Keskustelut Metsänhoito Miten ylispuut suojaa taimikkoa hallalta?

Esillä 5 vastausta, 61 - 65 (kaikkiaan 65)
 • Miten ylispuut suojaa taimikkoa hallalta?

  Mihin ”suojapuiden” suoja perustuu?

 • Jätkä

  Ojassakin pitää olla kaatoa, jos halutaan sen kuljettavan esim vettä!

  sitolkka

  Ilmeisesti suopeltojen ojissa on hyvin kaatoa silloin kun ne ovat aivan tyhjät. Kuurassa ne sarat silti on.

  Gla Gla

  Vedelle riittää 1%, mutta riittääkö ilmalle? Yleensä jos ojassa on kaatoa, sitä on maan pinnallakin. Muuten pitää tehdä aikamoinen leikkaus ja siinä tulee pian vastaan metsätalouden kannattavuuden reaaliteetit.

  Suot tietysti ovat usein hyvin tasaisia ja ojien kaivuu ongelmallista. Mutta ellei kaatoa ole, tuskin kylmä ymmärtää taimikosta ojaankaan hakeutua.

  Planter Planter

  Ojien vaikutus jää vähän arpomiseksi, koska vertailevaa tutkimusta on aika vaikea tehdä. Pitäisi olla sama paikka ja sama olosuhde ojilla ja ilman.

  Maanmuokkauksella on havaintojeni mukaan selvästi vaikutusta. Notkelmat ja supat eivät kärsi kuivuudesta, joten kannattaa käyttää laikkumätästystä mahdollisimman isoilla mättäillä. Mätästä ei käännetä samaan kuoppaan josta otettu, vaan kuopan viereen, kunnollinen puoli metriä korkea kökö.

  Sillä on kahdenlainen hallavauriota ehkäisevä vaikutus. Hallayötä edeltää lähes aina aurinkoinen päivä. Aurinko lämmittää korkean ison mättään päivän aikana ja yöllä se luovuttaa lämpöä taimen ympäristöön. Turvemailla toimii huonommin kuin savi- ja kivennäismailla, koska turve on eriste. Mätäs lämpenee huonommin ja toisaalta luovuttaa huonommin lämpöä

  Maanpintainversiossa kylmä ilmakerros maanpinnalla on ohut. Jos taimi saadaan puoli meriä ylemmäs maanpinnasta, sillä on jo suuri vaikutus. Mittausten mukaan tasaisella peltoaukealla metrin korkeudella lämpötila voi olla jo nollassa, kun sen kymmen sentin korkeudella maanpinnasta on -5 astetta.

  Tämän olen huomannut myös käytännössä. Kun olen tökkinyt joitain taimia myös mättäiden väliin, ne ovat paleltuneet, vaikka vieressä mättään päällä ovat latvakasvaimet selviytyneet. Eli kannattaa harkita, kannattaako ohjeistaa mätästäjää tekemään hallanaroille kohdille isot kääntömättäät.

  https://img.aijaa.com/b/00565/14776113.jpg

  Visakallo Visakallo

  Tuo Planterin esittämä mätästysjuttu on täyttä asiaa, mutta nuo ojat ja kylmän ilman virtaukset taisivat karata vähän laukalle. Ei kait nyt kukaan tosissaan ajatellutkaan, että ojia kaivettaisiin muuta kuin veden johtamista varten! Koetettiin vain ihan käytännön kokemuksen pohjalta esittää, miten joissain tapauksissa myös kylmää ilmaa voi pienin kustannuksin johtaa pois uudistualueelta, jos vain malttaa pysähtyä hetkeksi asiaa katsomaan ja miettimään. Kaikille tämäkään ei tienkään sovi, mutta ei kanneta siitäkään turhaa murhetta.

Esillä 5 vastausta, 61 - 65 (kaikkiaan 65)