Keskustelut Metsänomistus Mhy maksu

Esillä 5 vastausta, 91 - 95 (kaikkiaan 95)
 • Visakallo Visakallo

  Jesse: ” Kuka tarvitsee välistä vetäjää kun suora kauppa toimii ja tuottaa paremmin?”

  Jostain syystä meilläpäin vain maksetaan valtakunnan parhaimpia kantohintoja suorissa kaupoissakin vuosikymmenestä toiseen. Ei ne yhtiöt sitä hyvästä sydämestään tee. Samoin metsänhoitotaksat ovat täällä olleet kohtuullisia. Terve kilpailu on toiminut.

  derHorst

  Tässä ketjussa huomaa, että vaihtelevuutta toiminnassa ja ajattelutavoissa on eri osissa maata. Siinä missä Visakallo toimii ilmeisen hyvin hoidetun mhy:n alueella, niin kaikki eivät. Eroa on myös toimijoissa ja metsänomistajissakin ja se näkyy heidän suhteessaan yhdistykseen ja mtk:hon.

  Hyvä mhy:n toimihenkilö voi olla metsänomistajalle varsin arvokas ihan euroillakin mitattuna (ei siis puhuta mistään salarakkaista). Huono käyttäytyy edelleen kuin pakkojäsenyyden aikaan eikä ymmärrä tai edes halua ymmärtää maanomistajan erilaisia tavoitteita. Sama mtk:lla: aika pieni osuus metsänomistajista on perinteistä (maaseutu-keskustapuolue-mtk) linjaa. Heihin ei pure vetoamiset kannolta Brysseliin -tyyppiset edunvalvontajorinat, jos tekeminen näyttäytyy vain oman asemansa pönkittämisenä kaupungistuvassa yhteiskunnassa.

  Tilanne tulee muuttumaan vielä tulevina vuosina paljon. Tulevat metsänomistajat ovat kaupungissa syntyneitä itsenäisesti ajattelevia ihmisiä, jotka omaksuvat ajattelutapansa eri lähteistä. Ei pure vanha retoriikka, koska omistajat ovat aika monitavoitteellisempia kuin menneiden vuosikymmenien pientilaviljelijät. Metsäyhtiöt ovat tuolla viestinnän saralla aika paljon edellä.

  isaskar keturi

  derHorstilta hyvä analyysi. Mielestäni paras ”kilpailuetu” mhy:llä on saatavilla vaivattomalla (helppo) ja laadukkaalla palvelulla. Etäomistaja arvostaa helppoutta ja luotettavuutta asiassa, joka ei ole itsellä koko ajan esillä. Eli soitto tutulle neuvojalle ja luotto siihen, että kohtuu hinnalla saa toivomansa jäljen – ihan viimeisen päälle ei tarvitse olla hinta kilpailukykyinen markkinatoimijoiden kanssa, koska helppoudesta ja laadusta ollaan valmiita vähän pulittamaan. Tähän taas istuu huonosti ne joidenkin vanhojen mhy:läisten toiminta- ja ajattelutavat, jossa vain kunnon perusmetsänhoito on jotain ja ammattilainen tietää parhaiten.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Edellä on melko osuva yhteenveto mhy saralta luullakseni. Itse en sillä lailla tiedä tämän hetken tilannetta, mutta menneestä enemmän. Olen aikanani ollessa mhy;n hallituksen edustajana neuvottelemassa useamman yhdistyksen fuusiota. Fuusion jälkeen kyllä huomasi miten erilaisia toimintakulttuureita oli. Sama oli asikaspalvelun laita, jossain oli aina niin ”kiirettä”, ettei nyt ehdi. Silloin oli pakollinen metsänhoitomaksu, joka mahdollisti loivan työtahdin toimistolla. Paljon riippuu toiminnanjohtajastakin, onko uuteen sopeuduttu, vain vieläkö vanhalla tyylillä taaplataan.

  Omalta osaltani vieraantuminen alkoi, kun MTK otti ohjat yhdistyskentän valtauksella. Mielestäni maakunnaliset mhy ovat tulevaisuutta, jotka liiketaloudellisesti pysyvät pystyssä. Pelkkä edunvalvontamaksu jäsenyyydestä, 50 € sopiva tasamaksu, jolloin myös uskoakseni jäsenkato tyrehtyisi.

  derHorst

  Tuossa Metsälehden jutussa ’Jäsenmaksukato uhkaa leikata palveluja’ kiinnittää huomiota tulevan MTKn metsäjohtajan kommentti, kun jäsenmaksu-uudistusta kritisoidaan. Hän toteaa koripallotermein, että ’seuraava tilanne’. Tuohan se on hyvä tapa lähestyä ongelmia. Ei oteta kritiikkiä vastaan ja eteenpäin.

  Tuo on ehkä ainut oikea linja järjestölle, jolta on juuri lähtenyt maksavia jäseniä kävelemään. Samalla tavalla jatkamalla saa varmasti vielä monta muutakin lähtemään, mutta ne viimeiset ovat sitten varmasti oikeaoppisia. Järjestön tavoitteet ensin!

Esillä 5 vastausta, 91 - 95 (kaikkiaan 95)