Keskustelut Metsänhoito Rankaa vai kuitua

 • This topic has 46 vastausta, 20 kirjoittajaa, and was last updated juuri nyt by AvatarMJO.
Esillä 6 vastausta, 41 - 46 (kaikkiaan 46)
 • Rankaa vai kuitua

  Oletteko laskeskelleet kumpi tulee koivu valtaisessa ensiharvennus kohteessa helpommaksi tehdä energiarankaa vai koivukuitua? Rangan voi tehdä vapaalla mitalla mutta aika harvassa ovat ostajat muulle kuin 3m kuidulle. Rangan teko ehkä hieman nopeampaa sekä ajossa saa enemmän puuta ulos metsästä. Kuidusta saa ostajasta riippuen 5-8€ enemmän kuutiolta kuin rangasta. Rahaa tulee energiaa tehdessä vähemmän mutta aikaa säästyy jonkin verran….

 • Tolopainen

  Aika myöhassa enska jos kertyy merkittävästi pikkutukkia, sen latava minimi on 11cm. Tuskin alkaisin tekemään 8€ hintaerolla muutamaa kiintoa, sitten kuitu pitäisi tehdä kolmosta ja metsään jäisi kuitukokoista puutavaraa.

  Puuki

  Riippuu mistä roikkuu.   Parrun min latva täällä päin on 9 cm , pikkutukin 12 cm.  Jos rk- lpm on 14 cm , niin jo saa lyhyen pikkutukin .  Sopivan harvassa kasvatetusta (ei liian aikaisin harvassa) metsästä saa pikkutukkiakin paljon aiemmin kuin liian tiheässä kasvatetusta. Hintaero 7-8 € ja pikkutukkia  esim. 40 % poistumasta –> + 200 € .  Hakkuu nopeutuu ehkä n. 20 %, kun oksaisin osa jää metsään.  Siitä säästö voi normituotoksella olla n. 1,3 työpv./ha –> + 260 € omakustannuksena .   Mutta aikansa ja rahansa saa käyttää tietysti kuten haluaa;   vaikka sitten nysväämällä latvoista myyntipuuta.

  Jätkä

  Jos parrua onnistuu lähes joka puusta ottamaan 9 :ään senttiin asti, niin kuitupinon pienuutta ei kannata itkeä. Toki laatua täyttämättömät tyveykset olisi kannattavaa korjata havukuituun.

  Piimäliitto on lanseerannut ”uuden” puutavaralajin, jota nimittävät kuitutukiksi. Sillä saadaan maksettua hieman parempaa hintaa järeämmästä kuidusta ilman, että se nostaisi näkyvästi kuitupuun hintaa.

  Samantyyppistä tavaraa on joku muu firma ostanut jo pitkään nimellä sahakuitu.

  MJO

  Metsäntuotto määräytyy myös, miten sijoittaa rahat joita puunmyynnistä saa. Jos ne saa tuplattua kymmenessä vuodessa tai nollattua aika iso ero.

  Ei se metsäntuottoa paranna, jos sijoitat rahat onnistuneesti esim. osakkeisiin tai tuhlaat turhuuksiin.

  Minulla ei ole rahat ”korvamerkittyjä”. Ostan esim. sijoitusasunnon, pörssiosakkeita tai lisää metsää samoilla euroilla kuin matkustan tai muihin hyödykkeisiin. Minulle palkkatulot ovat ihan samoja euroja, kuin metsätulotkin. Enkä erottele niitä ansaita tapojen mukaan.

  Matkustaako tai ostaako tolopainen television jollakin eri  euroilla?

  Tolopainen

  Minä ostan tv:n taskurahoilla. Sijoitukset vähän isompia summia. Meilläpäin parrun ja pikkutukin minimi on 11cm, nostivat syksyllä tuon minimin. Minulla on tapana poistaa ensiharvennuksessa huonoimpia runkoja eikä parhaimpia. Ei oikein pikkutukki sovi tuohon filosofiaan.

  MJO

  Minä ostan kortilla. Vanhanaikaista kaivaa rahaa taskuista.

Esillä 6 vastausta, 41 - 46 (kaikkiaan 46)