Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 671 - 680 (kaikkiaan 8,490)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • kim1

    Suomi varsinkin eu alkutaipaleella oli ,sellainen malliopppilas että noudatti sääntöjä tarkempaan kuin” laki” vaatii..,siksi on hyvä että Saksa alkaa jarruttelemaan näissä ilmasto ” talkoissa”.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mulla suunnilleen sama kulutus kuin Planterilla. Iso akku on hyvä varautuminen ja lisäksi voisi olla aggregaatti pitempien sähkökatkojen varalle. En kyllä osaa laskea mikä olisi ko. laitteiston takaisinmaksuaika.

    Ilmastotavoitteet tulevat olemaan kaikille ankarat, tai vaihtoehtona on kaikille ankara ilmasto.

    Tämän sunnuntain 24.3. Hesarissa Jussi Konttisen kirjoittamaa juttua ikiroudan sulamisesta Siperiassa (tilaajille) otsikolla ”Ikiroudassa piilee pommi”. Jussi Konttisen teos Siperia – suomalaisen perheen ihmeellinen vuosi ikiroudan maassa (HS-kirjat) ilmestyy ensi viikolla. Konttinen kertoo Siperiasta Oodin Maijansalissa ke 10.4. kello 17.

    Tässä otteita tekstistä:

    Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n mukaan ikiroudassa on 1 000–1 700 miljardia tonnia hiiltä eli ainakin kaksi kertaa sen verran kuin sitä on nyt ilmakehässä. Jos ilmasto lämpenee kahdella asteella, ikirouta-alueen pinta-ala voi pienentyä lähes puoleen vuoteen 2100 mennessä. Samalla osa hiilestä vapautuu ilmaan hiilidioksidina ja metaanina.

    Silti ikirouta on kryosfäärin eli maapallon jäässä olevan kerroksen hitaimmin sulava osa. Se ei katoa yhtä nopeasti kuin jäätiköt tai merijää, vaan sen sulaminen vie syvimmistä kohdista satoja vuosia.

    Nykyvauhdilla Jäämerestä voi tulla syksyllä jäätön jo lähivuosina. Monivuotinen jää katoaisi kokonaan. Jää sulaa, koska napa-alueen ilmasto on lämmennyt jopa kolminkertaista vauhtia muuhun maapalloon verrattuna. Ennusteiden mukaan kuuma kyyti jatkuu ja arktisen alueen keskilämpö voi nousta jopa kymmenellä asteella vuoteen 2100 mennessä.

    Mekanismeista merkittävin on niin sanottu albedo eli heijastusvaikutus. Lumen peittämä jää tai maa heijastaa jopa 90 prosenttia auringon säteilystä takaisin avaruuteen. Lumeton jää heijastaa 60 prosenttia, mutta vesi vain kymmenen prosenttia. On arvioitu, että merijään ja lumipeitteen hupeneminen on jo lisännyt auringon lämmitystehoa puolella verrattuna ilmakehän hiilidioksidin vaikutukseen.

    Jäämeren jään tuho ei ole epämääräinen uhkakuva, vaan katastrofi, joka tapahtuu nyt. Vaarana on, että koko järjestelmä keikahtaa uuteen asentoon, jolloin ilmaston lämpeneminen ei enää edellytä hiilidioksidin lisäämistä ilmakehään. Venus-planeetan uskotaan muuttuneen tällaisessa itseään kiihdyttävässä ilmastonmuutoksessa kuivaksi ja kuolleeksi.

     

    Puuki

    Tuosta albedosta tuli mieleen, että voi olla jonkinlainen vaikutus (pienessä mittakaavassa) kasvihuonevaikutukseen  metsäpuolellakin, kun pieni taimikko peittyy talvisin lumeen vaikkapa 6 kk:ksi  .  Aurinko lämmittää maata näillä korkeuksillakin liki 1000 w/ m² teholla mutta talvella  vähemmän ja lyhyemmän aikaa kuin sulan maan aikaan.   Lämpösäteily saattaisi vähentyä ehkä ~ max 20 %  10-15 vuoden ajan verrattuna lumettomiin-/ peitteisiin metsä alueisiin , kun taimikko on pienikokoista.

    kim1

    Ikirouta kun sulaa meillä voi  edessä olla pikku jääkausi.Elikkä golf virta muuttaa suuntaansa tahi hyytyy kokonaan…toki ilmasto on sen verta lämmennyt  ettei Lontoolaiset pääse Thames joella luistelemaan kuten 1860- luvulla.

    Planter Planter

    Saattaa hyvinkin olla, että peli on pelattu. Itseään voimistavia mekanismeja on laukaistu liikkeelle, eikä niitä pysäytä mikään. Jäätiköt sulavat ja lumipeite pienenee, joka voimistaa lämpenemistä, joka taas sulattaa lisää, joka taas voimistaa lämpenemistä. Siperian ikirouta on alkanut sulaa ja metaania vapautuu yhä enemmän ilmakehään, joka lämmittää lisää ilmakehää, joka lisää ikiroudan sulamista ja metaaania ilmakehässä, joka lämmittää lisää. Merivesi on alkanut lämmetä, se sitoo huonommin hiilidioksidia, joka lämmittää lisää merivettä, joka sitoo huonommin hiilidioksia…..

    Merivirrat muuttuvat, matalapaineiden reitit muuttuvat. On niin paljon tosistaan riippuvaisia tapahtumia menossa, että kukaan ei pysty ennustamaan lopputulosta.

     

    kim1

    Paljon on muuttujia…tällä menolla Tanskasta tulee uudelleen suurvalta 200 v vuoden tauon jälkeen tällä vuosisadalla.

    tamperelainen tamperelainen

    AJ: Tuossa Jussi Konttisen jutussa  täytyy lähteä siitä,että valtamediat ovat ilmastokeskustelun osapuoli,ne ovat hylänneet objektiivisen tiedontuottamisen,tällä hetkellä yksi teema on ajaa ilmastonmuutosta.HS on kirjan kustantaja ja teokselle haetaan suurta myyntiä t.s. tarkoitus omalta vähäiseltä osaltaan paisuttaa Erkkojen,Herlinien pörssiomaisuutta.On pakko asettaa nuo jutut omaan kategoriaansa;kauhuskenariot,ns monimuuttuja-analyysitkin ovat epäonnistuneet.Tulee mieleen uskonnollisten liikkeiden tuhosta ja kadotuksesta saarnaajat.Aurinkokin on jo hyväksytty mukaan

    Näillä kauhukuvien maalauksella liitytään helposti maailmanlopun ennustajien pitkään ja kunniattomaan luetteloon

    Näissä ilmastoasioissa yhä ilmeisempää on vastuun ja sitä kautta kustannusten välttely,ilmastosopimukset eivät todennnäköisesti toteudu

    HS voisi saksantaa tuon artikkelinsa ja lähettää Merkelille,jospa pelästyisi ja Saksa ottaisi vastuun ilmaston pelastamisesta,muutoinkin Saksa olisi parempi foorumi

    Kurki Kurki

    Jussi Konttiselta pitäisi kysyä, että kuinka paljon 8000-5000 vuotta sitten  CO2 nousi  ikiroudan sulaessa Siperiassa ja millainen tuho se oli maapallolle?.

    Silloinhan talvet olivat Siperiassa 4,5 astetta lämpimämmät kuin nykyään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ihan hyvä kysymys Konttiselle. Mahtoiko Siperiassa tai muuallakaan pohjoisessa silloin kerrostumia jotka olisivat alkaneet sitten ilmaston lämmetessä hajota ja nostaa sitä CO2:ta? Graafin lukemat ja muutosnopeus jäävät muuten jälkeen nykyisestä ihmisten aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta.

    Jätkä

    Meidän ei tarvitse olla huolissamme hiilieluiusta, taikka niiden puuttumisesta.Useiden tuhansien vuosien ilmastoa emme pysty säätelemään muuten, kuin vain korkeintaan saasteiden osalta. Pyrkikäämme siis puhtaaseen ilmaan ja annetaan hiilen kiertää siellä missä se kiertää.

    Ihminen pyrkii Jumalaksi Jumalan paikalle, vaikka ei ole varma, onko sellaista koskaan ollutkaan. me emme voi Tuulia ja tyyniä säätää, emmekä hallaa tainnuttaa, mutta voimme ilman myrkyllisyyteen vaikuttaa niin, että pelkästään sen takia ei ihmisiä eikä eläimiä turhaan kuolisi.

    Jos hiilivoimaloiden savukaasut saataisiin puhdistettua hyvin, niin miksi emme voisi käyttää sitäkin energialähdettä?

Esillä 10 vastausta, 671 - 680 (kaikkiaan 8,490)