Keskustelut Metsänhoito MITEN VÄLJENTÄÄ JÄRKEVIMMIN

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 82)
  • MITEN VÄLJENTÄÄ JÄRKEVIMMIN

    Yleiset metsänhoito-ohjeet ja vallitseva tapa ohjaavat metsän kasvatuksen suurempaan runkotiheyteen istutuksista lähtien kuin olisi taloudellista ja tuho- ja hiilikestävintä. Tämä palvelee kuiduttavan teollisuuden tarpeita, mutta heikentää merkittävästi puun tuotannon kannattavuutta. Seuraavassa perustelen, miksi puuston (ku, ko, lk eli lehtikuusi, mutta myös mä) kasvattaminen paljon totuttua ja ohjeistuksia harvemmassa on monin tavoin järkevää.
    Tässä muutamia väljemmässä kasvattamisen etuja:

    • Tukkisaantoprosentti lisääntyy, jopa tuplaantuu.
    • Varttuneen kasvatusmetsän tila hyvine tukintuottoineen saavutetaan vuosikymmeniä aikaisemmin.
    • Ylitiheydestä aiheutuva kasvun hidastuminen estyy.
    • Metsikön kokonaiskasvu nopeutuu.
    • Kiertoaikaa voidaan kannattavasti lisätä jopa vuosikymmeniä
    • Metsikön tuhojen (hyönteis-, tuuli-, laho-, tuli, tykky-) määrä vähenee merkittävästi.
    • Harvemmassa ja järeämmässä metsässä sitoutuneen hiilen kokonaismäärä puustossa ja maassa kasvaa
    • Metsän moninaiskäyttöarvot ja mahdollisuudet kasvavat merkittävästi
    • Puun tuotannon kokonaistalous paranee aivan toiselle tasolle

    Puun tuotanto olisi taloudellisempaa ja varmempaa jo istuttamalla vain 1200 tainta hyvin mätästettyyn maahan suuriin mättäisiin ja pitämällä tuo määrä taimikonhoidolla ensiharvennukseen asti, vaikka mukaan tulisi luontaisiakin taimia sekapuustoksi. Jo tässä vaiheessa ajourien suunnittelulla vältetään taimihukka niiltä aloilta.

    Pelko kasvun kärsimisestä suuremman puutiheyden vallitessa on turha. Pitkälatvuksiset, vahvat ja nopeasti kehittyvät taimet ja sitten riukupuut kehittyvät paljon tavallista (jopa puolta) nopeammin ensiharvennettavaksi ja sen jälkeiseen nuoren kasvatusmetsän tilanteeseen asti, jos riukumetsän perkaus ja EH ovat tarpeeksi voimakkaita. Lue koko juttu: http://www.vessi.eu

  • Rukopiikki

    Kyllä on kurja homma jos tänä päivänä koneella raivaussahan töihin joutuu. Sen verran on jo kovat konekustannukset, oli kone millainen tahansa.

    Visakallo Visakallo

    Menkää raivaamaan, kun se ei maksakaan mitään. Kohta kolme vuotta eläkkeellä, yli 150 hehtaaria raivattu. 20 vuotta toimistohommia tehneelle eläkeläiselle sopivan rauhallinen tahti.

    suorittava porras suorittava porras

    Keskustelun avaajan ohjeilla ei tarvitse raivata yli 50 ha/ vuosi. Energiapuukaan ei tule tuotevalikoimaan.  En lainkaan ihmettele ,että nelijalkaisia vieraita riittää ,kun on runsaasti tuoreita versoja tarjolla.  150 ha:n raivauskannoista kasvanut vesakko on vastustamaton kokonaisuus .Voi olla ,että hirvet ovat vaeltaneet Visan töitä ihmettelemään laajemmaltakin alueelta. Mutta parempi kuitenkin raivata myöhään kun ei ollenkaan. Helpommalla kuitenkin pääsee ,kun toimii ajoissa.

    Visakallo Visakallo

    Heh, heh! Suorittava se taas tietää asioita toisten puolesta. Yksikään raivauskohde ei ole tehty myöhässä. Mistäs se suorittava päättelee, että raivauskohteet olisivat samalla alueella? Ei ne hirvet sentään sataa kilometriä raivatun taimikon perässä vaella.

    suorittava porras suorittava porras

    Niitä rästejä on purettu ,mitä toimistohommien aikakaudella on kertynyt. Mainitsit ,että hirviä pyörii jatkuvasti jaloissa kotinurkissa. Oletan , että suurin osa raivatuista kohteista löytyy kuitenkin alle sadan kilometrin etäisyydeltä. Rästikohteita metsistä varmasti löytyy ,jos giljotiinia tarvitaan. Sitä ei tarvita avauksessa esiintyvän Jalkasen palstoilla hänen menetelmillään.

    Visakallo Visakallo

    Suorittava ei muista, että meillä nuorempi polvi ja kesätyöntekijät hoitivat raivaukset, silloin kun olin itse työelämässä. Kuten sanoin, raivausrästejä ei ole ollut. On ollut vain paljon hirviä.

    Visakallo Visakallo

    Kerropa nyt suorittava meille, miten kasvatat hirvien talvehtimisalueilla kylvömännikön siten, että siitä yleensäkin männikkö tulee? Olemme pelkkänä korvana.

    suorittava porras suorittava porras

    Nykyisillä hirvitiheyksillä Tapion suositukset ja tiukan paikan tullen Trico riittävät . Uudistaminen hakkuun jälkeen viivyttelemättä. Taimikkovaihe pidettävä tehokkaalla hoidolla mahdollisimman lyhyenä.

    Visakallo Visakallo

    Kiersit kysymyksen suorittava. Oli kysymys hirvien talvehtimisalueista.

    Apli

    Raivaus on niin tapauskohtainen joskus tarvitaan joskus ei, vaikea sanoa näkemättä palstaa, itse teen lähes aina myös jälkiraivauksen ensiharvennuksen jälkeen, pikkuisen siistin ei sen kummempaa, pienet risut pois yms..

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 82)