Keskustelut Metsänhoito Rästikohde kuntoon kaivink. ja energiapuukouralla

Esillä 3 vastausta, 41 - 43 (kaikkiaan 43)
 • Rästikohde kuntoon kaivink. ja energiapuukouralla

  Merkitty: 

  Olisiko liikaa toivottu että täallaisiin uutisiin liitettäisiin ihan tarkat mittaustulokset kohteesta ja toimenpiteistä  ja kohteen kehitystä seurattaisiin säännöllisin mittauksin?

 • Tomperi

  ”Koneen tuotos ei merkittävästi riippunut korjattavien runkojen koosta. Hakkuukertymän pieneneminen sen sijaan heikentää tuntituotosta.”

  ” Puiden keskikoko vaihteli 15 litrasta 40 litraan. Harvennuksessa kerättiin 80–90 kuutiota karsimatonta rankaa hehtaarilta.

  Koetyömaalla Risupeto kaatoi ja kasasi yli kymmenen kiintokuutiota puuta käyttötunnissa, kun runkojen keskikoko oli 15 litraa. Tällainen puu on kuusi senttiä paksu ja seitsemän metriä pitkä.”

   

  Laitilan mukaan Risupedon ja ajokoneen yhdistelmä voi suoriutua hoitamatta kasvaneen nuoren metsän raivauksesta ja harventamisesta kustannuksella, joka alittaa karsimattoman rangan tienvarsihinnan, 20–25 euroa kuutiolta.”

  Oliko tuon koko koneiston arvo 50 000 euroa vai pelkästään tuon kaivinkoneeseen laitettavan lisälaitteen hinta?

  Jos lasketaan miehen palkka, koneen kustannukset yhteen, tuotos 10 – 15 kuutiota tehotunti, ajokoneen kustannukset mitä ne on? Osaisiko joku laskeat oikeat realistiset kustannuket  vaikkapa, erilaisille käyttöasteille, siirrot kelirikot yms kaikki kustannukset huomioiden. Esimerkiksi mikä on tienvarteen toimittamisen kustannus, miten tuollainen risukko on mitattu?  Toivottavasti ei käy kuten sille moto raivaussahalle, tai nyppijä koneelle taimikonperkauksessa, kuinka paljon pienempi tuntikustannus tuollaisella laitteella on verrattuna motoon…. pessimistenen olen sen takia ku muistan nämä 60 luvun risusavotat ja 70 luvun risujen keräämiset kunnan polttolaitokselle joihin tuttavani osallistui….  kiinnostaa nähdä korjujäljet jos niitä sateisina kesinä syntyy ja että ihan haamuuria,,,, mikä on hakkuusta johtuva räjähtävä kasvu….  jos noin on että hyvä systeemi niin sittenhän se vapauttaa taimikonhoidosta ja energiapuun korjuusta yhteiskunnan käteisvsroja järkevämpään käyttöön…  jään seuraamaan mielenkiinnolla. Poikeaako tuo hake ominaisuuksiltaan hakkuuaukoilta kerätystä?

  Kalle Kehveli

  Pelkkä hakkuupää maksaa tuon 50.000€. 100€ tunnille pitää ainakin saada.

  Tomperi

  Ja jos ajo kustannus ois toinen kymppi sillonhan se kannattaisi knykyiseenn tienvarsihintaan verrattuna.  Mutta mikä on se todellinen kertymä kun tosissaan tehdään päivä tasolla vuositasolla.  ja laskeeko metsänomistajat kesä aikaan taimikoihin joista pahimmin vesoittuneet ovat myös vaikeimmin  korjattavia maaston osalta…. odotan mielenkiinnolla

   

Esillä 3 vastausta, 41 - 43 (kaikkiaan 43)