Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 5,161 - 5,170 (kaikkiaan 9,802)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ennallistamisseminaarin anti ei ole kummoinen mutta jotain pientä tulee myöhemmin muistiinpanoista.

    BII-indeksin huono ennuste jäi vielä arvoitukseksi, mutta selvitän asiaa. Jos ei muuten selkene niin tiedon alkulähteeltä sitten.

    Tomperi

    Voi  lajikatoa ajatella alueellisena lajikatona.  1800 luvulla riekko esintyi jopa salpausselän eteläpuolella. Keskisuomessa metsästettävä riekkokanta romahti noin viisikymmentä vuotta sitten ja eipä niitä enää juuri näe Oulunläänin eteläpuolella.

    Pyy harvinaistuu kun edes tälle kanalinnulle ei säästy elinympäristöjä.

     

    Monenko lajin elinolosuhteet ovat parantuneet jättöpuitten ansiosta?  Paljon varoja metsänomistajat uhraavat ihan turhaan…

    suorittava porras suorittava porras

    Pyystä olen vähän toista mieltä. Pyörälenkeillä niitä näkyi vähintää joka toinen reissu yksi tai useampia parina edelliskesänä.  Matkan pituus keskim . 30 km ja yli 4000 km / vuosi. Totesinkin vaimolleni aina pyyn nähdessäni ,että ”kiintiöpyy ” on tavattu. Kaipa niitä on metsässäkin muutama.

    Työmatkoilla muut kanalinnut olivat yleisempi näky. Jokin tekijä on saanut pyykannat kasvuun.

    Tomperi

    Olenko väärässä mutta kanta romahti ja laji on silmälläpidettävä.

    Näitkö riekkoja?

    Kurki Kurki

    Mihinkähän selvitykseen tuo ylläoleva perustuu?

    ”Suomen punaisesta kirjasta 2019” pitää kahlata sivut 153-576 sivua läpi.

    https://helda.helsinki.fi/handle/10138/299501

    Metsästys ei taida olla mikään kriteeri luonnon biodiversiteettiä arvioidessa.

    suorittava porras suorittava porras

    Riekkoja en ole nähnyt kymmeniin vuosiin. Kansakoulua käydessäni riekkoparvi yöpyi jopa pihapiirissä lumikiepissä keskellä 25 ha:n peltoaukeaa. Kouluun johtavan ladun varrella riekko oli tuttu vieras. Tämä 20 kilometriä Jyväskylästä länteen 1960- luvulla.

    Nostokoukku

    Keski-Suomessa riekkoja oli vielä 70-80 luvun vaihteessa hyvin. Pienet ripposet on vieläkin jäljellä, itsenäisyyspäivänä näkyi hirvimetsällä vielä kuuden riekon parvi. Suorittavan kanssa sama havainto, pyyllä ei ole mitään hätää.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsäbiologian kerhon ennallistamisseminaari 24.1.23.

    Kaisa Junninen, Metsähallitus. Kaikkein vaikuttavin ennallistamistoimenpide vaikuttaisi olevan ennallistamispoltto. Metsähallituksen tavoitteena on tehdä näitä joka vuosi.

    Olli Ojala, Ympäristöministeriö. Ennallistamisasetus menee trilogineuvotteluihin syksyllä 2023, vuoden 2023 aikana vielä kaikenlaiset muutokset mahdollisia. Ennallistamisasetuksen tarkoittama luontotyyppi ”puustoiset suot” ei tarkoita ojitettuja metsätalouden turvemaita vaan mielenkiinto kohdistuu vähiten muuttuneisiin ojittamattomiin suotyyppeihin. Hakkuurajoituksia voi tulla lehtoihin, harjuihin ja puustoisiin soihin (yleensä siis ojittamattomiin).

    Timo Kuuluvainen, dosentti, Helsingin yliopisto. Onko luonnonläheinen metsänhoito ennallistamista? Vastaus on: se riippuu! Todennäköisesti korkein monimuotoisuus saavutetaan maisematasolla niin että maisemassa on sekä tehokkaan puuntuotannon alueita, suojeltuja alueita että luonnonläheisen metsänhoidon alueita mosaiikkina. Tätä mieltä oli esimerkiksi Petri Keto-Tokoi.

    Aiheesta on ilmestynyt julkaisu. Closer-to-Nature Forest Management. EFI From Science to Policy. 2022.

    Tomperi

    Punaisessa kirjassa on maininta pyystä että vaarantunut. Esiintyy koko maassa.  Olen pyitä nähnyt mutta vähentyneet ovat.

    Rukopiikki

    Makeat unet on patjalla joka on täytetty riekon höyhenillä. Kovasti on riekko/mettikana vähentynyt metsälapissakin. Ennen yleisimmästä saalislinnusta on tullut se vähäisin. Etelästäpäin pohjoiseen alkoi vähetä. 90-luvulla meni vähiin Pohjois-Pohjanmaalla ja 2000 luvun puolella Etelä-Lapissa. Mikähän lienee syynä sitä ei tiedä kukaan kun laajoilla luonnontilaisilla suoalueillakin vähäinen nykyään.

    Koko lapinko net meinaa nuilla tuulimyllyillä pilata. Monia erämaisina säilyneitä hienoja seutuja rakennetaan teitä ja linjoja ja myllyjä täytheen. Ei tuossa enää oo mitää järkeä ollenkaan.

Esillä 10 vastausta, 5,161 - 5,170 (kaikkiaan 9,802)