Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 5,371 - 5,380 (kaikkiaan 5,685)
 • Metsien hiilinielu

  Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

 • Panu Panu

  Faktantarkistus: hiilinielu on jonkun systeemin CO2 päästöt – sitoutuminen jollain aikavälillä, yleensä vuodessa. Suomen metsien osalta se romahti 59% vuonna 2021 verrattuna vuoteen 2020. Vuoden 2022 luvut todennäköisesti tulevat kertomaan hiilinielun kasvusta.

  tamperelainen tamperelainen

  Kuinkahan luotettavia nuo mittaukset ovat ?  Vrt Nasan tutkimukset v 2015-2020Niiden mukaan Suomi oli jo hiilinielu

  isaskar keturi

  Nyt on Panulla puurot ja vellit sekaisin ” Hiilinielut ovat prosesseja, aktiviteetteja tai mekanismeja, jotka poistavat hiilidioksidipäästöjä(United Nations 1992)” Panu kuvasi hiilitaseen, joka on eri asia. Kivaa hämmentää vakiintuneita termejä ja aiheuttaa tahallisia väärinymmärryksiä.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Metsien hiilinielujen romahduksella viitataan maankäyttöluokan ”metsämaa” nielun pienenemiseen viimeisten 10 vuoden aikana. Kts. kuva.

  https://www.luke.fi/fi/seurannat/maatalous-ja-lulucfsektorin-kasvihuonekaasuinventaario/kasvihuonekaasuinventaarion-ennakkotiedot-vahvistavat-maankayttosektori-paastolahde-vuonna-2021-metsat-pysyivat-edelleen-nettonieluna

  Suositeltavia termejä: hiilinielu, hiilivarasto. Ei-suositeltavia: hiilitase, hiilen sidonta.

  isaskar keturi

  Kiitos AJ, termit eivät olleetkaan vakiintuneet 🙂 Nyt ollaan määritelmissä lähempänä ymmärrettävää ja oikeaa nielua. Aikaisemmin hiilinieluna puhuttiin myös metsiin varastoitunutta hiilivarastoa, eli hiilivaraston ja nielun jako on selkiytynyt, mikä hyvä. Yksinkertaistettuna metsien (metsämaan) hiilinielu on hiilivaraston kasvu. Liekö sitten nyt vain poliittisesti tarkoituksenmukaista.

  Mutta kaikki tyynni metsien käyttö ei tunnukaan olevan Ollikaisen puheissakaan enää niin pannassa kuin vähän aikaa sitten.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Joo kertaus on aina hyvästä; ne termit tulee IPCC:n ohjeistuksista, eivät ole meidän poliitikkojen keksimiä.

  Visakallo Visakallo

  Hollannissa tuli ihmisillä jo mitta täyteen EU:n hiilihommista. Paikallisvaaleissa kaupunkilaisetkin äänestivät vanhojen valtapuolueiden asemesta uutta maatalousmyönteistä ryhmittymää. Näin kävi, kun oman maan  mies, eli  EU:n komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans meni yksipuolisissa linjauksissaan liian pitkälle. Tämän luulisi antavan ajattelemisen aihetta myös Ville Niinistölle ja Sirpa Pietikäiselle.

  Nuakka

  Kummankohan maan päästöiksi Italian roskien poltto Vantaalla lasketaan? Antaa kärytä vaan, kyllä me metsänomistajat siivotaam pois nämäkin hiilet!

  Nostokoukku

  Hollannin tulppaaninkasvattaja sai nokkaansa. Viikon päästä nähdään kuinka käy Suomen hiilihoureisille. Pääkaupunkiseutu on ”ulkoistettu” hiilitavoitteista. Helen ja Vantaa saa tuprutella niin kuin haluaa, ei sanaakaan yhdessäkään vaalikeskustelussa. Kyllä me ”maalaistollot” lasku maksetaan, vaikka vähän käsi nyrkissä, niskat kyrmyssä hammasta purren. Olisi hauska nähdä jos tulisi vielä isompi ”Jytky”.

  Timppa

  Siis metsämaan hiilensidonta on vähentynyt.  Toisaalta energiasektorin, joka ei sisällä metsätalouden vaikutusta, hiilipäästöt ovat vähentyneet.  Noista tilastoista ei selviä kuinka suuri osuus energiasektorin vähenemisestä johtuu metsäpuolen tuottaman energian lisääntymisestä.

Esillä 10 vastausta, 5,371 - 5,380 (kaikkiaan 5,685)