Keskustelut Metsänhoito Rankaa vai kuitua

Tämä aihe sisältää 46 vastausta, 20 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi MJO 9 kuukautta, 1 viikko sitten.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 46)
 • Rankaa vai kuitua

  Oletteko laskeskelleet kumpi tulee koivu valtaisessa ensiharvennus kohteessa helpommaksi tehdä energiarankaa vai koivukuitua? Rangan voi tehdä vapaalla mitalla mutta aika harvassa ovat ostajat muulle kuin 3m kuidulle. Rangan teko ehkä hieman nopeampaa sekä ajossa saa enemmän puuta ulos metsästä. Kuidusta saa ostajasta riippuen 5-8€ enemmän kuutiolta kuin rangasta. Rahaa tulee energiaa tehdessä vähemmän mutta aikaa säästyy jonkin verran….

 • Visakallo Visakallo

  Jos koivikko on vielä 30 vuotiaana kuitu/rankametsää, on peli silloin pelattu.

  Puu Hastelija

  Jos koivikko on tuota n. 20 v ikäistä piiskaa, niin ei siellä juurikaan ole kuitukokoa kuin jäävässä puustossa.  Kun kaikki rungot mitkä poistetaan pätkäisee kerran keskeltä ja toisen kerran latvan alkaessa, niin ei siinä paljon ketju karsiessa kulu.

  Toisena vaihtoehtona olisi tehdä voimakas perkaus maahan kaataen kaikesta raipasta. Parin vuoden turvotuksen jälkeen näkisi onko heikot sortuneet elon tiellä ja voisi tehdä harvennuksen lopulliseen tiheyteen.

  Jos (kun) valtapuusto kuitenkin on löydettävissä, niin itse tuollaisen kohteen teettäisin kerralla energiaksi.

  suorittava porras suorittava porras

  Joka paikassa ei osteta energiapuuta . Tähän on syytä varautua. Yksittäiset pienet kohteet jäävät omistajansa ongelmaksi.

  Raivaussahaa kannattaa heilutella raskaalla kädellä riittävän ajoissa ,jotta riukuuntumiselta vältytään. Tänä päivänä ostomieskin joutuu tekemään kirjallisen raportin liian laihoista riukukohteista . Tämä vaikuttaa väistämättä ostohalukkuuteen.

  Vastaan on tullut sellaisiakin hakkuukokonaisuuksia ,joissa ennakkoraivaaja on laitettu töihin uudelleen ja vielä senkin jälkeen poistettavien puiden keskijäreys on jäänyt raporttia edellyttävälle tasolle ,40 litraa/runko. Riukupuiden pituus vaihteli 10-12 metrin välillä ja suuresta osasta oli mahdollista tehdä ainoastaan yksi kolmen metrin kuitupölli tilavuudeltaan 10-17 litraa . Käyttökelvotonta latvusta jäi metsään lähes 10 metriä .

  Rusinana pohjalla samalta korjuulohkolta jouduttiin korjaamaan pieni avohakkuukuvio (30m3), joka sijaitsi varsin kaukana ,ja jonka tekemiseen työmaata tehneen moton ominaisuudet vaivoin riittivät. Oksaiset reilun kahden motin rungot olivat tuskaista käsiteltävää.

  Molemmat kuviot olivat siis tekijän kannalta ”sieltä”ja syvältä. Myyjä puolestaan voi huokaista huutokauppakeisarin tapaan tehneensä ”hyvät kaupat”. Vastaavia kohteiden myyntiä havittelevat joutuvat varmasti pettymään tulevaisuudessa. Yhdenkään yrittäjän talous ei moisten työmaiden tekemistä kestä .

   

  Jätkä

  ”Jos koivikko on vielä 30 vuotiaana kuitu/rankametsää, on peli silloin pelattu.”

  Kolmekymppinen hieskoivikko kaipaa vain katkaisuhoitoa, on se minkä kokoista tahansa.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Jos hieskoivikon latvus on mennyttä, sitten katkaisuhoito. Jos löytyy laatuyksilöitä, niitä voi kasvattaa eteenpäin harvahkossa asennossa ainakin Keski-Suomessa. Viitasaaren sahallehan ostetaan myös hiestä. Alle voi saada bonuskuusikon.

  mlauril2

  Osalla lohkoja ei ole aina päässyt vaikuttamaan että koivua on liikaa, ja tästä syystä asian kanssa joutuu vain elämään. Metsän tuotto ei ole varmasti paras, mutta en usko että jokainen lohko on se ”helmi”. Totta että jos rangat tekee aivan loppuun asti aikaa palaa sekä turhaa bensaa ja höyty taitaa olla mitätön. Jos koneella pääsee tekemään, menee se ranga aika kivuttomasti loppuun saakka.

  harrastelija harrastelija

  Puukin kanssa samoilla mietteillä. Itse teen / teetän koivun 3 m  :ksi. Siitä saa vielä kunnon klapeja, kun latvan tekee 80 mm:n. Tarkka 3 m tekee mahdoliselsi katkonnan sauna- (33 cm) ja uuni- (50 cm) puun teon.

  Latvaosassa on oksat ja niiden karsiminen on käsipelillä työlästä, jääköön lannoittamaan metsää!.

  Mottimasa Mottimasa

  Taas tullaan siihen millä niitä ajetaan ja kuinka paljon on ajettavaa. Metsäkoneella varmaan rankana voi olla vaihtoehto, mutta maatalouskoneilla edelleen puu täytyy saada metsässä uranvarteen jotta saa kyytiin ja ei kannata hölmö olla ajattelemalla että pitkää tavaraa saisi tuotua enemmän kerralla tienvarteen. Ei saa. 100 kiinnostunut parin kolmen päivän ajoon ei kannata ketjuja värkätä koneeseen, siihen kuluu se aikaero hukkaan minkä kuormakoossa voittaisi ja tuossa tuli taas todistettua ettei 5 kiinnon koivukuormaa paina empi kuorma liiku ilman ketjuja. Kolmosen kuidun ei tarvitse olla kolmosta, 2.6-3.2 on mitta eikä siitä poikkeavakaan raakiksi mene, käytännössä ilman mittaakin pärjää aivan hyvin. Kolmonen on mukavaa ja nopeaa kuormata, ahtaassa metsässä ei tarvitse puiden välissä vekslata kuten 6m rankaa ja laanilla kourassa kulkee yhtä paljon kolmosta kuin vitosta kärrystä pinoon, ei nouse ylitäysi koura vitosen koivua. Hintaerokin on kuitenkin selvä.

  Jätkä

  HEI Haloo! Pitääkö kaikkea yrittää itse, vaikka se tulisi kalliimmaksi kuin teettäminen. Hyvä hieskoivu-viidakko on mainio kohde, kunhan se on vähän järeämpää, eikä rinnantasalta viisi-senttistä.

  Sellaisen hakkuu rangaksi ja suoriminen kourasuyksikoöihin palstalle, kuten ammattimiehet sen tekisivät, nopeuttaa tavaran valmistusta niin rajusti, että sen isäntälinjan 4 kuution asemasta sitä tulee kehnoimmallakin fysiikalla ainakin 8 mottia. Jos on taitoa, niin parikymmentäkin kiintoa päivässä on mahdollista, mutta epäilen täällä olevan sellaisia taitajia vain alle kymmenen.

  NIINIIN! Kun hakkuun työtulos on jopa moninkertaistunut, niin voidaan arvella, että ollaan jotain jopa ansaittu. Siksi voisi rätnäillä, paljonko tienaa sillä, että tuusaa Zetorin kanssa viikkotolkulla, rikkoen ikkunoita, lopkasuojia ja puhkoen renkaita, sekä runnoen ajouran reunapuun viallisiksi, verraten hommaa siihen, että ammattilainen kävisi sopivalla metsäkoneella koukkimassa rangat varstolle, SOPUHINTAAN!

  Voisi jopa hoksata, että omatoimiseen traktorin särkemiseen käytetyt päivät / viikot olisi voinut vaikka pärisytellä moottorisahaa metsän siimeksessä.

  Kolmimetrisen kuitupöllin katkontatarkkuus on 2,7 metrisestä 3,3 metriin ja joka kymmenes pölkky saa olla 2,4 metristä 3,6 metriin. Eli tavoitepituus kolme metriä, katkontatoleranssi +- 10 %  ( 20 %).

  Kunnon nosturi nostaa myös kuusimetristä kuitua täysiä kourallisia!

  Mottimasa Mottimasa

  Kyllä minulla paperissa lukee 2.6-3.2 pituutena. Ei siellä metsässä kaikkea tarvitse särkeä, kun hakkuutyön tekee huolella ja suunnitellusti ei useimmiten tarvitse remontteja tehä eikä viikkokausia koneiden kanssa tuuskata. Minä en ainakaan metsä ajosta niin paljon nauti että ylimääräistä alkaisin koneiden kanssa värkätä, jos kalikoita on ristiin rastiin ja yksitellen saa kyytiin haalia niin hidasta on ja letkujakin saattaa katketa, siihen katoaa kannattavuus. Jos jätkä kun ei tässä maassa yksikään muu mies pysty 20 kiinnon harvennushakkuuseen moottorisahalla tekee sen työn ilmaiseksi voi tulla tekemään mutta euroakaan en maksa kuten en omallekkaan harrastukselle laske tuntipalkkaa. Jätkällä kasvaa puutkin 30 vuotta nopeammin kuin kenelläkään muulla tässä maassa. ei edes pelloille istutetut hyvin hoidetut ole tyveltä 15cm paksumpia 30 vuotiaina.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 46)