Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 5,381 - 5,390 (kaikkiaan 5,685)
 • Metsien hiilinielu

  Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

 • Nostokoukku

  Ei sellaista tietoa ole vara julkaista. Katoaa pian pohja useammankin laskijan todistuksista.

  Kurki

  AJ: Se menee jotenkin niin että vuotuiset globaalit päästöt ovat luokkaa 40 Gt ja nielut 10 Gt. Eli jos päästöt alenisivat puoleen ja nielut kaksinkertaistuvat, ne ovat samaa suuruusluokkaa.

  Tuo nielu 10 Gt lienee laskettu 1,3 kertoimella.

  Tässä Antero Ollila tietää, että puiden yhteyttämistuotteista maaperään menee 70% ja kertoimeksi näin tulee 2,25. Lähellä Ilveniemen 40/60 kerrointa 2,5.

  Nasan satelliitti näkee metsien todellisen kasvun.

  Eipä ole Hesari uutisoinut ” Nasan mukaan Suomi on jo hiilinielu.”

  Antero Ollila: On arvioitu, että 70% puiden yhteyttämistuotteista kulkeutuu juuristoon. Osa yhteyttämistuotteista käytetään juurten kasvuun ja juurten elintoimintojen ylläpitoon. Valtaosa kuitenkin siirtyy puiden kanssa symbioosissa elävien sienten rihmastoihin. Jokaisella puulajilla on parikymmentä sienijuuria muodostavaa sienilajikumppania, esimerkiksi herkkutatti, leppärousku, kantarelli ja punakärpässieni. Sienijuurisienillä on maassa rihmastoa noin 10 000 kilometriä neliömetrillä.

  Linkki: https://blogs.uef.fi/forest-issues/2022/12/04/vanha-metsa-on-hiilinielu/

  Puuki

  Yhteyttämistuotteita on lähinnä muita kuin hiili. Puut luovuttaa sokereita sienirihmastoille.

  Hiilitase on ihan käyyttökelpoinen sana, kun ymmärretään mitä sillä tarkoitetaan sen laajemmassa merkityksessä.

  Kurki

  Yhteyttämistuotteita on lähinnä muita kuin hiili. Puut luovuttaa sokereita sienirihmastoille.

  Juurikin sokerit ovat yhteyttämistuotteita, joissa sitä hiiltä (C) on.

  Puuki

  Turvemaalla varsinkin hiiltä kertyy maaperään puhtaan hiilenä eikä vain sidoksissa yhdisteissä.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Timppa on oikeassa; nykyisellä energian tuotannon rakenteella käy niin että mitä enemmän metsiä hakataan, sitä pienemmät ovat energiasektorin päästöt ja sitä suuremmat puutuotteiden hiilinielut. Jälkimmäiset olivat joskus aiemmin selvästi suuremmat, mutta mitä puutuotteita tuotettiin ennen enemmän (vaneria, lastulevyä, sahatavaraa)?

  Entä sienirihmastojen hiilinielu: vaikka niitä syntyy paljon, varmaan myös kuolee paljon joka kesä. Lisääntyykö massa metsän varttuessa ja häviää metsää uudistettaessa niin että massa pysyy ehkä vakiona? Onko tutkimuksia?

  Tomperi

  ”Nasan satelliitti näkee metsien todellisen kasvun.

  Eipä ole Hesari uutisoinut  Nasan mukaan Suomi on jo hiilinielu.”

  On muuten komentoinut tai ainakin Nasa on kommentoinut, Nasan mukaan erot ovat niin pienet että ne mahtuvat satelliitti tulosten virhemarginaalin  sisäpuolelle.

  Eri mittaustapoja ei voi suoraan verrata toisiinsa. Siitä puhuttiin paljon – 70 luvulla.

  Oli oikein mittauslaissa maininta. Siis ei voinut metsänomistaja protestoida jos pinossa oli enemmän puuta kuin pystymittatodistuksessa.

  ja tämä hiilinielusta jahkaaminen on ainutlaatuista, suomessa sitä jaksetaan jauhaa ja sitä pidetään tienä taivastenvaltakuntaan kun taas sivistyneimmissä valtakunnissa keskitytään siihen mitkä ovat todelliset päästöt ja sitten on valtioita joita se moinen keskustelu ei ole edes poliittisista syistä muuta kuin kiellettyä….

  Kurki

  On muuten komentoinut tai ainakin Nasa on kommentoinut, Nasan mukaan erot ovat niin pienet että ne mahtuvat satelliitti tulosten virhemarginaalin sisäpuolelle.

  Nasa sai Suomen nieluksi, mutta laskelmien mukaan Suomi oli +50 Mekv-tonnin päästö.

  Ero siis pieni?

  Tomperi

  Nasan mittausten tulos on hyvin epävarma, se ero mahtuu virhemarginaalin sisään.

  Hämis

  Harventelen 22v kuusikoita .  Kattelin ppa:ta taas ja kyllä 51 ( tuhoja voi vähentää 5 %) on lukema ja pituus 14-15 m.Tapion taulukot suosittelee 300 m3 pintaan.

  On siinä motti tullu ja tulee lisää rajusti vaikka n80 m3 varmaan lähtee ha:lta.  50 v nilkasta poikki ,mitä sanoo Visakallo.?

  Eikö niitä peltoheittoja nyt saada metsitettyä ? Tommosilla kasvuilla kyllä itse laitan ihan mielelläni. Muistakaa boori ja ajoissa raivaus tai harvennus.

  Vaan mehtäukkoa kaveriksi motolla toivoin, on siellä metsuri kovilla…

Esillä 10 vastausta, 5,381 - 5,390 (kaikkiaan 5,685)