Keskustelut Metsänhoito Oma suhtautuminen toteutettuun hirvipolitiikkaan 2018

Viewing 10 replies - 91 through 100 (of 380 total)
  • Oma suhtautuminen toteutettuun hirvipolitiikkaan 2018

    Tuore Metsästäjälehti 4/2018 kehui kahden kolmesta suomalaisesta suhtautuvan myönteisesti metsästykseen. Tutkimuksen Suomen riistakeskukselle oli tehnyt  Taloustutkimus.

    Mielestäni ylivoimaisesti tärkeämpää olisi tutkia suomalaisten suhtautumista toteutettuun hirvieläinpolitiikkaan. Koskettavathan hirvien aiheuttamat onnettomuudet, taloudelliset vahingot sekä hirvikolarin pelko liikenteessä suurta joukkoa kansalaisista lähes päivittäin.

    Kun hirvikannan säätely on lakien ja säädösten turvin ohjattu hirviporukoille ja metsästäjille, vaikuttaa pysyvästi ylisuureksi paisutettu hirvieläinkanta siihen, mikä on kansalaisten suhtautuminen metsästykseen. Vaikka olisit sitä mieltä, että on metsästetty hirvikantaa liian varovaisesti, et voi suhtautua metsästykseen kielteisesti. Voit vain ajatella, että metsästää pitäisi entistä enemmän eli riittävästi.

    Ilmeisesti Suomen riistakeskus on tarkoin harkinnut , mitä kysymällä saadaan myös hirvipolitiikalle – hirvenmetsästystä ohjaavana valtapelinä – parempi hyväksyttävyys vahinkojen ja kustannusten maksajien keskuudessa. Näistä suurin menettäjä lienee kansantalous verotulojen ja työmahdollisuuksien menettämisen muodossa. Puuntuotannon menetykset ja hirvikolarien vuoksi korkeammat liikennevakuutusmaksut koskettavat myös monia.

     

  • Berza

    Eiköhän maanomistajista suurinosa ole myös puuntuottajia. Mitå itua on omistaa maata, ellei puuta välistä myy. Ellei sitten ole näitä vihreitä, no antasko he hirviäkään metsästää ?  🙂

    arto

    Taitaa täälläkin olla moni kirjoittaja olla green. Toisessa ketjussa pitäisi karhut säilyttää samoin sudet, Mutta sorkka eläimet pois. Erään vanhan metsästäjän sanonnan mukaan. Oli pedoista puhe ne piiperöt niitten metsästystä vastustaa, häneltä meni elinkeino petojen takia.  Oma mielipide kaikkia voi metsästää joita laki myöten antaa.

    jees h-valta

    Petojen takia menee sentään suht harvalta elinkeino. Mutta hirvistä kärsii lähes jokainen puuntuottaja. Joten suhta vähän epävakaa sanoisin.

    Anton Chigurh

    Naapuripitäjässä yksi seura hakee luvat ja jakaa ne yhdeksän muun seuran kesken.

    Lupia on joka vuosi saatu hiukan enemmän kuin on käytetty. ”Se, että jäävästä kannasta huolehditaan, on meillä ykkösasia. Käytämme lupia sen mukaan kuin on tarvetta.”

    antinpoika

    Kyllä meilläpäin metsänomistajat istuvat metsästysseuroissa ja riistanhoitoyhdistyksessä päättämässä hirviluvista, ei siinä mitään ihmeellistä ole. On hyvä myös muistaa että hirvikanta alkoi nousemaan sen jälkeen kun avohakkuut tuli ”muotiin”, ruokamaat parani ja vasatuotto nousi. Vanhat miehet puhuivat ajasta kun ensimmäisiä lupia saatiin 60-luvun alussa niin kaksoisvasoja ei ollut, ykkösvasakin oli harvinainen ja hirvet oli talvisin laihoja kaakkeja, syystä että ruokamaat oli huonoja.

    Meillä hirviluvat hakee yksi mies ja jakaa ne seuroille.

    Korpituvan Taneli

    Antinpoika on oikessa kyllä avohakkuiden yleistyminen nostatti hirvikantaa.

    Aiemmin oli tosiaan tarpeen vähän vahtia hirvenkaatojen määrää, ettei hirvi kokonaan katoa Suomesta. Hullua tässä on se että vaikka kanta alkoi kasvaa jo 60 vuotta sitten, niin lupajärjestelmästä pidetään edelleen kiini kouristuksen omaisesti. Jos lupasysteemi olisi purettu edes 80-luvun alussa, ei meillä olisi mitään hirvien ylikansoitusta metsissä tällä hetkellä. Ei vain tajuttu eikä tajuta vieläkään että hirven suvun hengissäpitämiseksi laaditut poikkeussäännökset olis voinut purkaa kun tilanne muuttui. Kas kun meillä ei ole vielä kahvi ja sokerikin kortilla, jos olisi tehty riistamiesten järjen mukaan niin kyllä olisi vielä melkoinen säännöstelyviidakko elintarvikkeissakin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Tolopainen

    Ei kaatolupia yksi seura hae. Ne haetaan pitäjän yhteislupana ja seurat jakavat ne keskenään. Jos joku seura ei halua lupia käyttää ne menee toiselle. Jos pitäjässä on vain yksi metsästysseura se tietenkin hakee yksin luvat.

    pikkutukki

    Kyllä hirvivahingot ovat suuria kalliita . Myös petovahingot turhia ja moni kotieläintila joutunut lopettamaan tai jäänyt aloittamatta petojen takia . Taisi Kolillakin metsähallituksen paimenviikkotilalla tulla ahman toimesta ongelmia . Missä liikaa Hirviä/Petoja , siellä ongelmia ! (missä ei , siellä nauretaan ja vähätellään toisten ongelmia)

    Tolopainen

    Vai kotieläintilat lopettaa petojen takia. Kyllä on erittäin harvinaista että näkee nykyään laitumella karjaa. Vaikka niitä pitäisi laiduntaa kesäisin, määräystä ei noudateta. Naudat ruokitaan koneellisesti sisällä nykyisin. Paljon helpompaa kuin laiduntaminen.

    pikkutukki

    Kyllä lopettaa . Lähinnä ulkona laiduntavat lammastilat ja jossakin määrin ulkolaitumilla viihtyvät nuorkarjan kasvattajat . Lypsettävät lehmäthän ovat yleensä navetassa yöt ja päivällä laiduntavat tai jaloittelevat tilakeskuksen lähellä . No , jos isänmaan etu vaatii niin mitäpä muutamasta maajussista !

Viewing 10 replies - 91 through 100 (of 380 total)