Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 861 - 870 (kaikkiaan 876)
 • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

  Merkitty: 

  Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

  UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

  Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

  Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

  Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

  Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

  Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

 • Apli

  Jännä nähdä mihin biopolttoaine homma menee, sen osuutta halutaan nostaa mutta mistä sitä tehdään? Jätteet paras vaihtoehto. Esim lentoliikenne sen käyttäjäksi niin riittääkö mikään?

  Jätkä

  Kyllä nopeasti kasvanut puu on painavaa, koska siinä on kuolleen puun osuus aika pieni, elävän pintapuun osuus on pienessä nopeasti kasvaneessa lähes sata % ja sen kosteus tuoreena n. 70 %.

  Nopeasti kasvanut havupuu on kuivana todella kevyttä. Parasta Mäntyä on toki kohtalaisen hitaasti kasvanut ( n. 3mm:n lustoa) -jossa on hongan osuus suuri ja vaaleaa pintapuuta vain muutama sentti. Se on myös melko painavaa kuivattunakin, joten siitä saisi paljon kaikenlaisia aineksia, vaikka kyllä se olisi hienoa tavaraa myös huonekaluihin ja muuhun perinteiseen käyttöön.

  sitolkka

  Huonekaluksi mänty on sen parempaa mitä tiheämmässä lustot ovat. Vanhoissa huonekaluissa lustot ovat usein niin tiheässä, että vaikea nähdä. Mänty on sen kovempaa ja kulutuskestävämpää mitä tiheämmässä lustot. Kolme milliä lusto on jo vanhan kansan puuksi höttöpuuta.

  Rane2

  Venäjän puunvientikielto voisi vaikuttaa jos toteutuu.

  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mets%C3%A4/artikkeli-1.378830

  Apli

  Toivotaan että venäjän puun vientikielto toteutuu..  Mistä koivukuitu tai havukuitu tilalle? Tulee kiire tehdä kesäkorjuu kamppajoita yhtiöillä kun puun tuonti loppuu… Äkkiä on Sipilä Moskovassa ja Niinistö.

  Puuki

  Hakkuusäästöjä on paljon Suomessa. Tekemättömiä ensiharvennuksia eniten Keski-Pohjois-Suomessa.   Puuta tuodaan n. 10-12 % kokonaiskäyttömäärästä.   Kun tuontikuitupuun hinta on n. 2 kertainen (tienvarsihinta/ hinta EU-satamissa tai rajalla), niin n. 5,5 % hinnan nosto kotimaan puulle ei nostaisi puun hankinnan hintoja vielä yhtään. Varaa olisi tietysti nostaa enemmänkin mutta ainakin sen verran, että teollisuus saisi lisätarpeensa  ostettua. Koivukuitua saattaisi olla vähän hankalampi korvata kokonaan kuin havukuituja.

  Jätkä

  Lujuudeltaan parhaasta päästä mänty – on Keski-Suomen puolukka – kanervatyypeillä, harjuilla harvanut PIIIItkä mänty. Jotta yli 25 metriä korkeä mänty tuulisella paikalla kestää kymmeniä vuosia, sen täytyy olla lujaa puuta. Parhaaseen AA – ryhmään kelpuutettiin vain mänty, jonka tyvileikossa ei ollut yli kolmen millin lustoa.

  Jos männyn lustot ovat kuin raamatun kylkeä katsoisi, niin se puu ei ole niin lujaa. Siitä puuttuu puuta sitovia hartseja ja liima-aineita. Kun Pohjois-suomesta tuotiin ratapölkkyjä, jotka olivat hyvin tiheäsyisiö, ne olivat kevyempiä kuin Keski.Suomesta tuodut. Niihin upposi kiskonaula paljon helpommin ja se myös tuli niistä ulos helpommin.

  Minun isäni oli Kirvesmies, joka teki aikoinaan paljon hirsirakennuksia urakalla. Olivat ennen talvisotaa Ivalossa tekemässä hirsirakenteista koulua. Paikallisista pelkkahirsistä. Kertoi lyöneensä piilulla hirren poikki yhdellä iskulla! Puu oli virheetöntä, mutta sanoi veistelyn olleen kivaa, kun puu oli niin pehmeää.

  Myös metsurit, jotka ovat olleet moottorisahakaudella lapin savotoilla, kertovat, että puu on hyvin ”lauskaa”, vaikka on todella hidaskasvuista.

  sitolkka

  Huonekaluissa näyttäisi persettä kestävän parhaiten mitä tiheämmässä syyt ovat.

  Skeemat

  Huvittavaa lueskella puhtaasti arkiajattelun voimalla toimivien lampaiden harhaluuloista voimakkaasti vastakkainaseteltua ajattelumaailmaa. Etenkin koskien ilmastonmuutosta, jossa ei ymmärretä auringon liikehdinnän aiheuttamien normaalien ilmastonmuutoksien suhdetta ihmisen toimintaan. Kaikki on vaan hyvä tai paha!  Noh, herrat pysyy tyytyväisinä kohan ostatte oikeita tuotteita 🙂

  Ps. Muistakaa pelätä jotain. Vaikka esim. ilmastonmuutosta se on paha. En tule lukemaan tätä foorumia, joten turha vastailla.

  Metsuri motokuski

  Onhan tuo näyttänyt lukevan ja aika monta juttuakin kun on viitsinyt vastata. 🙂

Esillä 10 vastausta, 861 - 870 (kaikkiaan 876)