Keskustelut Metsänhoito Raivaus sahalla laikutus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 45)
 • Raivaus sahalla laikutus

  Törmäsin tuossa raivaus sahan terään nimeltä Terracut. Ilmeisesti kyseisellä terällä pystyy tekemään istutuslaikkuja taimille. Onko kellään kokemusta miten ko. laite toimii? Itsellä on tarve keväällä tehdä täydennysistutusta sekä istutella pois haettujen oksakasojen pohjat niin olisiko tuosta apua?

 • Jätkä

  Laite on aika edullinen, mutta onko se tehokas, en tiedä. Pottitaimien tullessa markkinoille kaupiteltiin myös moottorisahaan liitettävää, pottiputken mittaista jyrsinterää, joka perkasi noin 250 millisen laikun ja sorvasi potille reiän. Taimet olivat silloin ensimmäisiä Paperpot – taimia. Niissä oli ongelmana paperin liian hyvä kestävyys, juuret eivät tulleet läpi siitä ja usein potti nousi roudan nostamana pois reiästä.

  HVA:lla on olemassa RS:n lisävarusteeksi jyrsin, joka rouhaisee istutuslaikun niin viimeisen päälle, jos puunjuuret eivät estä. Se maksaa n. 250 €.

  Luulen, että tuollaisessa jyrsimisessä ei pitäisi olla kovin lujaa pyörivät terät, koska kiviäkin on joskus maassa.

  Planter Planter

  Omakohtaista kokemusta ei ole, mutta videon mukaan näyttää tältä:

  https://youtu.be/BDjSgJh1xoE?t=13

  Yrittäjä-metsänomistaja

  Minullakaan ei ole omakohtaista kokemusta, mutta tuttu yrittäjä on käyttänyt tuollaista sillointällöin pienten alueiden laikutukseen. Hänen puheidensa mukaan tuo soveltuu lähinnä ohutkunttaisten vähäkivisten ja vähärisuisten pienten kohteiden laikutukseen.  Työnjälki jää kuulemma huonoksi rehevillä kivisellä mailla tai jos oksamassaa on paljon.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Eli hiekkakankaalla tai vastaavassa paikassa pelittää. Mutta saiellähän saa jo ptkaisemalla laikun.

  Tuossahan pitää sitten moneen kertaan kävellä, ensin sahan kanssa laikuttaen ja sitten istuttaen. Taitaa parhaiten soveltua luontaisen uudistamisen avuksi. Sellaisissa oloissa, joissa aiemmin käytettiin oksaista tukkia joko hevosen tai myohemmin traktin vetämänä. Jossain hiekkakankaallahan pinnan rikkoutumat pitää olla pieniä ettei pinta kuiva liikaa ja estä itämistä.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Pete

  Mitähän siitä tulisi jos taluttaisi anopin partner puutarhajyrsimen metsän puolelle? Terät täytynee ainakin modifioitiin ”vähemmän ottaviksi”. Hikeä ei säästyne kuokkalaikutukseen verrattuna, mutta työ tulisi koneellistettua😀

  mehtäukko

  Tanelin mainitsemalla hiekkakankaalla ajoin 15vuotta sitten ed. omistajan uudistuksen laiminlyönnin aloja traktorilla,perässä hyvin laakea aura.

  Pelkkä pyyhkäisy pintaan ja kiinteäpohjaisen vaon pohjaan kylvökepillä mä- kylvö.

  Onnistui oikein hyvin Mhyn ukkoin epäilyksistä huolimatta…

  oksapuu

  Heh…

  Taneli on oikeassa. Hiekkakankaalla niitä laikkuja on perinteisesti metsurin saappaalla potkimalla tehty 🙂

  Kokemukseni mukaan hiekkakankaalla ei paljon muokkauksia tarvita, kyllä se senverran hakkuulla ”rispaantuu” että taimia tulee…

  mehtäukko

  Heh heh.

  Paisukarvejäkälän täyttämällä alueella saahan sitä potkiutua miten huvittaa.Alaa oli yli kolme ha.

  Sahapukki

  Laikutin Terracutilla turvemaata ja kylvin samalla männyn siemenet  pullosta. Siemenet itivät lähes joka laikkuun, muuta seuraavana talvena oli myyrähuippu ja ne raatelivat työn pilalle. Jäljelle jääneet taimet on kasvaneet hyvin. Jatkuva laikutus rasittaa kovasti raivuria, että on hyvä tauottaa työtä samanaikaisella kylvöllä/istutuksella, tai tehdä työ viileänä vuoden aikana. Ihan kelpo lisä työkaluvalikoimaan.

  Petkeles Petkeles

  Olen kokeillut Terracutia ja todennut tyhjäksi arvaksi. Sama kuin koittaisi tehdä taimikonhoitoa siimaleikkurilla.

   

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 45)