niitettiin pellolle tullut vesakkokin.    Työläinpiä metsityskohteita ne peltoheitot on kyllä ja pitäis valita aina melko tarkkaan sopivin puulaji ja metsitystapa jotta ei menisi homma harakoille.

    Kurki

    Jari Leppä Maaseudun tulevaisuudessa (2.11.2020) arvostelee Lulucf-asetuksen mukaisia laskelmia Suomen metsien hiilinielusta, jonka vertailutaso on Luken laskema 29,4 milj.tn/v puutuotteiden kanssa. Se on vain murto-osa Suomen metsien koko hiilinielusta.

    Tuota Jari Lepän kommettia olen sittemmin miettinyt.

    Tämä linkki auttoi ratkaisemaan arvoituksen.

    Linkki: https://www.metsalehti.fi/artikkelit/avohakkuu-ei-havita-hiilivarastoa/#0f9046d9

    Ja sieltä kohta: Hiilen määrä maassa ei vähentynyt edes avohakkuun jälkeisinä vuosina, vaan hiiltä karttui keskimäärin jopa hieman lisää. Metsän hiilestä keskimäärin 60 prosenttia on maaperässä, kun mukaan lasketaan myös humus, karike ja puiden juuret. Loppuosa metsän hiilivarannosta on sitoutunut puustoon.

    Suomen kokonaispuusto on kasvanut vuodesta 2000 näihin päiviin 2000 milj.m3:stä 2500 milj.m3:iin eli 500 milj.m3:llä.

    Kun laskee sitten tuosta 500 milj.m3:stä maapohjan hiilivaraston kasvun ja käyttää varovaisesti hiileksi muuntokerrointa 1,0, niin metsämaapohjaan ja puustoon on sitoutunut lisää ilmasta otettua hiilidioksia CO2 = 1,0*60/40*500 + 500= 1250 milj.tn, joka lisääntyy vuosi vuodelta Suomen metsien nousevan kasvun myötä.

    Ja tuo 1250 milj.tn CO2-varastolisä on tullut 20 vuodessa. Metsämaapohjassa ilmasta otetua CO2 on tämän hetken kokonais puumäärällä 2500 milj. m3 sitten = 1,0*60/40*2500= 3750 milj.tn

    Ja maanpäällinen osa kokonaispuusto 2500 milj. m3 sisältää ilmasta otettua CO2 = 1,0*2500= 2500 milj. tn.

    Nyt alkaa jo tuo Jari Lepän tokaisu käydä järkeen, että ”Suomen laskettu hiinielu 30 milj.tn/v on vain murto-osa hiilinielusta”.

     

     

    mehtäukko

    Ja vihreät virkamiehet / poliitikot läpyttelevät karvaisia kämmeniään!? On kierous mallillaan että varmaan hattu täytyy pyörittämällä laittaa nuppiin.

    Puuki

    60 % hiilestä on maaperässä :  silloin jos puustossa on 2500 milj.t , niin maaperässä ja puustossa on yhteensä 6250 milj.t .  Se on paljon enemmän kuin puustoon kertynyt johon on verrattu metsien hiilinielun kertymistä.  Mitä tekkee päättäjät EU:n hiilitaseneuvotteluissa ja päästötaseen laskijat sen tosiasian johdosta ?

    Maaperän hiili lisääntyy sitä enemmän mitä paremmin metsä kasvaa puuta. Metsien suojelu siis vähentää hiilen kertymistä maaperässä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Älkää nyt huolestuko Puuki ja Kurki. Kyllä ne Lukessa osaavat ottaa tuonkin tutkimuksen tulokset käyttöön.

    Puuki

    Kyllähän ne Lukessa osaa ottaa huomioon vaan entä ne muut joiden pitäsi olla päättämässä Suomen puolesta eikä vastaan näistäkin asioista ?

    Kurki

    Linkki: https://www.metsalehti.fi/artikkelit/avohakkuu-ei-havita-hiilivarastoa/#0f9046d9

    Jos tuolla periaatteella, että 60% metsän hiilestä on maaperässä ja 40 % maapinnan yläpuolella, niin Suomen metsien hiilinielu on laskettavissa hyvin yksinkertaisesti.

    Hakkuusäästö 20 milj.m3 maapinnan yläpuolella (runkopuu ja oksat) sisältää ilmasta otettua hiilidioksidia CO2= 1,0*20= -20 milj.tn

    Maapinnan alapuolella oleva hiili= 60/40*20= -30 milj.tn

    Metsien nielu yhteensä -50 milj.tv.

     

     

     

     

    mehtäukko

    Päivän MT:ssa sivutaan ed. keskustellutta juttua. JLeppä mainitsee,että ” tutkimus kumoaa hurjimmat väitteet avohakkuusta”.

    Vihreiden KMikkonen enempi vähättelee, ja lerkuttaa” ..metsänkäsittelymuodoilla on monenlaisia vaikutuksia,joista ilmastonäkökulma on yksi.Muita ovat esim. virkityskäyttö marjastuksineen,metsästyksineen,maisemaarvot sekä monimuotoisuus joihin avohakkuulla on haitallinen vaikutus”. Onpa yksinkertaista analyysiä

    Siis kenellä,kuin maanomistajalla on ensisijainen oikeus maillaan mihinkään?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsäsi ei ole sinun. Ei kokonaan ainakaan, vaan siihen kohdistuu monenlaiset intressit. Valitettavasti vihreä puolue on avohakkuuasiassa ympäristöjärjestöjen panttivanki, itsenäistä kannanmuodostusta ei näytä puolueessa olevan.

Esillä 10 vastausta, 2,201 - 2,210 (kaikkiaan 6,450)