Keskustelut Harrastukset Pankkiluvat eivät ole ylimääräisiä pyyntilupia

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 229)
 • Pankkiluvat eivät ole ylimääräisiä pyyntilupia

  Useissa keskusteluketjuissa on kiistelty ovatko ”pankkiluvat” Luken tekemän verotussuunnitelman ylittäviä ”ylimääräisiä” pyyntilupia. Verotussuunnitelmalla pyritään alueellisen riistaneuvoston sopimaan  hirvikantaan alueella. Kuitenkaan kukaan ei ole esittänyt mitään näyttöä suuntaan tai toiseen. Tehdään asia nyt kerralla selväksi julkisiin tietoihin pohjautuvalla selkeällä esimerkillä.

  Poimitaan uutisvirrasta Ylen uutinen tämän vuoden marraskuulta ja verrataan siinä esitettyjä pyyntilupamääriä Luken tämän vuoden verotussuunnitelmaan.

  https://yle.fi/uutiset/3-12175454

  5.11.2021

  ”Jalasjärven riistanhoitoyhdistyksen……
  Eteläpohjalaisyhdistyksen lähes 90 hirvenkaatolupaa on tältä syksyltä jo käytetty vain parin jahtiviikonlopun aikana, ja nyt päätettiin ottaa käyttöön myös 35 pankkilupaa.”

  Käytössä on siis:
  90 ”peruslupaa”
  35 ”pankkilupaa”

  Kuvakaappaus Luken verotussuunnitelmasta 2021 aloituksen jälkeen kommenttikentässä. Jalasjärven Rhy on kahdella eri hirvitalousalueella PO1 ja RP-PO3.

  Luken alaraja
  PO1: 39
  RP-PO3: 46

  Alaraja yhteensä: 85 (korjattu 95->85, Timpan huomattua virheen)

  Luken yläraja
  PO1: 56
  RP-PO3: 66

  Yläraja yhteensä: 122

  Uutisen mukaan Rhy:llä on 90 peruslupaa ja 35 pankkilupaa. Pankissa siis 28% kokonaislupamäärästä.

  Luken verotussuunnitelman alaraja on 85. Jalasjärven ”perusluvat” loppuivat jo 90 hirven jälkeen. ”Perusluvilla” päästään verotushaarukan alarajalle. Pankkiluvat eivät siis ole ylimääräisiä, verotussuunnitelman ylittäviä lupia.

  Laskin lisäksi parin riistakeskusalueen kaikkien riistanhoitoyhdistysten Luken suunnitelmien ylärajat yhteen ja vertasin sitä riistakeskusalueelle myönnettyyn pyyntilupien kokonaismäärään. Mitään Luken haarukan ylärajaa ylittävää lupamäärää ei löytynyt.

  Luken verotussuunnitelma löytyy Riistahavainnot.fi-> sorkkaeläimet-> ajakohtaista. Verotussuunnitelman ohje-välilehti kertoo:

  ”Suunniteltu pyyntilupamäärä sisältää myös mahdollisten pankkilupien osuuden”.  Alla kommenttikentässä kuvakaappaus ohjeesta.

  Riistakeskuksen julkaisema Metsästäjälehti jaetaan kaikille metsästäjille. Artikkelissa ”Yhteisluvan ja pankkilupien hyödyt” 16.3.2021 Riistakeskus valistaa kaikkia metsästäjiä:

  ”Pankkiluvat ovat yli laskennallisen verotustarpeen olevia ns. ylimääräistä lupia.” Alla kommenttikentässä kuvakaappaus lehdestä.

  Riistakeskus on julkisokeudellinen laitos, joten sen jakamaa tietoa pidettäneen luotettavana. Myös muissa lehdissä kuvataan yleisesti pankkilupia ”ylimääräisinä lupina”.  Nyt näyttää kuitenkin siltä, että kyseessä on ns ”vaihtoehtoinen fakta”.

  ”Ylimääräisten lupien” käyttöön lienee korkea kynnys, koska niiden ajatellaan leikkaavan kantaa suunniteltua enemmän. Saattaa olla merkittävä syy, jos tavoitekantaan ei päästä.

 • Planter

  yhdPO-a

  Luken verotussuunnitelma Jalasjärven rhy:n osalta

  Planter

  verotus-b

  Luke: Verotussuunnitelman ohje

  Planter

  ylimääräiset-c

  Riistakeskuksen julkaisema Metsästäjälehti jaetaan kaikille metsästäjille. Artikkelissa ”Yhteisluvan ja pankkilupien hyödyt” 16.3.2021 Riistakeskus valistaa kaikkia metsästäjiä, pankkiluvat ovat verotussuunnitelman ylittäviä lupia.

  Planter
  Teufelin Zumi

  Ok.

  Timppa

  Planter laskelmassasi on virhe 39+46 on 85 ei 95.

  Planter

  Kiitos Timppa. Korjaan. Ei kuitenkaan muuta oleellisesti tilannetta. ”Hätävara” kuuluu Luken laskemaan tavoitelupien määrään, jotka kuuluisi käyttää, jotta päästään tavoitteeseen.

   

  Hirvijahdin suositukset

  Perassic Park

  En oikein ymmärtänyt Planterin pointtia tässä pankkilupa-asiassa?

  -arvatenkin syy löytyy peilistä. Kuten niin usein ennenkin…

   

  Planter

  Erikoista on, että pankkilupajärjestelmää on käytetty myös valkohäntäpeurojen lupien pankittamiseen. Punkalaidunkin on kai kokonaisuudessaan ollut tihentymäaluetta ja siellä on pankitettu lupia ”tihentymäalueita” varten. Hyvin on toiminut, kun osa luvista on jemmattu, ettei kanta vaarannu. Tänä vuonna vhp-lupia on jonkin uutisen mukaan Punkalaitumella jo 2375.

  2017: ”Valkohäntäpeuroja Punkalaitumella metsästää neljä metsästysseuraa ja yksi seurue. Eniten lupia on Metsästysseura Haukalla, jonka tavoitteena on kaataa 140 aikuista peuraa ja 280 vasaa. Jalasjoen Metsästysseuralla ja Punkalaitumen Metsästysseuralla on molemmilla lupa 120 aikuiseen ja 220 vasaan. Kanteenmaan Metsästysseuralla lupia on 75+150 ja Metsästysseurue Kotkalla 45+50. Kaatoluvista 84 on ns. pankkilupia, joita jaetaan jahdin edetessä tihentymäalueille.”

  https://www.punkalaitumensanomat.fi/jutut/14-09-2017-peuraa-saa-metsastaa-myos-jousella

  kim1

  2575 on vhp lupia..

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 229)