Keskustelut Harrastukset Pankkiluvat eivät ole ylimääräisiä pyyntilupia

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 229)
 • Pankkiluvat eivät ole ylimääräisiä pyyntilupia

  Useissa keskusteluketjuissa on kiistelty ovatko ”pankkiluvat” Luken tekemän verotussuunnitelman ylittäviä ”ylimääräisiä” pyyntilupia. Verotussuunnitelmalla pyritään alueellisen riistaneuvoston sopimaan  hirvikantaan alueella. Kuitenkaan kukaan ei ole esittänyt mitään näyttöä suuntaan tai toiseen. Tehdään asia nyt kerralla selväksi julkisiin tietoihin pohjautuvalla selkeällä esimerkillä.

  Poimitaan uutisvirrasta Ylen uutinen tämän vuoden marraskuulta ja verrataan siinä esitettyjä pyyntilupamääriä Luken tämän vuoden verotussuunnitelmaan.

  https://yle.fi/uutiset/3-12175454

  5.11.2021

  ”Jalasjärven riistanhoitoyhdistyksen……
  Eteläpohjalaisyhdistyksen lähes 90 hirvenkaatolupaa on tältä syksyltä jo käytetty vain parin jahtiviikonlopun aikana, ja nyt päätettiin ottaa käyttöön myös 35 pankkilupaa.”

  Käytössä on siis:
  90 ”peruslupaa”
  35 ”pankkilupaa”

  Kuvakaappaus Luken verotussuunnitelmasta 2021 aloituksen jälkeen kommenttikentässä. Jalasjärven Rhy on kahdella eri hirvitalousalueella PO1 ja RP-PO3.

  Luken alaraja
  PO1: 39
  RP-PO3: 46

  Alaraja yhteensä: 85 (korjattu 95->85, Timpan huomattua virheen)

  Luken yläraja
  PO1: 56
  RP-PO3: 66

  Yläraja yhteensä: 122

  Uutisen mukaan Rhy:llä on 90 peruslupaa ja 35 pankkilupaa. Pankissa siis 28% kokonaislupamäärästä.

  Luken verotussuunnitelman alaraja on 85. Jalasjärven ”perusluvat” loppuivat jo 90 hirven jälkeen. ”Perusluvilla” päästään verotushaarukan alarajalle. Pankkiluvat eivät siis ole ylimääräisiä, verotussuunnitelman ylittäviä lupia.

  Laskin lisäksi parin riistakeskusalueen kaikkien riistanhoitoyhdistysten Luken suunnitelmien ylärajat yhteen ja vertasin sitä riistakeskusalueelle myönnettyyn pyyntilupien kokonaismäärään. Mitään Luken haarukan ylärajaa ylittävää lupamäärää ei löytynyt.

  Luken verotussuunnitelma löytyy Riistahavainnot.fi-> sorkkaeläimet-> ajakohtaista. Verotussuunnitelman ohje-välilehti kertoo:

  ”Suunniteltu pyyntilupamäärä sisältää myös mahdollisten pankkilupien osuuden”.  Alla kommenttikentässä kuvakaappaus ohjeesta.

  Riistakeskuksen julkaisema Metsästäjälehti jaetaan kaikille metsästäjille. Artikkelissa ”Yhteisluvan ja pankkilupien hyödyt” 16.3.2021 Riistakeskus valistaa kaikkia metsästäjiä:

  ”Pankkiluvat ovat yli laskennallisen verotustarpeen olevia ns. ylimääräistä lupia.” Alla kommenttikentässä kuvakaappaus lehdestä.

  Riistakeskus on julkisokeudellinen laitos, joten sen jakamaa tietoa pidettäneen luotettavana. Myös muissa lehdissä kuvataan yleisesti pankkilupia ”ylimääräisinä lupina”.  Nyt näyttää kuitenkin siltä, että kyseessä on ns ”vaihtoehtoinen fakta”.

  ”Ylimääräisten lupien” käyttöön lienee korkea kynnys, koska niiden ajatellaan leikkaavan kantaa suunniteltua enemmän. Saattaa olla merkittävä syy, jos tavoitekantaan ei päästä.

 • Planter Planter

  Metsälehti 3/2017 …..perätön väite?

  ML-3-2017

  suorittava porras suorittava porras

  Enkö jo sanonut ,että tuo on vanhaa tietoa. Voit varmistaa asian soittamalla Körhämölle, vai eikö oikea tieto kiinnosta.

  Planter Planter

  Jos hakemus ohjautuu lausunnolle rhy:n toiminnanohjaajalle joka on työsuhteessa riistakeskukseen, niin meneekö riistakeskukseen vai rhy:lle. Varmasti riistakeskuksesta vastataan niille desanteille, että riistakeskukselle.

  Riistahallintolaki

  19 §
  Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja

  Riistanhoitoyhdistyksellä on työsuhteinen toiminnanohjaaja.

  Toiminnanohjaajan ottaa ja erottaa riistanhoitoyhdistyksen hallitus. Toiminnanohjaajan tehtävistä säädetään valtioneuvoston asetuksella.

  Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajana voi toimia myös Suomen riistakeskuksen työsuhteessa oleva henkilö, jolloin työnantajavelvoitteista vastaa Suomen riistakeskus. Riistanhoitoyhdistys voi tehdä Suomen riistakeskuksen kanssa sopimuksen siitä, että Suomen riistakeskus osoittaa henkilön hoitamaan toiminnanohjaajan tehtäviä.

  Planter Planter

  Perättömän tiedon lähde ML 3/2017

  Laita tänne tiedote 2019, jossa lausunnot siirretty pois paikallistasolta.

  ML-3-2017</div>

  suorittava porras suorittava porras

  Voit toistaa tuon ikivanhan tarinan vaikka miljoona kertaa ,mutta tänä päivänä jokainen hakija jättää itsenäisesti laatimansa lupahakemuksen sähköisesti riistakeskukselle ja samalla se saatetaan rhy:lle tiedoksi ,ei toimenpiteitä varten. Rhy:n rooli on suoritettu, kun verotussuunnitelma on esitelty metsästysseuroille. Sen jälkeen seurat hakevat tarpeelliseksi näkemänsä määrän lupia suoraan riistakeskukselta.

  Metsuri motokuski

  Näinhän se on kuin suorittava kirjoitteli. Sitkeästi planteri jaksaa  jankuttaa samasta asiasta. Liekö asian hoitua tuolla tavalla paremmin.  Vähän jäänyt ”levy päälle”.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Juttelin lankomiehen kanssa, hän on yhden seuran puheenjohtaja. Pitävät kuulemma palaverin rhy:n kanssa lupa-asioista ja sitten hakevat luvat. Varmasti varsinaiset lupapäätökset tekee joko Suomen Riistakeskuksen keskustoimisto tai aluetoimisto – en tiedä miten jakavat tehtävät keskenään.

  Visakallo Visakallo

  Siitä nyt varmaan voidaan olla suorittavankin kanssa yhtä mieltä, että sen puolen paikallisten riistapomojen vetoomus maltillisesta metsästyksestä taisi lähteä vähän lapasesta, kun Yle jakoi sen uutisena koko valtakuntaan. Hirviä näkyy nyt metsästyskauden jälkeen juoksevan aikas runsaasti.

  Metsuri motokuski

  Kyllä tässäkin tapauksessa yleistäminen on hankalaa, jos ei nyt omaa sellaista taitoa että tietää jokaisen hirven olinpaikan.  Meidänkin lähiseurassa on hirvet tyystin kadonneet. Arvio oli heillä noin 1/1000 ha. Alue on useita tuhansia hehtaareita.  Meillä arvioksi laitettiin 2,5/1000ha ja se näyttää aika tavalla olevan kohdallaan jälkien perusteella. Vaihtelua on paljon saman hirvitalousalueen sisälläkin.  Tilasto kyllä voi näyttää koko alueen tilanteen mutta eihän se sitä näytä miten ne ovat sinne jakaantuneet.

  jees h-valta

  Meillä taas näyttää siltä että kolme/sata on oikea esiintymistiheys.+peurat ja kauriit tietysti lisäksi. Petoja nolla, hyvin on tuhottu.

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 229)