Keskustelut Metsänhoito Raivaus sahalla laikutus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 45)
 • Raivaus sahalla laikutus

  Törmäsin tuossa raivaus sahan terään nimeltä Terracut. Ilmeisesti kyseisellä terällä pystyy tekemään istutuslaikkuja taimille. Onko kellään kokemusta miten ko. laite toimii? Itsellä on tarve keväällä tehdä täydennysistutusta sekä istutella pois haettujen oksakasojen pohjat niin olisiko tuosta apua?

 • Jätkä

  Kylvettiin aikoinaan MH:n ojitusalueilla avosuolle mäntyä.

  Kourukuokka teroitettiin huipputeräväksi ja sillä sivulla ”niistettiin ” rahkasammaleen latvat poikki. Siihen ripautettiin siemenet ja astuttiin päälle.

  Ojatkin alkoivat vaikuttaa ja tuloksena tuli upen täydellinen taimikko.  Piti pari vuotta sitten käydä uudestaan katsomassa, mutta metsätiet ja polut olivat muuttuneen / häipyneet niin, etten enää osunut soille.

  jees h-valta

  Jos yksi lisäkonsti vielä mainitaan. Olen joskus pieniä aloja voisi sanoa jopa mätästänyt traktorin juontokouralla. Sillä kun rouhaisee maasta mättään ja hiukan liikauttaa traktoria eteen ennen pudotusta se putoaa rouhaisupaikan viereen väärinpäin. Pikkasen harjoitusta ja homma sujuu yllättävän juohevastikkin. Vaatii tosin kohtuukorkeat kannot alalla ettei tule traktorin kaas ongelmia etenemisessä. Varsinkin tämä leveähampainen virolaisvalmisteinen Esme aika soiva peli siihen puuhaan.

  Puuki

  Tuo juontokouralla ”mätästäminenkin” varmaan toimii pienimuotoisena maankäsittelynä.

  Itse olen miettinyt pientä  lisälaitetta metsäkuormaimen kouraan. Pyörittämällä tai kauhaisemalla voisi  saada riittävän kokoisen  laikun aikaan, jos kouraan lisäisi sopivan härpäkkeen.

  Tähän asiaan liittyen : n. 30 vuotta sitten tein kokeeksi rehevän kuusikon kapealle aukealle reuna-alueelle muutamia pieniä mättäitä traktorin kantokoukulla luontaisen uudistamisen kokeiluna. Niissä kohdin kasvaa nykyään  ~ 0,5 –  1 m mittaisia kuusen taimia. Tuli mieleen että aika hyvin mätsää (sen toisessa ketjussa puheena olleen) Metlan tutkimuksenkin kanssa, jonka mukaan kuusen taimettuminen voi olla todella hidasta, jos olosuhteet ei ole siihen sopivat.

  Jätkä

  Jos ihan pelkästään haluaa leikkiä koneilla, niin traktoriin esim tuppisovituksella asennettu puutavaranosturi ja sen koura ovat aika käteviä istutuspaikkojen kopeloinnissa. varsinkin, jos on taakseajolaitteet asennettuna traktoriin, niin siirtyminen käy kätevästi. Kannot pitäisi tietysti olla kohtuu-MATALAT, eli normaalit metsurikannot.

  Kuuden metrin puomillakin taitaa saada jopa kuuteen riviin muokkauksia.

  Gla Gla

  Metsälehti testasi terracuttia jokunen vuosi sitten. Kokemukset oli samoja kun tässä ketjussa on mainittu eli pehmeällä kivettömällä maalla voi jotain saada aikaan, mutta kivet ja juuret on liikaa eli varsin tehoton laite on kyseessä.

  Jossain oli esillä maapora, mikä voisi olisi parempi laite pienimuotoiseen muokkaukseen. Kuokalla laikuttamista en pidä hyvänä vähänkään rehevämmällä maalla. Pitäisi tehdä kääntömättäitä, jottei taimi jää kuoppaan ja kääntömättään teko on pistolapiolla helpompaa.

  Puutarhajyrsimen etenemiskyky ei taida metsään riittää, muuten siinä voisi olla hyvä alusta pellepelottomalle.

  kuusessa ollaan

  Maataloustraktori ja siihen perään Fiskarssin kantokoukku, on aikas hyvä ja tehokas laikutin pienemmille kuvioille, järki päässä käytettynä. Itsellä tälläisellä kääntömätästetty ja luontaisesti uudistettu mäntykuvio tulossa ensiharvennusikään.

  jees h-valta

  Kantokoukussa on se hyvä puoli kuin juontokourassakin että voima riittää ryskäistä yksittäisen kantojuuren mukaan eikä homma mene aivan tuhraamiseksi ja paikan hauksi.

  Jätkä

  Kuinka paljon teidän kantokoukuissa on voimaa? Taitaa Jeessillä olla oikein Hybridikantokoukku 150 heppasella bensamoottorilla ja 50 KW:n sähkömoottorilla? Kyllä sillä on edullista tuo laikutus.

  Berza

  Miten ihmeessä kantokoukulla teette laikun, eikös sillä vako vaan tule? Tuota laikutusta itsekin mittinyt,saisiko kahmarista sellaisen väännettyä?

  kuusessa ollaan

  Kun kantokoukun piikit ovat sopivan leveällä, jää kivennäismaasta piikkien jälkien väliin kuohkea harjanne. Hyvin itävä…eikä piikeillä vedetä pohjasavea myöden, vaan pinnasta raapaisten. Oikealla ajoituksella pintakuntta kääntyy kuin laikkumätästyksessä. Oman kuvion taimista osa syntyikin myös näihin mättäisiin.

  Oman kuvion laikutin MF 35:lla ja kivikoukulla, eli maaston salliessa ei tarvita mitään ihmevehjettä.

  Mutta koska osa kuvioista vaatii ojitusta ja kuusen istutukseen kunnon mättäitä, on nykyisin muokkauskäytössä vanha ukkomestari-traktorikaivuri. Sillä syntyy kaikki tarvittava.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 45)