Keskustelut Metsänhoito Miksi hirvikanta-arvioissa sallitaan systemaattinen virhe?

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 174)
 • Miksi hirvikanta-arvioissa sallitaan systemaattinen virhe?

  Luken hirvitietotaulukoista selviää, että tämän vuosikymmenen alin talvikanta saavutettiin vuonna 2011, noin 85 000 yksilöä.

  Vuonna 2017 talvikanta oli Luken mukaan 88 500 (95 % luottamusväli 76500 – 101000 hirveä).

  Liikenneviraston mukaan hirvikolareita oli vuosina 2010…..2012

  1351+1222+1366 = 3939.  Kolmen vuoden keskiarvo 1313

  Liikenneviraston mukaan hirvikolareita oli vuosina 2015…..2017

  1808+1881+1824 = 5513. Kolmen vuoden keskiarvo 1838

  Hirvikolareiden määrä on kasvanut 40%

  Hirvien määrä on kanta-arvioiden mukaan kasvanut vuoden 2011 minimin 85 000 yksilöstä vuoden 2017 määrään 88 500.

  Hirvien määrä on kasvanut arvioiden mukaan 4%.

  Liikennemäärät ovat jonkin verran kasvaneet, mutta myös riista-aitoja on rakennettu lisää, joten kolmen vuoden kolareiden keskiarvot kuvaavat varmaan aika hyvin kolareiden määrän kehitystä ja siten hirvikannan kehitystä.

  Onko mahdollista, että kolarimäärä kasvaa 40% ja hirvikanta vain 4% ?

  Kolarikehityksellä  laskettuna 2017 talvikanta olisi 1,4 x 85 000 = 119 000

  Luke kyllä laskee määrät oikein, mutta laskennan lähtötiedot ovat väärät. Laskenta perustuu lähinnä  koirien antamaan raportointiin hirvikannan koosta ja rakenteesta, jolloin lopputulos on virheellinen.

   

 • A.Jalkanen A.Jalkanen

  Ei vain vaikuta vaan on rääkkäystä. Jousi saattaisi sopia ja ilmeisesti onkin jo sallittu (?) metsäkauriille.

  jees h-valta

  Tuollaiset jousiaseet kieltoon saman tein. Ei mitään järkeä vaan lapsellista huvitteluhakuisuutta eläinten rääkkäyksen kustannuksella. Olen aiemminin itekkin ollut hiukan myötäkarvaan mutta eihän ainakaan hirville missään nimessä. Kyllä niitä vammautuu jo liikenteessä riittämiin. Iskuvoima ja hidas vaikutus ovat eläimen pitkittynyttä kiusaamista. Menee liian pitkälle hyvälläkin osumalla.

  Timppa

  Mitä se ketään haittaisi vaikka vasat olisivat pari kiloa pienempiä.   Jos vasat olisivat 2 kg suurempia, niin meikäläinen saisi syksyssä vasan paistia ja jauhelihaa yhteensä kokonaista 330 gr enemmän porukan 5 vasasta.   Kuten tilasto siis  kertoo, niin muut tekijät vaikuttavat vasapainoihin, ei metsästysajan aloittaminen.

  Olen kyllä samaa mieltä, että jousi on hirvenmetsästyksessä eläinrääkkäystä.

  Planter Planter

  Hirven jousimetsästys on vasta lausuntokierroksella, joten tuleeko asetus voimaan ei ole vielä selvää. Tosin vastakkaisia lausuntoja ei metsästysasioissa perinteisesti ole otettu huomioon.

  Kyllä hirvikin jousella kaatuu, jos se sattuu olemaan paikallaan 20 metrin päässä sopivassa asennossa, että saa nuolen osumaan sydämeen tai keuhkojen suuriin verisuoniin. Vaatii melkoista sinnikkyyttä ja malttia, ei varmaa onnistu joka vuosi.  Eli minkäänlainen ajo-tai seuruemetsästys ei tule kyseeseen.

  Jousi voisi joissain tapauksissa toimia asutuksen lähellä puolikesyjen hirvien poistoon, mutta kun se juuri kiellettiin sirpalealueasetuksella. Alle 1000 ha kokoisella aluella jousella kyttääminen kun aiheuttaa turvallisuusriskin, joten se on kielletty.

  Metsuri motokuski

  Toivottavasti ei toteudu. Onhan jousen iskuenergia ihan jotain muuta kuin kiväärillä. Uskon että näemme jatkossa paljon kärsiviä hirviä joissa nuolenkärkiä on kiinni.

  Gla Gla

  Minä en usko, että jousimetsästys on niin suosittua, että näemme paljon kärsiviä hirviä.

   

  Gla Gla

  A. Jalkanen: ”Mehänpojalta hyvää pohdiskelua…”

  Muuten samaa mieltä, mutta tuossakin olisi ollut paikallaan puhua hirvieläimistä.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kyllä näin Gla, mutta meidän hirvieläintemme tilanteet ovat erilaiset. Metsäkauriin kannansäätely on jo maanomistajan käsissä. Sama tilanne pitäisi saada aikaan myös muille lajeille. Valkohäntäpeuran voisi mielestäni rajoittaa niille alueille, joilla maanomistajat niitä sallivat pidettävän. Sama koskee oikeastaan myös hirveä, mutta kotoperäisenä lajina siihen ei ehkä voida suhtautua yhtä jyrkästi kuin peuraan.

  Minun oikeustajuuni ei mahdu se, että joku muu määrää maanomistajan maalla oleskelevan hirvieläinkannan koon (peuran ja hirven osalta). Jos maanomistaja haluaa sinne nolla hirvieläintä, se pitäisi sallia. Riittäisi, että hirvitalousalueen tasolla tarkkaillaan kantojen tasoa, että ne eivät ’vaarannu’. Ellei nykyinen järjestelmä ala toimia, täytyy harkita kansalaisaloitteen tekoa. Sen päätavoitteena olisi juurikin maanomistajan määräysvallan kasvattaminen hirvieläinpolitiikassa.

  wanhajätkä

  No niimpä tietenki.Taas täällä kirjottelee kaikentietävät syvällä rintaäänellä. Persoonat jotka eivät ole nähneet jousta kuin joskus nuorena Robin Hood Leffassa. Tuskin teistä moni saa edes kunnon metsästysjousta viritettyä vaikka on omasta mielestään riski. Väitän että hivenkokoisenkin eläimen pakomatka on huomattavasti lyhyempi kuin ruutiaseella keuhkoosuma. Pari kolme askelta ja siihempä sortuu. Shokkivaikutus on melkoinen kun on tuuman reikä läpi ja keppi poikittain sisukaluissa. Jousen teho perustuu aivan eri asioihin kuin ruutiaseen. Kannattas pikkusen tutustua aiheeseen ennenkuin täällä joka ketjussa kouhkaa asiantuntiana.

  En aijo enää metsästää jousella vaikka oishan se koirankanssa ihan hienoa harrastusta. Takaan että jousen kanssa metsäänmenijät osaavat ja ovat hyvin reenannutta porukkaa.

  Kannatan vaikkei sillä tosiaan ole minkäänlaista vaikutusta.

  harrastelija harrastelija

  Jos vielä tuohon hirven metsästyksen myöhästämiseen kiima-ajan rauhoittamiseksi. Kun ensimmäiseen kiimaan onnistuu, niin vasa syntyy täälläpäin siinä toukokuun alussa. Imee emoa ja kasvaa kesän aikana, ollen lokakuussa ruhopainoltaan jopa yli 100 kg.

  Jos ensimmäinen kiima ei ole onnistunut, niin jälkikiimasta alkanut vasa syntyy myöhemmin ja jonku paino saattaa olla jopa alle 50 kg! Onhan siinä lisäksi muitakin tekijöitä mukana, mutta jos vähän havainnillistaa.

  Yleensä hirviseurueissa mitataan jokaisen kaadetun hirven ruhopaino ja niitä seurataan jahdissa. Omassa porukassa emme tykänneet jahdin myöhästyttämisessä, koska haluamme saada hirvet hyvillä keleillä. Pakkaset jäädyttävät vajalla vesiputket ja lumi haittaa myöhemmin metsästystä.

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 174)