Keskustelut Harrastukset polttopuu

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 206)
 • polttopuu

  Mikä on vähätöisin polttopuuntekosysteemi ? Kevyesti aisattu jä pätkittu ? Rasikuivauksen käyttö ? Isompi puu ja halkaisu ? Tehdäkö suoraan pilkkeeksi vai välivaiheena metrinen halko ? Laittakaa omia ideoita , joista voisi poimia itselle vinkkejä ja ideoita ! Kiitos !

 • Tolopainen

  Suomalainen saunakulttuuri on muinaisjäänne ja sopii erittäin huonosti nyky-yhteiskuntaan, kun katsotaan päästöjä. Se on oikeastaan typerintä mitä voi ajatella. Saunomisella on iso hiilijalanjälki ja lisäksi kaikki muut haitalliset päästöt siihen päälle. Jotkut vielä katsovat oikeudekseen lämmittää saunomisen yhteydessa kahta tulipesää, vaikka kiukaan yhteydessä olevalla vesisäiliöllä voi tuottaa tarvittavan lämpimän veden. Eli rajoituksia tarvitaan saunan käyttöön, lämmitys sallittu korkeintaan kerran viikossa ja saunomisaika rajoitettava 15min/hlö. Valtioneuvoston luvalla aikaa voitaisiin pidentää. Saunoihin  sähköinen kulunvalvonta ja raportointi vuosittani trafille, joka voisi tehdä pistotarkastuksia sanomisajoista ja määrätä tarvittaessa käyttökieltoja, jos havaitsee kohtuuttomia ylityksiä.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Jätkä: ”Onneksi ei tarvitse sähkökiukaan ioni-löylyissä terveyttään pilata.”

  Sähkökiukaitakin on monenlaisia. Vaihdoin rivitalo asunnon saunaan vuolukivikiukaan. Olihan se moninkertainen hinta tavalliseen peltipönttöön nähden, mutta on kyllä hintansa väärtikin. En kyllä tässä parempaakaan tällä hetkellä osaa kaivata.

  Kyllähän puukiukaankin löylyissä on samoja ioneja monesti. Ei tarvitse kuin tukiraudat väärin aseteltu, niin johan on ionisaatiota kerrakseen.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Jätkä

  Perimteisissä sähkökiukaissa on metallilaatikon sisällä vastukset, joiden päälle ja sekaan asetellaan kivet. löylyvesi pääsee suoraan valkohehkuisten vastusten pinnoille ja sen lisäksi, että sen kuulee, sen myös haistaa.

  Jos tehdään – uskon, että Tanelilla ei ole vastukset paljaina – kiuas, käyttäen vuolukiven suhteellisen helppoa työstettävyyttä hyväksi, niin vastukset on peitetty kivellä, joka luonnollisesti nostaa valmistuskustannuksia.

  Jos perinteinen kiuas vuorataan kivellä, vaikka karaamisilla laatoilla, ja vastuksien päälle työnnetään kivitupet, niin uskon että ionimyrsky asettuu kummasti.

  Noista ”häkälöylyistä” sen verran, että kyllä kai kaikki Suomalaiset käsittävät ja osaavat häkälöylyt lyödä? Silloinhan on vielä savupelti auki, joten ”lentotuhka” pöllähtää savupiipusta naapurien nautittavaksi.

  MaalaisSeppo

  Eräässä saunassa oli aiemmin vanha kertalämmitteinen leveä ja matalahko kiuas. Oli ilmeisesti tehty tynnyreistä. Kyllä oli hyvät löylyt ja saunakin jalkojenkin korkeudelta lämmin jo saunomisen alussa.

  Kiuas jouduttiin uusimaan ja tilalle tuli kapeampi ja korkeampi Aitokiuas. Lämmityksen aikana sauna ei lämminnyt kuten ennen. Saunomisen aikana jalat pysyivät kylminä ja korvat kärventyivät. Epäonnistunut ratkaisu isohkoon, korkeaan saunaan. Sauna sitten purettiin ja tehtiin uusi. Aitokiuas rahjattiin naapuriin, jossa naapuri sitä madalsi ja teki siitä kiukaan pieneen, matalaan saunaan. Kehui hyväksi.

  Jätkä

  Kiuas pitää olla sen verran alempana, tai matala, että jalat ovat kiukaan yläpinnan yläpuolella. Jos katto on matalalla, pitää lauteiden kuitenkin olla riittävän korkealla, eli ylälaude kuin hylly, jossa ei voi olla muuten kuin makuullaan!.

  Jos lauteilla istutaan, niin pään yläpuolella pitäisi olla n. 25 senttiä vapaata tilaa – ei enemåpää, eikä vähempää.

  Aito kiuas on tarkoitettu Aitoon saunaan, eli perinteinen sauna on ollut suhteellisen korkea, jossa ylälauteet voivat olla jopa parin metrin korkeudella. Joissakin savusaunoissa oli pelkkä maalattia ja alimmat hirret koholla maasta, eli siellä maanpinnalla tuuli kävi, mutta lauteilla oli hyvät ja lämpimät löytlyt.

  jees h-valta

  Jätkän häkälöylyt on ainakin täälläpäin iät ajat heitetty ihan saunojien lauteita tuhraamaan. Eli pelti ei välttämättä ole ollut auki. Koska monesti on jo aikaa lopetettu lämmitys ja laitettu pelti kiinni. Harva sitä varmaan on muistanut uudelleen avata kun häkälöylyt heitetty. Mutta kunhan se tehdään hyvissä ajoin ennen saunojia on minusta lähes samantekevää miten tehdään.

  Lasse

  Vaarallisen tuntosta tuntuu saunominenkin olevan, onneksi ei tuu käytyä saunassa kuin 2-3 kertaa vuodessa. Jatkuvalämmitteinen puukiuas pitää muuten lämmittää havupuulla kun kiuas ei kestä kuivaa koivua, taikka kestää jos ei lataa pesää täyteen.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Iki-kiukaan käyttöohje sanoo että täytä 2/3 pesän korkeudesta.

  Lasse

  Nuoriso kun pääsee päineen lämmittää jotain rantasaunaa niin käyttöohjetta ei lueta, juuri sen takia saunapuut pitää olla havua ja kiuas kestää montakertaa pitempään kuin koivulla.

  MaalaisSeppo

  Haapa on hyvä jatkuvalämmitteisiin saunoihin, joissa saunotaan pidempään. Ei nouse lämmöt liikaa. Jesselle ilmainen vikki: kannattaa harkita haapojen klapikauppaa.

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 206)