Keskustelut Metsänhoito Rankaa vai kuitua

Tämä aihe sisältää 46 vastausta, 20 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi MJO 10 kuukautta, 2 viikkoa sitten.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 46)
 • Rankaa vai kuitua

  Oletteko laskeskelleet kumpi tulee koivu valtaisessa ensiharvennus kohteessa helpommaksi tehdä energiarankaa vai koivukuitua? Rangan voi tehdä vapaalla mitalla mutta aika harvassa ovat ostajat muulle kuin 3m kuidulle. Rangan teko ehkä hieman nopeampaa sekä ajossa saa enemmän puuta ulos metsästä. Kuidusta saa ostajasta riippuen 5-8€ enemmän kuutiolta kuin rangasta. Rahaa tulee energiaa tehdessä vähemmän mutta aikaa säästyy jonkin verran….

 • Mottimasa Mottimasa

  Läheskään aina ei voi puuta kaataa uraa kohden, silloin ei pitopuu menetelmät auta, nytkin oli savotta jonka puustoon ei ole aiemmin voinut vaikuttaa, oli koivut ja kuuset kasvaneet kiinni toisiinsa eikä puu kaatunut mihinkään, lukuisia isoja koivuja piti katkaista poikki asti ja repiä tyvi edellä nurin, nekin paksuoksaiset känttyrät jotka kaatuivat olivat jo 20m 5 pöllin puita eikä niitä enää Metsolan Heitto menetelmällä kaada, oli kaadettava sinne mihin ilman konkeloa oletti saavan kaadetuksi. Pääosin tietysti uralle päin. Ensiharvennuksilla onnistuu vähän erilaisin menetelmin.

  tamperelainen tamperelainen

  Tuo karsittu ranka on ratkaisu silloin kun palstalla on vain vähän kuusta ja mäntyä,mutta myös haapaa,leppää.Pääasiassa olen tehnyt koivukuitua,mutta noista muista puulajeista energiapuuta.Ennen saattoi esim Metsäliitolle tehdä havukuitua,mänty ja kuusi meni samaan pinoon,nykyään pienemmät havunyssäkät täytyy pistää energiaksi

  Omissa kaupoissa energiapuun ja koivukuidun hintaero 10 €,jota pidän suurena

  Marni

  Kannattaa tehä molempia

  metsä-masa metsä-masa

  Itä-Suomessakin koivukuidun hintaero 10-12 € ja jos koivukuitu määrä kasvaa yli 100 M3 erotus on pari euroa korkeampi !

  Savon Sellun lisääntyvä koivukuidun käyttö toi mukanaan myös tarkemman kuidun talteen oton (harvennukset), eli kuiturunko jaetaan lähes aina minimipaksuuteen, siihen on mahdollisuus silloin kun katkaisuikkuna suuri. Nyky motolla automatiikka hoitaa katkonnan kun mittalaitteen säädöt on kaliproitu minimitalle.

  Aiemmin firmoilla ja hakkaajilla oli tapana tehdä vain maksimipituisia kuituja, silloin autokuljetuksen hakkaajan työ helpottui, mutta metsään jäi myyjälle ainespuusta rahaa saamatta.

   

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Hinnan ero 13 €,energiarangan ja kok välillä täällä.Tähän talveen taisi loppua meikäläisen energiapuun kasaukset,hinta tullut vaan alaspäin.Muutama vuosi sitten ero oli 5€,jolloin raippahakkuussa laitoin kaikki mittanauhan säästämiseksi ja ajon selkeyttämisessi energiarangaksi.

  Jätkä

  Mottimasa. Jopa teillä on olleet metsät ”herran hallussa”, jos ”läheskään aina ei voi kaataa ajouraa kohti.

  Kuitenkin ajouraväli on varmaan sielläkin max 20 metriä, joten mainitsemasi puut eivät ole ajokoneesta kuin kymmenen metrin päässä. Silloin silakkapuntarin kanssa voisi varmasti käyttää joko kuuden metrin köyttä tai vaijeria, joka kiinnitetään puun tyveen. Toinen pää ajokoneen kouraan ja eikun vetoja.

  Toinen vaihtoehto on tietenkin jättää moiset rojut pystyyn. Joku tolkku pitää olla työteon vaikeudessakin.

  Tolopainen

  Kun harrastuspohjalta tekee metsähommia, mieluimmin ottaa ne helpoimmat kohdat itselle  ja jättää vaikeat kohteet urakoitsijoille. Saa paljon enmpi aikaa vähemmällä työllä ja jää aikaa makkaranpaistollekin. Kannatta keskittyä ensiharvennuksiin, jos metsätyöt eivät suju kevyesti parempi vaihtaa palstalle, joka on tienvarressa helpokulkuisessa maastossa, jos niitä ei ole parempi jäädä kotiin,  laittaa takkaan tulet ja nauttia. Elämä on ihmisen parasta aikaa.

  pihkatappi pihkatappi

  Tolopainen kyllä oikeassa tuossa, jos puusto on jo yli sata litraista ja puut latvoistaan toisissa kiinni, palstan vaikeudet metsurihakkuussa eivät juuri haittaa konehakkuuta ja kannattaa myydä tuollaiset pystyyn. Metsolan tyylillä ei Erkkikään sahaa kolmea tankkia yhteen kyytiin, jos pitää puut repiä irti toisistaan. Välillähän noita joutuu tyvi edellä vetämään ja kun ei puu kaadu vapaasti ennenkö jonkin aikaa on marssinut ja tällaisia on enempi, alkaa hiki virrata.

  Kaatosuunta on kyllä sekä uralta pois että uralle päin, kolmen kuidun puun jos kaataa uralta suoraan pois, kaksi ensimmäistä on valmiina vyöhykkeellä kasoilla ja kolmas on jo seuraavan uran metsänpuoleisessa kasassa tai kevyt nykäistä tuohon toisen pölkyn viereen. Itse kaadan hieman vinottain noita vyöhykkeiden välissä olevia puita kasoja kohti ja harvemmin voimailen kokorunkojen kanssa heittämällä kasoihin. ei vaan osaa tai jaksa. Jos pölkyn saa kasalle nostamalla tyveä, ei siinä joudu ääriponnistuksiin, tosin ei kyllä ole latvapölkky aina sitten ihan kohdillaan, mutta kevyt siirrettävä. Minun nysväämisellä ei 70 litraisessa puustossa tule ikinä 15 mottia päivään, eikä tarvitsekaan, pääasia on että on mukava touhuta.

  Energia rankaa tehdessä, kun on kevyttä tavaraa, siirtelykaato olisi kyllä osattava. Ja saksia ei riukujen kanssa tarvinne, jos vain rukkanen pitää.

  Apli

  Jos alueella on ostajia energiapuulle niin ehdottomasti energiaksi, jos ei kuiduksi..

  Puuki

  Vielä eh:n hankintahakkuun kannattavuudesta.  Jos ostaja löytyy myös pikkutukille ja parrulle, niin sopivasta ensiharvennusmetsästä saa manuhakkuulla parhaan tuloksen, kun tyvestä sahaa sen pikkutukin ja  n.-mitalla lopusta 1-2 kpl kuitupuukalikkaa.  Aikaa säästyy ja vaikka latvuspuuta jäisikin suht. paljon metsään, niiden puumäärä on  pieni.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 46)