Keskustelut Metsänhoito Miten maksimoin puuntuoton kannattavuuden

  • Tämä aihe sisältää 63 vastausta, 26 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten AvatarTomperi toimesta.
Esillä 3 vastausta, 61 - 63 (kaikkiaan 63)
  • Miten maksimoin puuntuoton kannattavuuden

    Sahalan kartanossa Rautalammilla tuotetaan puuta tavoitteena mahdollisimman hyvä taloustulos.
    Siihen sisältyy tuhoriskien ja märkyyshaittojen minimointi sekä puun kasvun ja tukkiprosentin maksimointi.
    Tervetuloa katsomaan !
    Suomen metsänomistajat on kuiduttavan teollisuuden johdolla jujutettu kasvattamaan metsänsä liian tiheinä, jolloin arvokkaan tukin osuus jää pieneksi.
    Suomen hakkuista tukkia on vain 33 % ja loput kuitua kun se voisi, ja pitäisi olla päin vastoin. Jo tämä yksin merkitsee 7 m3:n vaatimattomalla vuosikasvulla yli 100 € tulonsiirtoa tuottajalta teollisuudelle/ha/v eli esim. 30 ha metsätilalla 10 vuodessa turhaa tuoton menetystä n. 30.000 €.
    Se, että puut kasvatetaan täysilatvuksisena vähän harvemmassa (EH:n jälkeen 600 r/ha = 4 m puuväli, tukkikasvatukseen väljennettynä 400 r/ha 5 m puuväli, superharvennettuna suurina puina 200r/ha, 7 m puuväli) on viisautta taloustuloksen ja tuhoriskien torjunnan kannalta.

    Väitteet, että tiheä metsä kasvaa enemmän, pitää paikkansa enintään vain muutaman vuoden ja vain jos latvukset ovat kutistuneet ja metsä on hyvin nuorta. Tiheä kasvattaminen heikentää nopeasti kannattavuutta ja paljon.
    Puun kasvua tehostaa paljon…:
    – Suuret (300 – 500 l) mättäät,
    – Ojitus (ajouramätästyksessä ojat ja ajourat tulevat sivutuotteena), että myöskin kasvukauden ulkopuolella pohjavesi on ainakin 40 cm syvyydessä,
    – Rotutaimet
    – 1200 taimen istutustiheys (3 m välein), joka kasvattaa taimiin alusta lähtien voimakkaan latvuston.

    Jos oma kokemus ei anna harkinta- tai ymmärryspohjaa, kannattaa käydä katselemassa eri ikäisten harvennusmetsien kantolustoja, käyttää mittasaksia ja taskulaskinta tai tehdä metsäretkiä sinne missä tämä osataan.
    Ympäristötietoisille (kuten minäkin) tiedoksi fakta:
    Järeämpien runkojen kasvatus tehostaa hiilensidontaa. Suomen päästöt ovat 0.14 % maapallon päästöistä ja ne voidaan kokonaan (jopa 3-kertaisesti) kattaa hyvällä metsänhoidolla.

  • Panu Panu

    Se uskomaton tahti vaan vaatii yleensä OMT-pohjan.

    Visakallo Visakallo

    Kaikkein tärkein kasvutekijä maapohjasta riippumatta on aina vesi. Sitä ei saa olla liikaa, mutta maa ei saisi myöskään kuivua kasvukauden aikana. OMT-pohjalla on yleensä veden suhteen hyvä tilanne, sillä eihän sellaista maapohjaa olisi muuten syntynytkään. Joissain tapauksissa OMT-pohjakin voi kärsiä ajoittaisesta kuivuudesta, jos alueelle tai sen läheisyyteen on tehty paljon ojituksia, tai pohjaveden pinta on jostain syystä pysyvästi laskenut.

    Tomperi

    Tämä tapahan on täysin erilainen mitä niin sanottu waalruussin markkinoima kapitalismi parhaimmillaan tarjoaa omistajilleen. Waalruussi kapitaqlismi pyrkii minimoimaan investointien ja työvoiman kustannukset, Sahalan isännälle ne eivät ole merkityksellisiä.

     

    ”Suomen metsänomistajat on kuiduttavan teollisuuden johdolla jujutettu kasvattamaan metsänsä liian tiheinä, jolloin arvokkaan tukin osuus jää pieneksi.
    Suomen hakkuista tukkia on vain 33 % ja loput kuitua kun se voisi, ja pitäisi olla päin vastoin.”

    Tästä olen samaa mieltä.

    Teollisuuspatruunat eivt ymmärrä miksi heidän pitäisi olla puuntuottajan asialla?

    Kolmen ämmän ja muodollisen demokratian avulla ovat pitäneet huolen

    siitä että koneet ja tehtaat kalkattaa ja rahavirtaa tulee, selluteollisuuden omistajille.

    Siinä toiminnassa esimerkiksi metsälehti onnistuu kyllä hyvin….

Esillä 3 vastausta, 61 - 63 (kaikkiaan 63)