Keskustelut Metsänhoito Olipa hienoja mäntytaimikoita P-Karjalassa ja Kainuussa!

Viewing 10 replies - 41 through 50 (of 55 total)
 • Olipa hienoja mäntytaimikoita P-Karjalassa ja Kainuussa!

  Ajelin rauhallisesti Itä-Suomen reittiä, eli Joensuusta Uimaharjun kautta Lieksa -Nurmes-akselin ohi Kemijärvelle.

  Silmiin tuli monia täystiheitä mäntytaimikoita joita ei Etelä- tai Länsi-Suomessa enää näe. Vuosikasvut myös ihan mallikkaita! Ei männystä tule Suomessa pulaa vaikkei Länsi-Suomessa mäntyä enää kuidusta pidemmälle juuri saakaan.

 • Korpituvan Taneli

  Suorittava yrittää summan mutikassa arvailla vieraan paikkakunnan tilannetta. Täällä meillä on aina päässyt seuraan kun asuu alueella tai on maanomistusta alueella, mökkitontti riittää.

  On ainakin ollut myös sellaisia, jotka ovat vuokranneet metsästysoikeutta alueelta ja antaneet sen seuran käyttöön. En tiedä onko sellaisia nyt.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  suorittava porras

  Lähestyin Tanelin tapausta uudemman kerran siksi ,että yleisesti saatavilla olevista tilastoista kävi ilmi ,että aikaan ,jolloin Taneli kovimmin hehkutti pyyntilupien puutetta ja lupajärjestelmän toimimattomuutta ,metsästäjät  käyttivät joinakin vuosina jopa alle 70% myönnetyistä luvista . Vasta kaudella 2018-19 käyttöaste kiipesi 100%:iin. Tämä ei ole kuulopuheita eikä luuloja ,vaan tilastojen kylmiä lukuja.

  Useampaan kertaan Taneli itse mainitsi ,että ampujia löytyisi ampumaan hirviä vähemmäksi. Kaikki eivät ole siis olleet porukoissa. Seurat ovat ilmeisesti ottaneet tässä suhteessa kopin Tanelin vinkistä ja määrätietoisesti kasvattaneet hirvikantaa ,jotta kaikille halukkaille voisi tarjota mahdollisuuden osallistua jahtiin.

  Tässä siis vähän toisenlaista näkökulmaa asioihin. Aika tyhjän päällä on Tanelin toistama vaatimus ,että pyyntilupajärjestelmä olisi purettava lupien vähyyden takia ,kun läheskään kaikkia lupia ei käytetä. Valtakunnan tasollakin liikutaan vain 80%:n käyttöasteiden tuntumassa.

  Keskustelun sivuraiteille juuttumisesta huolimatta mänty kasvaa suurimmassa osassa maatamme erinomaisesti ,kunhan taimikot hoidetaan kuntoon oikeaan aikaan. Vesakon seassa kituvat taimikot sen sijaan tulevat varmimmin kokemaan erimuotoisia luonnontuhoja hirvien aiheuttamat mukaan lukien.

  Korpituvan Taneli

  Vale, Emävale ja Tilasto!

  Näet vain koko kunnan tilaston, et sitä että Yksi seura on vuodesta toiseen ampunut yhteislupaalueen muidenkin seurojen hirviä, jos vain on lupia käyttöönsä saanut.

  Ne seurojen ulkopuolella olevat halukkaat ampujat, eivät ole seuraan koskaan pyrkineetkään. Ellet tunnista tätä ryhmää muuallakin Suomessa, et kyllä ole kovin syvällisesti asioista perillä. Luet vain Tassua ja muita tilastoja.

  Melkoinen mustan valkoiseksi väittäjä olet lajissasi.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Metsuri motokuski

  Taneli : Näet vain koko kunnan tilaston, et sitä että Yksi seura on vuodesta toiseen ampunut yhteislupaalueen muidenkin seurojen hirviä, jos vain on lupia käyttöönsä saanut.

  Aika erikoisesti toimivat tanelin alueen hirviporukat. Yleensä vaikka seura on yhteisluvassa niin jokaisella seuralla on omat kaatokiintiöt. Jos jotain hirvilupia jaetaan ovat ne muutamia pankkilupia josta ei suurta vaikutusta kannan määrään ole. Meillä ei ole koskaan jaettu toisen seuran lupia vaikka se mahdollista onkin.

  A.Jalkanen

  Ihan sama millä keinoilla tavoitteeseen päästään jos tavoite on oikealla tasolla. Ellei muu auta naapurikateuteen, niin metsästyksen järjestämistä on muutettava niin, että sallittu luvan käyttöalue kattaa koko hirvitalousalueen tai sitä pienemmän metsästysalueen, johon mahtuvat sekä vasomis- että talvilaidunalueet. Seurueet hoitaisivat siis yhteistyössä homman kotiin niin että hirviä olisi kaikilla alueilla sopiva määrä. Käytännössä tarkoittanee sitä että alkukaudesta metsästetään kesälaitumilla ja loppukaudesta talvilaitumilla jos tarpeen. Valkohäntäpeura on erilainen tapaus; sen liikkumista voidaan ohjata riistapeltojen ja ruokintapaikkojen avulla.

  suorittava porras

  Melkoinen mustan valkoiseksi väittäjä olet lajissasi.

   

  No ,sitten meitä on kaksi. Yhden seurueen (ei seuran , Kauhajoella hirviporukat ovat pääseuran kyläosastoja) toiminnan perusteella kannata kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä tehdä. Vai ovatko vain yhden seuran henkilöt oikias ja muut vääräs?

  Ne pahuksen tilastot kertovat asioista pidemmältä ajalta ja laajemmin , kun ABC:n tavallisesti asioista perillä olevat lähteet kuvittelevat.

  Kauhajoen rhy:

  -hirvenpyyntilupia vuonna 2011  300kpl , käyttöaste 76% ,jäävä kanta 350

  2012   250kpl                       59%                        126

  2013   251,5kpl                     72%                        270

  2014   211 kpl                        75%                        286

  2015   191kpl                         80%                       259

  2016   110 kpl                        85,5%                    355

  2017   160 kpl                       100%                      367

  Tuo jäävän kannan lukema 367 yksilöä on muuten sama ,kun  vastaava lukema paikkakunnalla vuonna 2002 eli suurin arvio koko paikkakunnan historiassa. Vuosi 2018 ei vielä näy tilastoissa (lähde riistaweb).

   

  Puuki

  Täällä on hirvien talvilaidun alueet erillään kesälaidun alueista. Monessa paikassa on varmaan samanlainen tilanne.    Ei ole yleensä mitään ongelmia kasvattaa  männiköitä muualla kuin talvialueilla.   Talvilaidun alueella on kylvetty männikkö ja hirvet kävi alkuun säännöllisesti syömässä parhaat päältä. Pari kertaa raivattu .  N. 40 vuoden jälkeen tähteellä on täystiheä sekametsä, jossa hyvälaatuisia mäntyjä n. 300 kpl/ha , hieskoivuja ja kuusia loput suunnilleen 50/50.  Kasvutappiota jonkin verran koska kuuset jääneet jälkeen männyistä ja hieskoivut ei kelpaa juurikaan kuin kuitupuuksi.  Tuoretta kangasta ,  kuivahkolla kankaalla tms. heikommilla kasvupaikoilla kasvutappio olisi suurempi .

  Metsuri motokuski

  Anneli. Tuo sinun ideasi että kaikki metsästää kaikkialla ei onnistu nykyisillä maanvuokraussopimuksilla. Varmaan sinäkin ole maasi vuokrannut jollekkin tietylle seuralle tai seurueelle etkä koko kyläkunnalle.

  Korpituvan Taneli

  Johan minä Suorittava Sinulle sanoin ettet näe kuin koko kunnan tilanteen (rhy). Kyseessä Etelä- ja Keski-Suomen suurin kunta, eli sen sisällä on melkoisia eroja. 2018 kaatomäärä huomattavasti suurempi, en tiedä rhy kohtaista kaatoprosenttia.

  Vaikka kuinka luottaisit vain tilastoihin, niin käytännön tilanteesta alueella tiedät juuri sen verran kuin sika pohjantähdestä.

  Motokuskille: Seuroilla on tähänkin asti ollut mahdollisuus vaihtaa alueita keskenään jahtirajojen selventämiseksi. Toisaalta epäilen hiukan tuollaisen yhteisjahdin onnistumista. Sinänsä hyvä kun ideoidaan.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  A.Jalkanen

  Juuri näin. Mutta minkä on ihminen säätänyt voi ihminen muuttaa.

Viewing 10 replies - 41 through 50 (of 55 total)