Keskustelut Metsänhoito Raivaus sahalla laikutus

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 45)
  • Raivaus sahalla laikutus

    Törmäsin tuossa raivaus sahan terään nimeltä Terracut. Ilmeisesti kyseisellä terällä pystyy tekemään istutuslaikkuja taimille. Onko kellään kokemusta miten ko. laite toimii? Itsellä on tarve keväällä tehdä täydennysistutusta sekä istutella pois haettujen oksakasojen pohjat niin olisiko tuosta apua?

  • Berza

    Katoppas vaan olisiko ideaa vielä jonkunlaiset siivekkeet hitsata noihin?Pitää paneutua asiaan 🙂

    kuusessa ollaan

    Ei tarvitse mitään siivekkeitä. Pelkät piikit riittää.

    Kaivuriin olen laikutukselle suunnitellut tehdä nelipiikkisen version, jolla saisi leveän ja lyhyen laikun. Niitä on helpompi sovitella kantojen väleihin. Nyt vaan oon laikuttanut kunnon kynsillä varustetulla kuokkakauhalla. 75 cm leveä laikku kerralla…

    mehtäukko

    Mainintoja sarjaan muokkausmenetelmistä on useita.Kaikki ovat käytännössä osoittaneet toimivuutensa.

    Tuo järeässä kantokoukussa oleva laakea aura.Tiivis liikkutamaton vaon pohja tuo kapillaariveden taimelle.

    Aikoinaan irroitin moton kouran pois, ja tilalle n. 50cm leveä hampaalliseksi leikattu hardoxlevy. Näkyvyys,etenemiskyky ja teho oikeikin hyvä.

    15tn. telakaivinkone 35€/h vuokralla tehokkaassa käytössä on sekin yksi ”konsti”.

    mehtäukko

    Ja luottaen (tietäen) menetelmien tehoista, korkolaskuja en vaan ole näplännyt…!?😬

    Puuki

    Ei noista muista paitsi kaivurista ole isompien alueiden muokkaukseen ainakaan rehevillä mailla. Mutta voi niillä pientä tarvetta täyttää.

    Laikutusta olen kokeillut 4-veto Valtran perässä vedettävällä melko painavalla puskulevyllä. Vähän liian leveä siihen hommaan vaikka hyvin kuoriikin pintamaata, kun sopivia välejä löytyy. Levyn tilalle pystyisi vaihtamaan myös  2 -4 kpl kantokoukkua. Sillä saisi jo laikkumättäitäkin tehtyä.

    Hatsinmäki

    Vanhasta kolmioterästä voisi ehkä muotoilua parantamalla saada jonkunlaisen koekappaleen, jotta pääsisi raivuria kokokeilemaan. Epäilen kuitenkin, että saha ei kauan kestä sitä työtä.

    japine

    Kolmioterä toimii sellaisenaankin hiukan kallistamalla. Eri juttu kannattaako ja kestääkö raivuri. Jos tarve on pieni saattaa toimiakin. Olen tehnyt pientä täydennysistutusta näin.

    Jätkä

    Kyllä melkoinen rasitus, nimenomaa voimansiirrolle ja siinä kulmavaihteelle on kolmioterän hakkaava toiminta. Lisäksi terän tasapainotus kärsii aivan varmasti, ja voimalinja elkaa vapisemaan.

    Ehkä kestävin saha moiseen hommaan olisi sellainen iso Stihl, oliko se 550 – tai jotain sinnepäin. Ei kierrä kovin korkealta, mutta uskon, että kone kestäisi melkein koko tankillisen vedättää kaasu pohjassa.

    Jos on kova hinku rikkoa traktorinsa kannokossa pyöriessään, niin ehkä paras / yksinkertainen laite olisi helppo tehdä kantokoukun lisävarusteeksi, eli vaikkapa kuorma-auton pyörä koukun perään, joka olisi epäkeskitettynä, mutta säädettävissä. Se nostaisi piikit maasta automaattisesti – ja taas laskisi piikit hetkeksi sopivalle syvyydelle.

    Kuljettaja voisi keskittyä eteenpäin ajamiseen, mutta tarvittaessa koukun voi nostaa ylös.

    Puuki

    Epäkesko pyörä olisi muuten hyvä idea mutta traktorin nostovarret toimii hydraulisesti eikä ne liiku ylös eikä alas päin ilman napin painallusta . Vetovastuksen tunnustelija estää takana olevan työkoneen liian suuren paineen. Sitä ominaisuutta käytetään hyväksi yl. kynnettäessä. Toiminee myös kantokoukkua käytettäessä.  Aukolla johon suunnittelin kokeilla kantokoukkulla muokkausta ei ole pieniä kantoja ollenkaan ja isot kannot on vain 5- 15 cm korkuisia.

    Jätkä

    Vetovastuksen tunnustelija on käytännössä lähes aina vain haitaksi. Kun linkosin teitä kilometeittäin, teki tuo tunnustelija myyräntyötä keventämällä linkoa salavilivihkaa. Sen huomasi yllätyksekseen, kun meno keveni ja sitten hoksasi, että nostolaitteen vipu oli noussut ylemmäs. Minulla oli raskas suurteholinko, joka talvella oli säädetty ottamaan jopa pikkuisen polannetta. Se ei kevyellä traktorilla oikein väljästi kulkenut.

    Tuossa työssä voisi varsin perustellusti käyttää työntövarren paikalla ketjua, kuten monet lumilingon käyttäjätkin käyttävät.

    Paraimmillaan tuollainen rakennelma olisi, jos veto olisi vetokoukusta ja kantokoukkuja olisi kaksi, joilla kummallakin oma pyörä.

    Tuollainen kannatinpyörä voisi toki olla myös hydraylisesti säädettävä, jolloin se toimisi piikkien nostajana kuljettajan käyttelemänä.

    Kantokoukkujen kanssa on ollut ongelmana se, että ne lupsahtavat liian usein liian syvälle.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 45)