Keskustelut Metsänhoito Muokkaamattomaan maahan istutus

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 88)
 • Muokkaamattomaan maahan istutus

  Olisi pari pientä viime talvena hakattua aukkoa,yhteensä vajaa hehtaari.Toinen kivikkoinen ,toinen parempi,ei vesiongelmaa.Ajattelin kokeilla muokkaamattomaan istutusta kuuselle.Onko kokemuksia? Pottiputkella ajjatelin istuttaa,kuokalla pitänee tehdä laikkua?Vanhassa Metsälehdessä tutkija J Luoranen varoitteli tukkimiehentäistä

 • Timppa

  Mielestäni kääntömätäs, siis ”lätty” nurin kuoppaansa on parempi.  Toki koholla oleva laikkumätäs on lämpimämpi, mutta saattaa kuivana keväänä kuivua liikaa.  Jossain tutkimuksessa ei havaittu merkittäviä eroja taimien kasvussa. Kääntömättään etuina ovat lisäksi se, ettei jää perkausta haittaavaa kuoppaa ja maata paljastuu vähemmän, mikä vähentää vesakoitumista.  Pari vuotta istutuksesta ei huomaa, että kaivinkone on käynytkään paikalla.

  Laikkumätäs on parempi kosteilla pohjilla.

   

  Berza

  Laikkumättäälle olisi edullisinta antaa  yhden talven lumien  tiivistää sitä ennen istutusta. Kyllähän tunnollinen konemieskin sitä kauhalla tekee.

  Gla Gla

  Muokkaamattomuuskeskustelu kääntyi mätästyskeskusteluksi.

  Berza

  Noinhan se tahtoo käydä useammissakin ketjuissa.                                                             Aika lähellä aihetta vielä kumminkin ollaan 😁

  jees h-valta

  Se nyt on ainakin tullut todennettua että aikoinaan kun istutin kuokalla muokkaamattomaan hybridihaavan taimia tulos oli kokonaisuudessaan erinomainen verrattuna muokattuun jälkeen istutettuihin. Sain puistomaisen kauniin haavikon ilman mitään alusryönää. Ainoastaan hirvien vaurioittamat versoivat hiukan uusia versoja lähietäisyydellä emopuusta. Kaikkein helpoin metsä eikä se istutusurakkakaan kovin paha ollut silloin. Mutta toki muokattuun istutettu lähtee voimallisemmin kasvuun mutta siihen tulee tasoitusta sillä että on paljon muutakin puuta jatkokasvussa kilpailemassa ravinnosta.

  Gla Gla

  10:25 ei eroa ollut, mutta 19:07 muokattuun istutettu kasvaa paremmin?

  Aamupäivällä tuuli Porin lentokentän mittauspisteellä 4 m/s etelälounaasta, illalla 2 m/s lounaasta.

  Jätkä

  Jeessi:”tulos oli kokonaisuudessaan erinomainen verrattuna muokattuun jälkeen istutettuihin. ”

  -Odotamme seuraavaa mielipidemittausta!

  Panu Panu

  Olen toistaiseksi istuttanut ainoastaaan kuokalla muokkaamattomaan maahan. Yksi ongelma tässä on pienten taimien löytäminen kun yrittää pelastaa niitä heinikon seasta. Siinä auttaa jonkin verran jos jaksaa tehdä laikun kuokalla. Kuusien kasvuunlähtö on ollut tuskastuttavan hidasta mutta kesäkoivut kyllä lähtivät seuraavana kesänä.

  Olen nyt tilannut joitakin uudistuksia MHY:ltä laikkumätästyksellä. Istutustiheyttä voi mielestäni pudottaa suositellusta, koska laikkuun ja mättääseen tarttuu siementä ja siitä nousee taimia istutettujen rinnalle. Tässä vaiheessa olen pudottanut istutusmääriä vain 200 suositellusta eli kuusi 1600 ja mänty 1800. Jos kokemukset on hyvät niin jatkossa voi pudottaa enemmän.

  Petkeles Petkeles

  Karumman puolen tuoreita kankaita olen istuttanut pari kuviota yli 15 vuotta sitten ilman muokkausta kuuselle. Avustaja iski kuokalla laikun ja minä iskin laikkuun pottiputkella kuusen taimen.

  Eihän siinä ole mitään etua koneella muokattuun verrattuna mutta kun kyseessä oli muutaman taimilaatikon vaativa pikkualue jolle ei konemies olisi tullut erikseen. Heinäämistarvetta ei ole ollut ja kasvu tietysti alkuun hidasta.

  akkli

  Kannanottoja tuntuu tulevan ,mutta vähissä ovat muokkaamattomaan istuttajat johtuen raskaasta työstä uskoisin .Laikkun ohjekoko oli 30x30cm   aikanaan ja taimet kookkaita avojuurisia joten siitä lähti metsä nousemaan hyvin.Nyt hankaluutta aiheuttaa pienitaimi ,samoin juuristo on heikko,joten aikaa menee hetki ennekuin ollaan voimakkaassa kasvussa.Vähissä alkaa olla myös metsäammattilaiset ,jotka edes ajattelevat muokkaamattomaan istuttamista-kaivetaan vaan kivet pintaan,vaikka ei hyötyä tulikaan istutuksessa.MHYt ja muut organisaatiot ovat tietenkin kilpailuttaneet koneurakoitsijat ja muokkaajat ,jäljelle jää halvin ja organisaatio ottaa isommat provikat ja yksi muokkauslaite kulkee alueet läpi ja ammattitaitoa puuttuu vain määrää täytyy saada aikaiseksi.Itse otan muokkaajan suoraan ja ohjeistan tekemään haluamallani tavalla.Kiviset maapohjat istutan niinkuin totesin muokkaamattomaan maahan.

  Kysyttiin määriä,ymmärsin kilpailuissa.

  Valtakunnan -ja piirinkilpailuissa  istutettiin nuortensarjoissa 50-60 tainta ja vanhempien 100 kpl ,itse osallistuin avojuuri kuusen kisaan.

  En tiedä löytyykö keskustelupalstalaisista kisoissa kilpailleita.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 88)