Keskustelut Harrastukset Nuolukivien sijoittelu

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 53)
 • Nuolukivien sijoittelu

  Minkälaisia kokemuksia ja käytäntöjä palstalaisilla on nuolukivien sijoittelusta? Onko niiden sijoittelusta olemassa mitään kirjoitettuja ohjeita tai suosituksia? Meilläpäin alettiin ihmetellä kun useamman vapaa-ajan asunnon pihoissa alkoi näkyä hirviä ja hirvikärpäsiä ja tulla myös hirvivahinkoja. Syykin selvisi. Nuolukivi oli sijoitettu keskelle kahdeksan vapaa-ajan asunnon aluetta sijaitsevaan pieneen metsikköön. Hirvi haistaa suolan kilometrin päästä, ja nyt näyttää siltä, että alueelle on kehittynyt hirvikeskittymä.

 • Visakallo Visakallo

  Jahas, tämän päivän viisastenkerho on taas ollut koolla! Suorittava porraskin ehti sitten antaa sen kommentinsa, palataan siihen.

  Ensiksikin, aloituksessa tekemäni kysykseni oli ainakin tarkoitettu asialliseksi. A. Jalkanen oli jälleen kerran se, joka vastasi asiallisesti itse kysymykseen. Alueella ei ole yleiskaavaa, eli ollaan ns. syvällä maaseudulla. Nuolukivien sijoittelusta ei siis ole olemassa erityistä ohjetta. Paikan valinta jää siten asettajan omaan harkintaan.

  Vastailen minulle esitettyihin kysymyksiin ja epäilyihin:

  Kysymys on nimenomaan pihoissa vierailevista hirvistä. Siitä on meillä useammalla näkö- ja jälkihavaintoja useammalta vuodelta. On myös useita kuvia. Joku peurakin toki on, mutta niitä ei onneksi ole kovin paljoa ko. seudulla. Niiden vähäisyys johtuu ilmeisesti peltojen vähäisyydestä.

  Alueella ei ole lainkaan peltoheittoja. Vähät pellot on metsitetty 90-luvun alussa koivulle ja kuuselle, eli ovat nyt hoidettuja tukkimetsiköitä. Muutama hehtaari aktiiviviljelyksessä olevia peltoja löytyy n. kilometrin säteeltä. Alueen välittömässä ympäristössä on n. tuhat hehtaaria hoidettuja talousmetsiä. Hoitamattomia taimikoita ei ole. Yksikään kahdeksasta asumuksesta ei ole autiotalo, vaan kaikkia pihoja ja rakennuksia hoidetaan normaalisti vapaa-ajan asuntoina, joista yli puolet on myös talvikäytössä. Osaa taloista vuokrataan myös matkailukäyttöön. Nuolukivi on yhden alueen talon takana olevassa pienessä, alle puolen hehtaarin tukkimännikössä, joka ei ole suuremman metsätilan osa, vaan kuuluu tonttiin. Vuoden 2017 kesäretkeläisten kanssa pyörimme ko. alueen ympäristössä, joten he voivat sanoa, kuinka hyvin kuvaukseni vastaa vallitsevaa todellisuuta.

  Tolopainen

  Tämä Visakallon juttu on kuin entisellä metsästäjällä, joka kehui nähneensä ainakin sata hirveä, mutta pikkuhiljaa määrä pieneni ja lopuksi totesi, no mikä siellä pusikossa sitten kahahti.

  Minulla on yksi näköhavainto pihalla käyneestä hirvestä ja sillä oli niin kiire, että ei ehtinyt syömään eikä paskomaan. Toisen ampuivat kerran polliisit 50m päähän talostani, ei niitä hirviä virkavalta taajamissa kauan katsele. Ajavat auton hirven viereen ja täyteistä kylkeen.

  Visakallo Visakallo

  Ymmärrän toki Tolopaista, jonka hirvien näköhavainnot pakostakin vähenevät, kun tämä ei enää näe edes laikutetussa maassa jalanjälkiään männynsiementä kylväessään! Olen kertonut jo aikaisemminkin siitä, miten hirvet eivät enää pelkää pihassa olevia ihmisiä eikä koiria tai työkoneita. Seisovat myös kaikessa rauhassa ruokailemassa istutuskoivikossa, vaikka pysäyttää auton  kymmenen metrin päähän ja kuski menee ulos. En todellakaan ole havaintojeni kanssa yksin.

  Tolopainen

  Hirviporukalle myös tulee usein metsästysaikana ilmoituksia näistä näköhirvistä. Koskaan ei ole löydetty yhtään hirveä näiden havaintojen perusteella, kun on lähdetty tarkistamaan.

  Visakallo Visakallo

  Hirvien jäljet näkyvät pihoissa aika hyvin. Samoin yli kahden metrin korkeudesta syödyt pihapuut. Tallentava kameravalvonta on nykyisin osa talojen vakiovarustusta.

  Timppa

  Edelleenkin.  Kuten tuolla edellä kirjoitin  nuolukivellä ja hirvien vierailuilla pihoilla ei ole välttämättä mitään yhteyttä.  Ei ole ole ollut vierailuilla meidän pihaan tai meidän hirviporukan lahtivajan vieressäkään.

  Ymmärrän kyllä Visa ärsytyksesi hirviä kohtaan, mutta pidä kuitenkin mielessäsi harkinta ennen kuin syytät tässä tapauksessa metsästäjiä.

  Visakallo Visakallo

  Olenko minä syyttänyt metsästäjiä? Nuolukiven on voinut laittaa aivan joku muukin. Sitä täällä meillä nyt yritetään selvittää. Hirvien jäljet eri suunnista johtavat nuolukivelle. Se on kiistatonta. Valitettavasti nämä reitit kulkevat useiden pihojen läpi. Minä taidan olla tässä joukossa yksi vähiten vahinkoa kärsinyt. Mikä tästä asiasta tekee nyt joillekin niin vaikean?

  Visakallo Visakallo

  Oli joltakin aivan hyvä idea laittaa kokeeksi nuolukivi talon lähelle ja riistakamera sen seuraksi. Saamme varmasti mielenkiintoista vertailutietoa eri puolilta maata.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  En ihan tuota nuolukiveä, mutta ns. pienriistahoukutteen ajattelin oman kamerani kaveriksi laittaa.

  Visakallo Visakallo

  Haballa kun ei taida sitä omaa pihaa ollakaan.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 53)