Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 8,171 - 8,180 (kaikkiaan 8,216)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Scientist Scientist

    <p>Miten pitäisi suhtautua hävinneiden ihmisen aikaansaamien biotooppien kuten hakamaiden, metsälaidunten, kaskikoivikoiden yms lajeihin. Englannissa hömötiainen (willow tit) on kuulemma  vähentynyt kun ei ole enää niin paljon hylättyjä teollisuusalueita ja pusikkoja.</p>

    Puuki

    <p>Hakamaita ja metsäniittyjä pitää ennallistaa. Kannoin korteni kekoon ja avohakkuutin aikoinaan metsäniittyinä olleita koivuvaltasia niittyjä. Niille jäi vain säästöpuut , rantasuojakaistaleet ja eurokantoja linnun pesäpuiksi. </p>

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jotain emme nyt huomaa hömötiais-keississä. Pidetäänkö sitä siis etelämpänä kulttuurilajina ja meillä vanhojen metsien lajina? Luulisi että hoitamattomat avohakkuut vastaisivat ainakin joiltakin osin noita entisiä maatalousympäristöjä.

    Kurki

    Sienten uhanalaisuus on huonosti tunnettu asia, mutta voinemme olettaa melko luotettavasti, että uhanalaisia löytyy enemmän vanhoissa metsissä elelevistä lajeista kuin nuorten talousmetsien lajeista.

    Tätä lajien uhanalaisuuskeskustelua käydään ikään kuin kaikki Suomen 2667 uhanalaista lajia olisivat kyseessä puhuttaessa talousmetsien ja vanhojen metsien lajeista. Näinhän ei ole, vaan kyseessä on vain kourallinen lajeja n. 330. Eriteltynä muut uhanalaiset, niin n.  700 lajia uhkaa Suomen luonto umpeenkasvamisella esim. perinneympäristöissä, loput lajit 1637 sitten ovat suojeltu ja hakkuiden ulkopuolella Suomen luonnon hellässä hoidossa omissa elinympäristöissään lehdot, kalliot, rannat , suot, harjut, vedet ja tunturipaljakat. Sitten vielä näistä uhanalaista lajeista pitää muistaa, että niitä on vaikea tai lähes mahdoton suojelulla auttaa runsastumaan, kun ovat joko toisenlaisen ilmaston lajeja tai pienen populaation lajeja, joilla voi olla monenlaisia erikoisvaatimuksia kuten kalkkinen maaperävaatimus, paloalue tai kuten tällä sopulinkäävällä, että pitää olla tietyn uhanalaisen sienen pehmittämä maapuu, johon se vain tarttuu. Tai sitten eteläiset tuulet lennättävät Suomeen erilaisia perhosia tai linnut ulostavat eteläisistä maista tulevia siemeniä, jotka saattavat elää Suomen ankarassa ilmastossa jonkin aikaa kunnen häviävät.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä Kurki noinkin, totta toinen puoli, mutta suuri osa uhanalaisista lajeista on tilanteeltaan tuntemattomia. Erityisesti sienimaailmassa. Myös luettelemasi muut kuin talousmetsän luontotyypit tarvitsevat huomiota, ei niitä voi jättää vain ”Suomen luonnon hellään huomaan”.

    Tuossa Seppo Vuokko vs. Luontopaneeli -keskustelussa on kuitenkin kyse nimenomaan metsistä ja niissä elävistä uhanalaisista. Siitä kykenevätkö ne siirtymään talousmetsämaisemassa toiseen paikkaan ja tulemaan toimeen. Sienet ovat sinällään hyvä esimerkki, koska niillä luulisi olevan hyvä leviämiskyky itiöiden avulla. Mutta jos sopivaa kasvualustaa ei ole, niin ei auta itiöt. Juuri tässä kohtaa talousmetsien käsittely erityisine huomioitavine elinympäristöineen ja luonnonhoitoineen on vaikuttavaa: se voi tuottaa tarpeellisia mikroelinympäristöjä isompien suojelukohteiden välialueille.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Laajempi katsaus lintujen uhanalaisuuden syihin.

    Tämä tuntuu oudolta: ”Uhanalaisuudestaan huolimatta tukkasotka on edelleen metsästettävä riistalaji, jonka metsästyskausi käynnistyi jälleen elokuussa.”

    https://yle.fi/a/3-10945091

    Rukopiikki

    Miksi lapintiainen pesii pönttöön mutta lähes samannäköinen hömötiainen ei. Siinäpä kysymys.

    Kurki

    https://yle.fi/a/3-10945091

    Joukossa vilahtaa kuitenkin tuttuja lajeja, kuten hömötiainen. Se on yksi metsän tunnetuimpia lajeja, josta useat päiväkotiryhmät ovat saaneet nimensä.
    Hömötiaisen taantumisen on todettu johtuvan suomalaisissa metsissä tapahtuneista muutoksista: metsäteollisuuden myötä metsien puut ovat nuorempia ja lahopuiden määrä on vähentynyt.

    Tässäkin tämä Hömötiais- salaliittoteoria. On paljon muitakin syitä, mutta niistä vaietaan.

    Rehevöityminen lisää särkikalojen määrää. Ne taas kilpailevat tukkasotkan ja monien muiden vesilintujen kanssa samasta ravinnosta. Järven pohjaa möyhivät lahnat samentavat vettä entisestään.Noidankehä on valmis: lintuja on vähän, rehevöittäviä kaloja on paljon ja linnuille on tarjolla yhä vähemmän ravintoa.

    Ennen jo 1500-luvulta lähtien kalastettiin kaikkia Suomen järviä aina 1960-luvulle saakka niin, että eipä juuri särkikaloja ollut vesistöjä rehevoittämään. Kalastuksen loppuminen on suurin syy sisävesien huonoon laatuun. Nythän juuri yritetään kunnostaa järviä särkikaloja poistamalla.

    Eivätkö eri lajien kannat ole kuitenkin historian saatossa aina vaihdelleet? Eikö lintujen väheneminen selity sillä?– On luonnollista, että tietyt lajit välillä runsastuvat ja välillä taantuvat, Virolainen myöntää.

    Välillä vähän asiaakin.

    Silti usein korostuu näkemys, jonka mukaan nykyisten lajien väheneminen ei haittaa. Taantuvien lajien tilalle saapuu uusia, normaalisti etelämpänä tavattuja lajeja. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut.

    Eikö juuri tiaiskannoissa ole käynnyt niin, että hömötiaisen tilalle on tullut sinitiainen ja nykyään tiaskanta Suomessa on suurempi kuin koskaan.

    Yksi merkittävä syy joidenkin lintulajien määrän vähenemiseen on se, että olosuhteet niiden talvehtimisalueilla ovat huonontuneet.– Esimerkiksi yhtenä selkälokin pitkäaikaisen taantumisen syynä on sen talvehtimisalueilla Viktoriajärvellä, Ugandassa ja Keniassa elimistöön kertyvät myrkyt, kertoo Metsähallituksen Erkki Virolainen. Myös talvehtimis- ja muuttoalueilla tapahtuva metsästys on joidenkin lajien kohdalla yleistä.

    Välillä vähän asiaakin.

    Ahvenanmaalla on havaittu talvisin tuhansien tukkasotkien parvia. Suomalaisten tukkasotkien taantumisen syitä on siis turha etsiä Pohjois-Euroopan ulkopuolelta.

    Tässä ikään kuin vesitetään nuo talvehtimisalueiden ongelmat ja saadaan oikea syyllinen eli Suomi vastuuseen.

    Lopuksi sitten salaliittoteorian ennustus tulevaisuudesta.

    Tuleeko sotkasta myyttinen lintu, joka aikoinaan asutti Suomen vesiä mutta joka katosi pääosin ihmisen toiminnan seurauksena? Kertooko tukkasotkan kohtalo peruuttamattomista muutoksista, jotka vaikuttavat lopulta myös ihmiselämään?
    Sitä ei voida tarkalleen tietää. Tukkasotkan tarina kuitenkin kertoo meille, että jotain suurta on tapahtumassa.

    Scientist Scientist

    Telkän toinen nimi on sotka, se on se myyttinen lintu tietääkseni. Telkällä toisin kuin tukkasotkalla menee hyvin, talvehtii myös osin Suomessa. Erona se, että telkkä pesii pöntöissä/koloissa, kun taas Tukkasotka maassa. Pienpedot ja varislinnut hävittävät lintujärvien pesiä nykyisin. Sen sijaan kauempana metsässä pesivä tavi näyttää  pärjäävän paremmin.

    Sinänsä on kummallista, että Suomessa tukkasotkaa, haapanaa ym vähentyneitä lajeja saa metsästää. Mutta runsatuneita valkoposkihanhia ja merimetsoja ei sitten millään.

    suorittava porras suorittava porras

    Iloisia uutisia luontoväelle! Lahopuista ei tarvitse kantaa enää huolta. Niitä syntyy Itä-Suomessa tehdyn laajan tutkimuksen mukaan kymmenkertainen määrä vuoteen 2017 verrattuna.

Esillä 10 vastausta, 8,171 - 8,180 (kaikkiaan 8,216)