Keskustelut Harrastukset polttopuu

Esillä 6 vastausta, 201 - 206 (kaikkiaan 206)
 • polttopuu

  Mikä on vähätöisin polttopuuntekosysteemi ? Kevyesti aisattu jä pätkittu ? Rasikuivauksen käyttö ? Isompi puu ja halkaisu ? Tehdäkö suoraan pilkkeeksi vai välivaiheena metrinen halko ? Laittakaa omia ideoita , joista voisi poimia itselle vinkkejä ja ideoita ! Kiitos !

 • jees h-valta

  Päin persumuksia on opettanut. En ikinä ole niin aikaisin edes peittänyt vaan yleensä syksyn sateita ennen. Joskus meni joulukuun alkuunkin. Taitaa juhannukseksi olla omat tehty pikapuoliin kuitenkin. Viime talvena oli kyllä tosi hyvät polteltavat kun kesä kuivasi hyvin ja sateet tuli vasta myöhään. Sai pitkän kuivatuskauden. Oliisn paljon huolestuneempi jos ylhäältä laitetaan tiivis katto päälle ja alhaalta huokaa maan kosteus. Home on varma vieras noissa ja se on paljon pahempi kuin vaikka yksi ylimääräinen sade syksyllä niiden klapien päälle.

  oksapuu

  Jessellä on tunnetusti kuivat polttopuut juu 🙂

  Joku täällä lanseerasi termin ”krääsyttäminen” …

  jees h-valta

  En kyllä ole märällä puulla lämmittänyt. Ei ole mitään havaintoja naapureilla yleensäkään minun lämmityksestäni. Sitähän ne on hämmästelleetkin kun tieteävät että puilla lämmitän. On taas aika lähellä todella ”krääsyttäjä” mutta sen tekee matala piippu ja vedossa nuukailu. Tekee tosin myös kiusallaan. Mutta nuo höpinät ovat lähinnä juuri jätkän aikaansaannoksia näillä palstoilla kun mainitsin joskus myös siitä että märällä puulla on saatu kovia lämpöarvoja koepoltoissa. Isommissa laitoksissa. Mutta myös omakotitasolla on turha sortua näpertelyyn koska puut kuivuvat normikesänä aivan loistavasti sekaläjänä trukkilavojen päällä ilman mitään turhia kohjauksia peittelyjen kanssa. Kunhan tosiaan syksyn sateet suojaa niin komeasti polttelee kuivaa ja puhdasta puuta. Olenhan nytkin polttanut hakkuutähdettä suoraan maastosta koko kevään. Koneiden rikkoma puutavara on kuivaa noin parin viikon päästä lumien sulamisesta ja sen jälkeen palaa iloisesti. Olen hakenut jopa vesisateella ja yön yli pannuhuoneessa riittää loistavasti. Käyttöveden lämmitykseenhän nyt tarvitaan vain mutta silläkin iltalenkin muutamalla sylyksellä tulee lämpöä riittämiin ja joskus aina patteritkin alkaa lämmetä hiukan väkisten kun vapaalla kiertää.

  tupe tupe

  Vaan mikä olikaan vähätöisin? Pilkkomimen metsässä vai pihamaalla?

  Puuki

  Jos polttopuut on keväällä tehty , niin jo heinäkuun alussa kannattaa pistää kattoa päälle. Jos vasta juhannuksena tehdään ,niin sitten voi jättää myöhempään ; vaikkapa ensi kesään.

  Jätkä

  Vähätöisin on kokemukseni mukaan se, kun ei ole hydraylista kuormainta, niin hakkuu sen mittaiseksi, joka sopii jatkokäsittelyyn parhaiten. Minulla on ollut sekkainenkin klapikone, joka ahneesti veti rullilla aina säädetyn matkan -ja livautti poikki / halki klapin, työntäen sen kuljettimen avulla noin 3,5 metrin matkan. Kone on sen mallinen, että kuljettimen voi peruuttaa esim liiterin aukosta sisään ja alkaa narskuttaa.

  Naapurin vetreä vanhapiika oli teettänyt polttopuurankaa, joka oli jopa kymmenmetristä. Käväisin ne pienimässä ja hyvin veti kone rangan, kun vain tyven nosto rullille.

  Pidin sitä aika helppona.

  Nyt olen vaihtanut konetta, annoin entisen tosihyvän koneen tyttärenmiehelle ja ostin Bilke-koneen. Siinä optimaalinen pölli on noin kolmimetrinen, se nostetaan hihnalle ja jos se on alle 22 senttinen, alkaa kone viiltämään siitä pätkiä, jotka se halkaisee ja pudottaa hihnalle. Jos poistokuljetin on sopivassa kulmassa ja sopivat kierrokset traktorissa, se paiskaa klapit jopa neljän metrin päähän kuljettimelta.

  Teen polttopuut M-sahalla kaadellen hieman siten, että voin ajaa suoraan puiden viereen Diedel-mönkijällä, jonka metsätelikörryyn nostelen pöllit. Kuormaus vastaa suunnilleen perinteista kourakasan läjäämistä metsään. Kun kuorma on täynnä, ajan sen klapikoneen viereen ja syötän siitä suotaan klapukoneeseen, joka työntää ne pyörillä varustettuun liiteriin, jossa rakopohja , laidat ja korkealla oleva kattohuolehtivat avoimella paikalla nopeasta ja hyvästä kuivumisesta.

  Pidän tätä menetelmää köyhän miehen ketjuksi todella vähätöisenä, joskin sen livulla on siunaantunut noita siirrettäviä isoja liitereitä neljä ja jokaiseen mahtuisi  10 – 20 heittokuutiota.

Esillä 6 vastausta, 201 - 206 (kaikkiaan 206)