Keskustelut Harrastukset polttopuu

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 206)
 • polttopuu

  Mikä on vähätöisin polttopuuntekosysteemi ? Kevyesti aisattu jä pätkittu ? Rasikuivauksen käyttö ? Isompi puu ja halkaisu ? Tehdäkö suoraan pilkkeeksi vai välivaiheena metrinen halko ? Laittakaa omia ideoita , joista voisi poimia itselle vinkkejä ja ideoita ! Kiitos !

 • sitolkka

  Maalattialla se meidänkin vanha sauna on. Sauna on matala, mutta kiuaskin ladotaan matalaksi. Luonnonkivistä tietysti. Tarkka lämmittää ettei pala.

  Lasse

  Yks hyvä ohje kans nykypäivän kosteusongelmiin, saunan ja asuinrakennuksen väli pitää olla vähintään 50m.

  Jätkä

  Savusaunan matala kiuas, jossa kuitenkin on tulipesä riittävän korkea polttaakin noen aika isolta alalta pois. Monessa savusaunassa on kipattavat lauteet, joihin noki ei tartu. Pienemmät laverit voi nostaa ulos lämmityksen ajaksi. Myös ikkunaluukkuja käytetään, jolloin ruudut eivät nokeennu.

  Savusaunassa pitäisi polttaa kuorittua koivua ja lopuksi leppää, jolloin syntyy se hieno savusaunan aromi.

  sitolkka

  Kolomantena vuonnahan se alkaa koivusta jo kuori irrota.

  harrastelija harrastelija

  Klapikoneella suuria pölkkyjä halkoessa tulee kuorettomia lohkoja. Valitsemalla niitä ei juuri lähinnä tuohesta syntyvää mustaa nokea juurikaan tule. Ilmankierron avulla voidaan ohjata niin, ettei savua ole kuin lauteiden yläpuolella. Vanhassa hirsisessä savusaunassa oli vain yksi räppänä laipiossa. Sahasin m.sahalla sivuseinältä ylhäältä yhteen hirteen aulon ja toisen reiän samalta seinältä siinä lauteenn tasolta. Kierto ilmalta onnistuu aika hyvin ja savu, mitä tulee puhtaista koivuista on laipion lähellä 🙂

  Metsuri motokuski

  Itse en ole kovinkaan valikoiva ollut savusaunani polttopuiden suhteen. Onhan niitä ohjeita paljon mutta empä ole huomannut merkittävää eroa. Minun kiuas saunassa on vuolukivestä. Aikoinaan se kulki sisu kiukaan nimellä. Siinä kiukaassa ei ole rautaa muualla kuin arinassa. Pari kertaa kesässä olen ”pessyt” kiukaan kaatamalla siihen pari -kolme ämpäriä vettä ja se on vienyt hienojakoisen pölyn kivistä pois. Huuhtelu on pitänyt siitä huolen ettei silmien kirvelyä ole ollut ja puiden laadulla ei ole niin väliä kunhan ovat vain kuivia.

  harrastelija harrastelija

  On siinä iso ero mm! Ilmanvaihdolla toisaalta pystyy ohjaamaan paloilman kiertoa.

  Aikaisemmin toimitin myös paikalliselle palviyritykselle siellä käytwttää poltinpuuta. Palvatessa niitä karsinogeenejä halutaan välttää. Leppää siellä käytettiin, tein metrin mittaista pyöreää leppää kuorittuna vanhaan malliin vuoluraudalla. Leppä oli helppo kuivata vaikka onkin nopeakasvuista.

  Jätkä

  Tähän aikaan vuodesta puusta kuin puusta lähtee kuori hyvin helposti. Savustajat ostavat kuoretonta harmaaleppää halukkaasti, savusaunan kiukaassa leppä menettelee myös kuorineen, kunhan on kuivaa!

  Erinomainen savusaunan kiuas on jo perinteiseksi muodostunut ”Aito-kiuas” jossa toki on savupiippu, mutta siinä voidaan kiukaan kuumentamiseen käyttää millaista puuta tahansa – jopa koivua kuorimatta. sitten, kun kiuas alkaa olla jo kuuma, tulipesään pannaan leppäpuut ja kun ne syttyvät ilmiliekkiin, avataan löylyluukku ja suljetaan savupiipun savupelti, jolloin sauna täyttyy lepästä tulevasta aromista ilman nokea ja tuhkaa, jotka ovat jo kivistä palaneet pois.

  Kiukaan yläpuolelle on syytä asentaa tulenkestävät levyt – vaikka metallista – kaksi kerrosta ja 10 – 20 sentin ilmaraolla. Kuumasta kiukaasta kivien läpi tulevat liekit ovat todella kuumia.

  Aito-kiukaassa on myös toisioilman ohjauskanavat, joita pitkin liekkien yläosaan syntyy jälkipolttotilanne, jonka ansiosta savupiipusta tulee melko hyvin palanutta savukaasua.

  puunhalaaja

  Pilkotut polttopuut ovat olleet kasalla (koholla maasta lavan päällä) jostain huhtikuusta asti. Ei ole ollut peitettä päällä. Missä vaiheessa ne kannattaa kasata siistiin pinoon ja peittää päältä?

  oksapuu

  Polttopuut pitää olla vappuna kasalla ja juhannuksena sisällä. Noinhan se isäukko joskus opetti…

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 206)