Keskustelut Metsänhoito Muokkauksen suunnittelua

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 105)
  • Muokkauksen suunnittelua

    Tulossa on lähi aikoina lähes lehtomaisen kankaan uudistushakkuu. Alueella on täysin kuusivaltainen ”puupelto”, järeää tukkimetsää.
    Suunnitteilla on istuttaa aukkoon kuusen-ja koivuntaimia. Koivun osuus n. 30%. Yksi vaihtoehto olisi tehdä kuusentaimille kääntömätästys riveihin. Rivit kahdeksan metrin välein. Näitten rivien väliin istuttaisin koivut ilman muokkausta. Ei tämä ”suunnitelma” ole vielä valmis, mutta keskustelukumppaneilta saan varmaankin hyviä vinkkejä miten päästään parhaaseen tulokseen.

  • oksapuu

    Idea lienee se että käännetään kaksi kunttaa vastakkain…

    jees h-valta

    Tuossa kun viimeksi turvemaalla mätästettiin voin ainakin sanoa ettei aivan laikku ole kun se on kuntan alta käännettävä. Suossahan tuo kuntta on aika vahvajuurinen ja paksu eikä siitä ihan ”makkarasiivuja” saa. Aika monessa kohteessa varmaan ohuen pintakuntan raapaisu ja sen kääntö tarkoittaa nopeasti kuivuvaa ”kleeffaa”. Kyllä edellinen männyn karumpi pohjakin oli aika voimallisesti muokattu ja olen siitä kyllä tyytyväinen. Mitä enemmän rikottua pintaa sitä enemmän luontaista täydennystä. Eikä tee ollenkaan pahaa esim. männyn istutuskohteelle. Josta saatetaan istutetuista 70 prossaa vioittaa syömällä.

    Kurki

    Olen nyt kaivanut vahojen ojien (50m) väliin uusia ojia  pari vuotta sitten hakatulle turvemaa pohjaiselle männyn siemenpuualalle. Vanhat ojat on kaivettu tyypillisesti niin, että ojamaat on kasattu puolin ja toisin aina korkeaksi kasakasi ojan viereen, jonka päällä ei kasva mitään. Itse asettelen nyt ojamaat 5m leveydeltä tasaisesti, johon kaivuri yltää, molemmin puolin ja säästän kaikki ojan varressa olevat taimet. Vähän hidastahan se on, mutta tässäkin uusille taimille tulee kasvuunlähtöön potkua, kun elävä kuntta jää kaivumaiden alle ojan molemmin puolin kauttaaltaan ja alkaa vapauttaa ravinteita.

    Tolopainen

    Milloin meinaat puut myydä. Meillä on 60-luvulla ojitettua rämettä osassa, on jo metrin pituista mäntyä ja osalle tulossa ensiharvennusta 20 kiintoa kertyy hehtaarilta. Kun rahkaa on paksusti puuta ei tule.

    Kurki

    Jos minulta kysyt, niin myin pari vuotta sitten ja nyt 5ha siemenpuuasennossa männyt n.20 m pitkiä suurimmat väliä 0,5..1,0 m3. Näkyy jo uusia siemenlähtöisia taimia ihme kyllä ja muutenkin vanhat ojanvarret ja välit ovat riittävästi täynnään vanhempia taimia. Vähän täydennän taimilla tulevina vuosina. Paljon siemenpuista tuuli kaatanut. Hyvä turvepohja paksuutta noin metri ja paljon on puuta ristironkkelissa turvekerroksessa, joka vaikeuttaa kaivamista. Vatii uudet ojat väliin, sillä on tasaista maata ja on vänhän liian märkää.

    Timppa

    Taas kerraten.

    Laikkumättäässä ”lätty” käännetään sen laikun viereen.  Mätästäjästä riippuen jää suuri kolo ja syntyy suuri keko.  Tietysti joskus pienempiäkin.  Etuina lähinnä se, että homma onnistuu tumpeloltakin kaivinkonekuskilta.  Haittoina maastoon jäävä kolo, joka yllättää vaikkapa perkaajan.  ”Mätäs” kuivuu helposti, mistä johtuen kuivina keväinä kuolee paljon taimia.  Laikkuun syntyy vesakkoa, mikä lisää perkaustarvetta.  Mielestäni käyttökelpoinen vain paikoilla, joissa mätäs pitää saada ylemmäs maaston märkyyden vuoksi ja ehkä myös siellä, missä halla uhkaa taimia.

    Kääntömättäässä ”lätty” kipataan samaan paikkaan nurin päin.  Parin vuoden kuluttua ei huomaa maastosta mitään.  Mielestäni ainoa järkevä vaihtoehto useimmiten.

    ”Kääntölaikutus”-termiä en tunne.  Meillä laikutetaan kohteita, joita ei kivisyyden vuoksi voi mätästää.  Taimi istutetaan sitten usein aika suurella vaivalla, kun pottiputkelle pitää löytää kivien joukosta paikka.

    Tolopainen

    Miten siihen syntyy mätäs, että käännetään laikku ympäri samaan kohtaan. Seuraavana keväänä on jo kuoppa. Jos mätästyksellä halutaan saada etuja, on tehtävä mättäitä.

    jees h-valta

    Aha, seuraava nerojen aatelinen Toloppa heräsi aiheeseen. Kyllä siinä vain mätäs syntyy, eikä vielä seuraavana eikä sitäseuraavanakaan ole kuoppaa. Mitä sitten tuo Tolopan monikkomuoto asiaa muuttaa, toki niitä alalle monia tehdään.

    Tolopainen

    Käy pihalla testaamassa ota lapiollinen nurmikkoa ja käännä se ympäri samaan kohtaan. Voit vaikka vatupassilla tarkistaa keväällä onko mätäs vai kuoppa. Mätäs syntyy kun maata lisätään johonkin kohtaan. Se ei tipu taivaalta. Kääntömätäs ei ole mätäs, se on maan muokkausta.

    jees h-valta

    Tule katsomaan, ei se ainakaan minun metsissäni samalla tasolla ole, selvästi korkeammalla. Johtuu varmasti siitä että kääntömätästykseen suunniteltu kauha vetää mättään hiukan kryssyyn kuin Tolopalla hartiat. Sen alkulähtöpisteessä on pieni kuoppaan verrattava koska se jää juuri tuon pakettiominaisuuden vuoksi hiukan vajaaksi tuo takaisinpalautus. Juuri kuten varmasti kuuluukin. Sitähän ei sillä kauhalla mitään pudotella vaan liike on vetävä ja palauttava. Ei ilmeisesti ole Tolopalle tuttu kauhamysteeri.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 105)