Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 3,161 - 3,170 (kaikkiaan 8,216)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • mehtäukko

    Elukoita ja ötököitä tulee ja menee. Niin hävisi mammutit ja hirmuliskot, nyt tintit, eikä siinä taida ihmisen kolmiloikilla paljoa vaikutella. Tilalle on tulleet kuusiporat. Kaikki tollottavat monikymmenmiljoonien mottien tuhoa tumput suorina!

    Tomperi

    Kyllähän sen näkee kun mettissä liikkuu että vähän on elikoita isommilla kohteilla, esim firmojen mailla,  joilla  on tasaikäinenn hyvin hoidettu metsä.  Siltä pohjalta jos sanoo että metsä eliöstä vähenee, monimuotisuus on kadonnut, saa vastaansa het hyökkäyksen todistelun että havainto ei muuten piä paikkaansa.

     

    Ihan samalla tavalla kuin puttiinin valtakoneisto hyökkää niiden kimppuun jotka hiemankin tohtii epäillä tämän hetkisen poliittisen toiminnan järkevyyttä.  Semmosta se elämä  ja politiikka on.

    mehtäukko

    S Vuokko kertoo ansaitusti, onko kadonnut ja mitä. Monissa asioissa vaan paistaa suhteeton lietsonta, joka ei palvele ainakaan metsänomistajien ammattikuntaa.

    Puuki

    Varsinkin firmojen metsät onkin hoidettu melkein tähän asti pääosin vain kuitupuun tuottamistarkoituksessa. Nykyään on niilläkin erilaiset ohjeistukset omiin metsiinsä.  Lehtipuusosuuden lissääminen, lahopuiden suojelua, eurokantojen tekemistä ja säästöpuuryhmät yms. on lisänä.  Päivitähän Tomperi sinäkin tietojasi tähän päivään päin.

    Tomperi

    Olin hieman epätarkka, ajattelin noita 30 – 50 vuotiaita metsiä ja elämää niissä, pelkästään lintuja ajattelin, männiköitä, joita on yhtenäisinä alueina satoja hehtaareja.  Voihan olla että muualla päin Suomea niissä on lintujenkin osalta vilinää ja melskettä. Vähän niistä säästöpuskista näyttää iloa olevan samoin noista aukoille jätetyistä lahooavista rungoista. Kerrran näin semmosen latvassa käen kukkuvan.  Voihan olla että joku tutkii mutta epäilen etteipä niistä muuta hyötyä ole kuin mettänomistaja saa hieman vähemmän kantorahatuloja joka vähentä myös valtion verotuloja ja heikentää korjuu yritysten tulonsaantia omalta osaltaan. Olis ehkä parempi käyttää hyöty sanan sijaan vaikutus.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Olemme metsäsertifikaatin myötä sitoutuneet tiettyyn luonnonhoidon tasoon. Siitä ei ainakaan pidä lipsua. Valistunut metsänomistaja tekee enemmänkin kuin sertin vaatiman minimitason verran.

    Jäkälien vähenemiseen jatkan sen verran että Punaisen kirjan 2019 mukaan uhanalaisiksi arvioiduista ja silmälläpidettävistä metsälajeista (noin 2100) on noin viidennes jäkäliä (noin 400 lajia).

    Kurki

    Jäkälät: Punainen kirja 2019.

    Sivu 264: Uhanalaisia (CR–VU) on 477 eli 24,5 %; näistä jäkäliä on 448 ja sieniä 29.

    Uhanalaisista lajeista 40 % kasvaa kallioilla (joista 75% kalkkikallioilla), 34% metsissä ja 20% tuntureilla. Rantalajien vähäinen määrä (2%) johtuu siitä, että rantakalliot luokiteltiin kallioihin ja rantametsien lajit osin metsiin.

    Kalliot, rantakalliot ovat jo suojeltu ja rantametsätkin ja niiden uhanalaisuus liittyy rantarakentamiseen ja jos tuon arvioi olevat noin puolet, niin uhanalaisia metsälajeja olisi 76 (0,5*0,34*448).

    Yksi esimerkki:

    Keltaröyhelöntossukka (Abrothallus payritschii): Katso netistä yleiskuvaus.

    – Suomessa 20 havaintoa. Hyvin harvinainen Euroopassa ja maailmalla. Eteläinen painotus Virossa, Alpeilla, ja Pyreneillä. Ei Ruotsissa eikä Norjassa.

    Ensijainen elinympäristö: Kalliot ja kivikot

    Uhanalaisuuden syy: Vanhojen metsien väheneminen.

    Auttaisiko vanhojen metsien suojelu lajia runsastumaan?

     

     

     

    aegolius

    Näyttää olevan sekä Tomperin luontoharrastus että metsätalouden ja luonnonhoidon perusteet vielä vähän alkuvaiheessa. Varmaan kovasti opiskelet molempia päivittäin, kun asia kerran kiinnostaa.

    Rane

    Siperiassa nämä ihannoidut luonnonmetsät palavat hallitsemattomasti.Toki palanut metsä se onkin varsinainen biodiversideetin aarreaitta?

    Siperia palaa ja voi viedä resurssit Ukrainasta (iltalehti.fi)

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Myrsky, hyönteinen ja metsäpalo kuuluvat ihmisen harmiksi luonnonmetsän dynamiikkaan. Meillä harvemmin palaa mutta Siperiassa ollaan mantereisemmassa ilmastossa, joten palaa helpommin… vielä jos ei metsiä ole harvenneltu (vrt. Trump) niin että on sitten palokuormaa.

Esillä 10 vastausta, 3,161 - 3,170 (kaikkiaan 8,216)