Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 9,461 - 9,470 (kaikkiaan 9,554)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Käy Visakallo Kolin huipulla katsomassa! Siellähän kuuset kasvavat ohuthumuksisella kalliolla joten ei ole suuri ihme, jos ne ovat kärsineet kuivuudesta ja altistuneet kuusiporalle. Myös ympäröivien alueiden kuoriaispopulaatiot vaikuttavat epidemian etenemiseen.

    Kansallispuistot eivät ole kaikin osin luonnontilaisen kaltaisia alueita, koska ne on perustettu sekä ekologisin että kulttuurisin perustein ja osa niistä on ollut vasta hyvin vähän aikaa talouskäytön ulkopuolella. Koli on hyvä esimerkki kun se on ollut jo tunnettu järvimaiseman ihailupaikka. Kolin alueella on ehkä ollut maataloutta aika äskettäinkin (?), siellä on esimerkiksi haka jota pidetään yllä laiduntamalla siellä lampaita kesäisin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsätalouden ohjeissa (metsänhoidon suositukset ja sertifikaatit) on huomioitu talousmetsän ero luonnonmetsään. Meidän pitää saada kurottua tuota eroa umpeen ja lajisto kertoo milloin on tehty riittävät muutokset. Esimerkkejä äskettäisistä muutoksista: peitteinen metsänkasvatus ja se että lahopuun määrää on saatu kasvatettua merkittävästi.

    Gla Gla

    Risuparta, olisiko nyt aika vastata kysymykseeni?

    Kurki Kurki

    Eiköhän Kolin luonnonpuisto ala olla niitä vanhoja metsiä (old growth) yli 160 vuotiasta. Ollut suojeltuna vuodesta 1991 lähtien. Ei kai Kolin kansallispuiston historiassa vuosi 2018 voi olla ainoa kuiva vuosi. Suomen kesää 1956 kutsuttiin aikonaan Sahara-kesäksi. Sekin tiedetään, että vanhat kuusikot ovat lahovikaisia eivätkä kestä kuivuutta ja hyönteistuhoja kuten nuoret kuuset. Nyt sitten testataan tämäkin väite Suomen luonnossa, että kaarnakuoriaisen viholliset estävät tuhon etenemisen. Saksassa ainakaan ei havaittu mitään sellaista.

    Luonnon tilaisessa metsässä tätä ei tapahdu koskaan, vaan hyönteis tasapaino huolehtii siitä , ettei mikään laji pääse yksin valtaan!

    Ennuste vain näkyy olevan Kolille, että 6 vuodessa kuuset kuolevat.

    https://yle.fi/a/74-20099482

    Gla Gla

    ”Luonnon tilaisessa metsässä tätä ei tapahdu koskaan, vaan hyönteis tasapaino huolehtii siitä , ettei mikään laji pääse yksin valtaan!”

    Luonnontilaisessa metsässä ei ole tasapainoa. Risuparta ei ole näköjään saanut peruskoulun ala-asteen biologian kurssista hyväksyttyä arvosanaa.

    Erona talousmetsään on se, että puuston kuoleminen esim. hyönteisten aiheuttamana ei ole tuho, vaan osa luonnon kiertokulkua. Talousmetsässä asiaa arvioidaan toisin.

    Kurki Kurki

    Meidän pitää saada kurottua tuota eroa umpeen ja lajisto kertoo milloin on tehty riittävät muutokset.

    PK 2019 taulukon 5 mukaan n. 8400 lajin ensisijainen elinympäristö ovat muut metsät kuin vanhat metsät (old growth) eli suomennettuna talousmetsät ovat elinympäristönä näille lajeille paras mahdollinen. Vain n. 1100 lajille vanhat metsät ovat paras elinympäristö.

     

    risuparta

    Jos kurja antaisit niitten taulukoitten olla ja keskittyisit faktoihin!

    Ilmastonmuutos keskusteluissa esitetään vaikka minkä laista taulukkoa ja ”tutkimusta”, että on tapahtunut viilenemistä. Uskotko kurja näihin?

    Nostokoukku

    Talousmetsissä asiat arvioidaan toisin.

    Miksi pitäisikään sotkea kahta asiaa sekaisin? Miksi eri asioita pitää verrata ja pyrkiä keinotekoisesti apinoimaan? Miksi puunkasvatusalue ei saa olla sille varatussa käytössä, tehokkaasti. Ei peltoviljelyssäkään tarvitse kaurahalmeeseen ympätä väkisin tiettyä määrää hukkakauraa, eikä perunanviljelijää velvoiteta viljelemään tiettyä osuutta perunarutolle arkaa lajiketta muun seassa. Metsänhoidon suositukset ovat tutkittuun tietoon perustuva ohjeita joilla puunkasvatusalue saadaan tuottamaan tehokkaasti. Miksi niiden yhteyteen pitää ympätä joutavaa byrokratiaa, sertifikaatteja, jolla ei käytännössä saavuteta mitään? Voidaan iloita lahopuun viiden motin hehtaarimäärästä ja pitää sitä kovana kehityksenä, kun lähtötilanne on pyöreä nolla. Prosentteina kehitys on toki huima, todellisuudessa merkityksetön. Kasvatetaan puuta mahdollisimman tehokkaasti kasvatukselle varatuilla alueilla. Silloin jää suojeltavaksikin enemmän metsiä. Eikä kirpaise niin kovasti kansantaloutta kuin nyt pyrkimyksenä oleva ”sekatalous” metsissä.

    risuparta

    Osoitappa gla minulle nimenomaan LUONNON TILAINEN metsä jossa on laaja alaisia hyönteis tuhoja! Saksan ja Suomen kirjanpainajan tuhoamat kuusi pellot eivät ole niitä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Niin miksi Nostokoukku on laadittu ne sertifikaatit ja miksi puunkasvatusalue ei saa olla tehokäytössä? Johtuisiko siitä että silloin luonnontilaisen kaltaista ympäristöä tarvitsevien lajien tilanne olisi vielä nykyistäkin heikompi.

    ”Kaskeaminen väheni merkittävästi 1800-luvun lopulla, kun puulle kehittyi arvokkaampia käyttömuotoja kuin kaskessa polttaminen. Viimeiset kasket Kolin alueella roihusivat 1900-luvun alussa.”

    http://www.luontoon.fi/koli/historia

    En tiedä old growth tarkkaa määritelmää, mutta ainakin vanhaksi metsäksi Koli voidaan luokitella. Yksittäisiä hyvinkin vanhoja puita on löytyy.

    Jos puhutaan laajemmasta luonnontilaisen metsän maisemasta, tuhoiksi miellettäviä puita tappavia häiriöitäkin tietenkin esiintyy. Kaarnakuoriaisista tiedetään ainakin yksi esimerkki: vuoristonilurin tuhot Kanadassa. Niiden laajuus perustuu kai siihen että alttiita puulajeja on maassa laajoilla alueilla.

    Samaan tapaan meilläkin voisi esiintyä laajoja tuhoja suojelualueilla, mikäli samaa puulajia tai muuten altista metsää olisi paljon juuri sillä alueella, jonne tuho iskee. Suojelualueiden suuremmasta alttiudesta kaarnakuoriaisille ei ole havaintoja.

Esillä 10 vastausta, 9,461 - 9,470 (kaikkiaan 9,554)