Keskustelut Metsänhoito Muokkauksen suunnittelua

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 105)
 • Muokkauksen suunnittelua

  Tulossa on lähi aikoina lähes lehtomaisen kankaan uudistushakkuu. Alueella on täysin kuusivaltainen ”puupelto”, järeää tukkimetsää.
  Suunnitteilla on istuttaa aukkoon kuusen-ja koivuntaimia. Koivun osuus n. 30%. Yksi vaihtoehto olisi tehdä kuusentaimille kääntömätästys riveihin. Rivit kahdeksan metrin välein. Näitten rivien väliin istuttaisin koivut ilman muokkausta. Ei tämä ”suunnitelma” ole vielä valmis, mutta keskustelukumppaneilta saan varmaankin hyviä vinkkejä miten päästään parhaaseen tulokseen.

 • Tolopainen

  Minä teetän nuo mätästykset itse nuo MG:n mätästykset on hevon p:stä.

  Puuki

  Laikkumätäs toimii taimen kasvun kannalta parhaiten , jos on sopivan paksunen, ei liian paksu.  Liian märälle kohteelle se ei sovi koska ei ole kuivatusvaikutusta. Ojitusmätästys on erikseen niille.  Kun 2 kunttaa on vastakkain, niin hajotuksessa syntyy ravinteita. Siitä tulee lisäpotkua taimelle, samoin vähän pinta-maata koholla olevasta laikusta laikkumättäässä pienen lämpötilaeron vuoksi.   Kääntölaikutus on ihan uusi termi. Jätkä varmaan kertoo mitä se tarkoittaa.

  Tolopainen

  Juu sen huomaa kun käy katsomassa jälkeä. Hiukan pintoja raavittu sieltä täältä. Mutta ei mitään mätästystä ole tehty, se on aivan erinäköistä kun mätästetään.

  Puuki

  Laikutus on ihan eri menetelmä kuin laikkumätästys . Sopii samoille alueilla kuin äestys. eli männikkö kankaille jne.

  Jätkä

  Siitä on aikaa melko pitkään, kun meille esitteli erä vakavarainen metsänomistaja maanmuokkausmenetelmäänsä, jossa hän veti kohtalaisen järeällä nelivedolla kivikoukkuun tehtyä haraa, jossa oli muutama kaareva piikki, joilla lähti kuoriutumaan n. puolen metrin levyinen pintakerros  paljastaen kivennäismaan.

  Kuoriutunut pinta kohosi piikkien muodossa ylemmäs ja kun nostolaite nostettiin ylös  traktorin edelleen liikkuessa, kumttakerros kääntyi ylösalaisin syntyneen laikun jatkeeksi.

  Tavoite hänellä oli, että syvältä ei vedetä, vaan ”kuoritaan” ala. Hän teki ”kääntölaikkuja”, vaikka ei tietenkään tiennyt nimitystä, eikä hän istuttanut kaksinkertaiseen kunttaan, vaan paljastuneeseen kivennäismaahan, joka silloisen tiedon perusteella oli oikea paikka männytaimille.

  Tolopainen

  Oletko varma, että ei ollut haravakone ja olitte pellon laidalla.

  mettämiäs

  ”Myös Metsä-Groupin urakoitsijoilla on käytössään kääntölaikutuskauhat, eikä ainakaan sopimusasiakkaiden kanssa muuta tehdä. Kääntömätästys on menneen talven lumia.”

  Tähän Jätkän kommenttiin halutaan kyllä suomennosta; muuten epäillään vahvasti muunnetuksi totuudeksi…

  Kurki

  Minulle Metsä-Groupin ostomies ehdotti kääntömätästystä ja minä halusin laikkumätästyksen 4 ha alalle kolme vuotta sitten. Paikka oli avoin hallaton savolainen pohjoisrinne Pohjois-Savon rajalla, jossa oli parhaimmillaan järeää kuusikkoa n. 400 m3/ha. Muokkaajan aloittaessa työmaalla, olin menossa sanomaan, että tehdään se kääntömätästys kuten Metsä-Groupilla sitä niin kehutaan, mutta muokkaaja esittelikin kuokkakauhan sisälle tekemäänsä pulteilla kiinnitetyn lisälevyn, jonka ansiosta laikkumätästys onnistuu. Muutaman onnistuneen esimerkkilaikun jälkeen kaksi kunttapintaa vastakkain eikä syntynyt kovin syvää kuoppaa hyväksyin laikkumätästyksen ja niin tehtiin. Tosin niitä syvempiäkin kuoppia sitten tuli. Kuokkakauhaa tarvittiin märemmän kohdan naveromätästyksiin eikä sen kärjellä kovin leveää laikkua saa. Nyt kuusentaimet ovat kasvaneet kaksi kesää ja hyvältä näyttää.

  mettämiäs

  ”Myös Metsä-Groupin urakoitsijoilla on käytössään kääntölaikutuskauhat, eikä ainakaan sopimusasiakkaiden kanssa muuta tehdä. Kääntömätästys on menneen talven lumia.”

  Jätkän selitystä vielä odotellaan…

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kaikist paras mätäs syntyisi raapaisemalla eikä kääntämällä, niin että ainekset saisi sekaisin. Mätäs saisi tekeentyä yhden talven yli. Istutuspaikan pitäisi olla iso ja laakea kohouma, jotta se suojaisi pintakasvillisuudelta ja olisi lämmin. Sellainen kukkapenkki joita AC teettää on ilmeisesti melko hyvä.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 105)