Keskustelut Puukauppa Nettotulon optimointi

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 115)
  • Nettotulon optimointi

    Kyseessä on perintönä saatu metsäpalsta, jossa on päätehakkuukelpoista  (MHYn arvion mukaan) puuta noin 200.000,- arvosta.  Siis koko palsta on pääsääntöisesti yli 100 vuotiasta tukkipuuta.

    Vaihtoehtojahan on pääpiirteittäin kolme, joiden verovaikutukset ja sitä myötä nettotulo on hyvinkin erilainen. Ne ovat:

    *  tehdä päätehakkuu ja pitää maapohja, jolloin puunmyyntituotto on pääomatuloverotettavaa. Perintöverotettua osuutta ei huomioida mitenkään.

    * myydä metsä palstana, jolloin perintöveron laskennassa huomioitu osuus vähennetään myyntihinnasta

    * tehdä päätehakkuu ja myydä saman verovuoden aikana maapohja, jolloin puun myyntituotosta vähennetään myyntitappiona perunkirjoitusarvo.

    Lisäksi tietysti mahdollisuutena on edellisten yhdistelmät, mutta mitä vaihtoehtoa näppituntumalta pidätte parhaana ja miltä tahoilta ja missä järjestyksessä kannattaa pyytää tarjouksia?

    Metsään sijoittaminen on jatkossakin varteenotettava vaihtoehto, mutta erinäisistä syistä johtuen ei kyseisellä metsäpalstalla.

     

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Puukaupparahojen sijoitus Metsäliiton osuuksiin on kohtalaisen matalariskinen ja tuotto on hyvä.

    Metsuri motokuski

    Eihän tuo perintövero niin paha ole jos perinnöstä voidaan vero maksaa. Usein nuo mökit ja asunto-osakkeet ovat huonoja kun perintöveron joutuu omista maksamaan tai jos ei ole niin lainaa on otettava.

    metsäharrastelija

    Metsävähennystä voi käyttää, jos ostaa puolison kanssa yhteisen metsätilan, jolloin syntyy verotusyhtymä. Minulla on ostotiloja ja vaimolla perintötila  ja hänen tilallaan tehdyistä hakkuista voi käyttää metsävähennystä (joka on syntynyt minun ostamilta tiloilta).

    Pari vuotta sitten kysyin asiaa verottajalta ja niin se menee. Tarkemmat ohjeet löytyy verottajan metsävähennys (syventävät ohjeet) kohta 6.1 viimeinen kappale eli perintötilallakin voi käyttää metsävähennystä tässä tilanteessa.

    Varsinaiseen kysymykseen. Näppituntumalla ilman muuta palstan myynti puineen on taloudellisesti kannattavin. Metsätiloista maksetaan tällä hetkellä ”ylihintaa” suhteessa tuottoon ja huonoimmassakin vaihtoehdossa aukosta pitäisi saada n. 55000 e, jotta hakkuu ja aukon myynti kannattaisi.

     

    jörrikkä

    Millainen on mielestänne realistinen kauppahinta palstasta, jos niistä tällä hetkellä maksetaan ”ylihintaa”?

    TTL

    Myymällä puut ja maapohjan erikseen voisi bruttona päästä 220000 euroon (koivut ei mukana ja maapohjan arvo metsämaana).

    Tällaisen metsän  tilakaupoissa en usko, että päästään 60 euroon kuutio.

     

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    55 Euroa puupääomalle kuutiolta todennäköisesti.TTL  arvio varmaankin käypä.Tukkipuun hinta kympin motilta pudonnut vuoden alusta.Kauppahinta varmaakin nousee yli summa-arvon,koska kysyntä tarjontaan nähden kova ja tila hyvällä sijainnilla ,sisältäen hakkuu kypsää metsää runsaasti.Sijoitusrahastot maksaneet korkeita hintoja.

    metsäharrastelija

    En tunne Päijät-Hämeen hintatasoa, mutta jos katsoo ostajan näkökulmasta niin myymällä 200.000 euron puut saa 176.000 (60% metsävähennys) ja siihen maapohja päälle ehkä n. 15000-20000  eli ostajan kannattaa maksaa ainakin se 200.000.  Uskon, että hinta ylittää summa-arvon kun se tekee niin vähän pohjoisemmassakin. (ovat ylittyneet 15-30%:lla).

    jörrikkä

    On tavallaan aika veikeätä kun verotuskäytäntöjen johdosta on rintaperilliselle aina ja II-veroluokkaan kuuluvalle pienissä perinnöissä kannattavampaa myydä peritty metsä ja ostaa tilalle vastaava toinen metsäpalsta. Tämä johtuu siitä, että perintövero + uuden vastaavan palstan varainsiirtovero ovat selvästi pienempiä kuin pääomatulovero, lisäksi ostetulta palstalta saa tehdä myös metsävähennyksen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsälahjavähennys lieventää lahjoitustapauksissa eroa josta jörrikkä kirjoittaa, mutta se olisi tullut säätää sataprosenttisena. Ja miksi metsävähennys on juuri 60 prosenttia, miksi ei esimerkiksi 0 tai 100?

    MaalaisSeppo

    Metsäverotusta ei kannata mulkata joka hallituskaudella. Metsävähennys 60 on sopiva. Näyttää tilakauppa käyvän riittävästi näilläkin ehdoilla.

     

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 115)