Keskustelut Metsänhoito MOT: Metsähakkuita miljardilaskun uhalla

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 258)
 • MOT: Metsähakkuita miljardilaskun uhalla

  Tämmöinen ohjelma näyttää olevan tulossa huomenna

  Suomi näyttää pelaavan uhkarohkeaa peliä metsillään. Hakkuita halutaan lisätä samaan aikaan, kun metsien hiilinielua pitäisi kasvattaa EU:ssa. Uusien sellutehtaiden vaatimista hakkuumääristä voi seurata miljaridilasku.

   

   

 • A.Jalkanen A.Jalkanen

  Olis innovaatio pääkaupunkiin kaukolämpöön jos hyötysuhde on hyvä.

  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ilkkahyttinen/152596-kehittynyt-ivn-sukupolven-chp-voimalaitos/

  Planter Planter

  Veden polttaminen on vaativa prosessi. Ottakaa vaan sinne pääkaupunkiseudulle. Ei haittaa vaikka taivaalta sataa niskaan nokea ja puoliksi palanutta märkää haketta.

  https://yle.fi/uutiset/3-6846648

  https://yle.fi/uutiset/3-7420496

  Planter Planter

  Takaisin aiheeseen

  Sampo Soimakallio, ryhmäpäällikkö, Suomen Ympäristökeskus:

  ”Viime vuonna Suomessa hakattiin jo 78 miljoonaa kuutiota metsää eli enemmän kuin koskaan aiemmin. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan samalla hiilinielu kutistui pienimmilleen kahteenkymmeneen vuoteen. Metsät imivät enää 21 miljoonaa tonnia hiilidioksidia.”

  Hakkuumääristä keskusteltiin julkisuudessa kiivaasti viime keväänä. LUKEn esittämiä laskelmia on tulkittu lupauksena, että Suomessa saisi hakata yli 80 miljoonaa kuutiota metsää, ilmastotavoitteista huolimatta. Antti Asikainen, tutkimusylijohtaja, Luonnonvarakeskus:

  ”No minun tulkintani on, että se ei ole lupaus.”

  Miten me voimme tehdä sitä toista puolta eli nielun kasvattamista yhtä aikaa, jos kasvatamme hakkuita kuvaamallasi tavalla yli 80 miljoonaan kuutioon?

  Jari Leppä, maa- ja metsätalousministeri:
  ”No muistutan uudelleen, että meillä kasvaa metsät yli, reilusti yli 100 miljoonaa kuutiota, elikkä sitä nieluhyvää tulee kaiken aikaa lisää.”

  Syke sanoo, että 80 milj. kuution vuosihakkuilla nielu kutistuu. Luke ei  sano mitään. Maa-ja metsätalousministeri sanoo, että nielu kasvaa.

   

  Scientist Scientist

  Tämä vedenpoltto ei kyllä onnistu AJ:n linkissä esitetyllä tavalla. Veden hajottaminen vedyksi ja hapeksi vaatii niin paljon energiaa, että se, ei toimi. Muistaakseni tämä Lestijärven voimalaitos touhu epäonnistui, tuli lähinnä nokea. Tuulivoiman huippuja voidaan kyllä käyttää veden hajottamiseen, se toimii, mutta kuluttaa myös paljon energiaa.

  Minä käsite n kyllä ministerin nieluhyvä kommemtin niin, että nielua edelleen on , vaikka hakattaisiin 80 milj m3. Ihmettelen vähän tätä Luken epämääräistä sanomaa. os jotain mieltä ollaan, tulee siitä pitää kiinni. Edestakaisin huopaaminen jättää kummallisen kuvan. Jos tehdään laskelmia, tulee niiden  perusteet kertoa ja laskenta tehdä läpinäkyvästi. Mihinkään absoluuttiseen totuuteen tuskin päästään muuta kuin jälkikäteen.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Ristiriitaista kyllä, mutta asia selkenee, kun tehdään uusia metsien inventointeja ja nähdään miten metsäteollisuuden suhdanne kehittyy. Oletettavasti kasvu on jo nyt tasolla 110 miljoonaa ja viilenevä suhdanne alentaa hakkuut väliaikaisesti ehkä 70 miljoonaan mottiin? Erotus on 40 miljoonaa. Jos vuosittain tosiaan tulee miljoona mottia kasvua lisää, niin sen verran saisi myös käyttö kasvaa vuosittain, eli ylittää siis jossain vaiheessa sen 80 miljoonaakin. ”Kohti ääretöntä ja sen yli”, sanoisi Buzz Lightyear.

  Remie

  Suomalainen ei usko vaikka näkee ja kokee kun kerran on kantansa valinnut. Minulla oli teksti luettavana ja A.J laittoi linkin. Kerroin omasta polttimesta mutta mikään ei pässinpäille kelpaa. Ei muuten kärytä lainkaan, joten veden polttaminen on todellinen hiilinielu.

  Planter Planter

  Neuvottelijoiden olisi pitänyt enemmän hyödyntää Suomen erityisasemaa, esim. näin:

  Vertailujaksolla 2000-2009 tuotiin Suomeen puuta poikkeuksellisen paljon (lähinnä Venäjältä, EU:n ulkopuolelta) keskimäärin 15 milj. m3 vuodessa.

  Tämä 15 milj. m3 puunkäyttö olisi pitänyt lisätä vertailujakson 2000-2009  puunkäytön kotimaisiin hakkuisiin, koska Suomen metsäteollisuuden puunkäyttö oli silloin  74 milj m3 vuodessa (omat hakkuut 59 milj. m3 + tuonti 15 milj. m3). Sen päälle kun lisätään kasvu ja  joustot, niin ollaankin reilusti yli  80 milj. m3.

  Tällöin kotimaista puuta voitaisiin käyttää tarvittaessa suurimman kestävän käytön määrä ja tuonti saisi joustaa alaspäin, jos uhkaa tulla ”sakkoraja” vastaan.

  Ehkä ne olisivat EU:ssa ymmärtäneet, että on hiilinielujen kannalta suurin piirtein sama hakataanko puut Suomen Karjalasta tai Venäjän Karjalasta.

  ChesterC

  .

  Kurki

  Planter: Ehkä ne olisivat EU:ssa ymmärtäneet, että on hiilinielujen kannalta suurin piirtein sama hakataanko puut Suomen Karjalasta tai Venäjän Karjalasta.

  Ruotsi ei 2000…10 tainnut tuoda raakapuuta yhtään, kun oli omat myrskypuutkin ja Ruotsin tuonti on ollut muutenkin vähäisempää kuin Suomen.

  Tolopainen

  Miksi Suomeen tuodaan puuta parikymmentä miljoonaa kiintoa ja jätetään joka vuosi kymmeniä miljoonia kuutioita puuta lahoamaan metsiin. Eikö EU:n pitäisi puuttua tuohon ja estää moinen iliman pilluu. Metsäteollisuus toimii täysin vastuuttomasti, kun ei osta metsiin lahoavaa puuta.

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 258)