Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 851 - 860 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • sikari

    Kuopiossa pyörinyt mittausfirman miehiä talven aikaan suunnittelemassa suoraa rataa Venäjän läpi Kiinaan. Siinä jää Tolopainen Albatrosin kanssa rannalle ruikuttamaan. No onhan ne laivat maailman saastuttavin kuljetus muoto.

    Tolopainen

    Täytyy ihmetellä tätä epärealistista Kaidi hanketta Kemiin, eihän siinä ole mitään järkeä. Siellä on jo sellutehdas, joka voidaan modernisoida biotuotetehtaaksi, sellusta tulee rahaa ja noista litkuista sen verran, että peittävät investointikulut. Itäsuomen meppi merja kyllönen oli kovin vastaan mäntyöljyn käyttämistä biodieselin raaka-aineena.

     

    pihkatappi pihkatappi

    Tolopainen pelaa jotain itä-länsi otteluaan. Kyllönen on vasemmistolainen, löytyy niitä kettutyttöjä länsisuomestakin.

    mehtäukko

    No eikös mk olekin kommunisti?

    pihkatappi pihkatappi

    Lapuan liike on oikeistoa, kokoomuksesta lähtien kaikki muu on enempi työväenliikettä.

    😁

    Tolopainen

    Savolaiset saavat tietenkin tehdä sellutehtaansa, mutta tuleeko hänestä valmista, kun työ on siellä tuntematon käsite. Kuopion torilla  vain kyselevät mistä työ ootta.

    Puuki

    Sellu-ja bioöljytehtaita kannattaisi rakentaa paljon ennemmin kuin perustaa kaivoksia, jotka aiheuttaa isoja luonnontuhoja ja siivoukset jää veronmaksajien kustannettaviksi löperön kaivoslain takia.

    Niitä porsaanreikiä mitä siinä laissa on, ulkomaalaiset käyttää hyväkseen.  Suomessa on kuulemma jo Tanskan suuruinen alue kaivostoiminnan piirissä tavalla tai toisella.

    sikari

    Se lienee Tolopaiselle ainut kerta, kun on joutunut lähelle työtä.

    Kuitupuunkasvattaja

    Länsisuomalaisen mielestä mäntyöljyn käyttäminen polttoaineena on aika onnetonta. Sille raaka-aineelle on huomattavasti arvokkaampia käyttökohteita. Mäntyöljy on sen verran rajallinen raaka-aine, että kaikki menisi hyvään hintaan maailmalle jatkojalostettuna.

    Kuitupuun hinnoittelussa kannattaisi antaa hyvä lisä sille puutavaralle, jossa mäntyöljypitoisuus on maksimoitu.

    Puuki

    Kannattanee kuitenkin käyttää osa puusta myös biopolttoaineiden valmistukseen.  Sahanpurut ja raivauspuu, jos sitä haluaa joku vielä kerätä.

    Sydänpuu on painavampaa kuin esim hyvin lannoitettuna  kasvanut pintapuu,  ja mäntyöljyäkin on eniten hitaasti kasvaneessa sydänpuussa.  Painon mukaan hinnoittelu voisi toimia paremmin kuin kuutioiden ynnääminen.

Esillä 10 vastausta, 851 - 860 (kaikkiaan 876)