Keskustelut Metsänhoito Robotit tulevat metsiin

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 62)
  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Niin, selväähän on ettei robotiikan tulo metsiin edellytä käveleviä koneita. Nykyiseen motoon ja ajokoneeseen vaihdetaan vain kuski.
    Eihän se ihan niin yksinkertaista ole, mutta miksi koneen sinänsä pitäisi muuttua, jos sen ohjaus automatisoidaan?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Pähkäilijä

    Koneen tartteis muuttua paljonkin jos kuljettajan hommat automatisoidaan. Nykyiset motot eivät ole kovin kummoisia käyttövarmuuden perusteella edes nyt vaikka tekniikkaa ei olekaan käytössä niin paljoa. Kokonaista viikkoa (168 tuntia) ei robomoto ehjänä paukuta menemään pelkällä tankkauksen voimalla vailla yhtään remontintynkää.

    lastunraapija

    Robotti-ihastelu menee metsään. Tilanteen kertoo hyvin se, että isot autotehtaat jättävät robotti-investoinnit tekemättä, kun ihmistyö tulee halvemmaksi. Liukuhihnatyöntekijän palkka on halpa, robotti-insinöörin palkka on korkea. Metsään kuljetettavissa olevan, koneelle sopivan, käyttöenergian hinta näemmä vain nousee. Koneita tarvitaan niihin hommiin, mihin ihmisen voima ei riitä.

    Timppa

    Turhaan sitä taimikonperkausta varten on robotteja kehitellä. Hanke pitää tuotteistaa ja myydä kovalla hinnalla. Kyllä maailmalta aina sen verran verran hoopoja japanilaisia ja muita löytyisi, että olisivat valmiit lentämään Suomeen ja maksamaan paljon siitä, että saavat pistää metsurinvarusteet päälleen ja pääsevät pusikkoa raivaamaan.

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    Timppa keksi alun hyvälle liike-idealle. Japanilaisten tietoon pitää saada että suomalaiset metsurit ovat tavallista kovempia ”häntäheikkejä”, eli esim. raivaussahatyöskentely nostaa mieskunnon huippulukemiin. Metsätyömatkailun suosio on taattu ja mestaa kyllä maassamme riittää.

    6tukki

    Älä hyvämies Leevi tuollaisia mietikkään! Siitähän kärsisi metsiemme monimuotoisuus ja tikat, kun kolopuut kaadettaisiin jo raivausvaiheessa…

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Lastunraapija:
    ”Robotti-ihastelu menee metsään. Tilanteen kertoo hyvin se, että isot autotehtaat jättävät robotti-investoinnit tekemättä, kun ihmistyö tulee halvemmaksi. Liukuhihnatyöntekijän palkka on halpa, robotti-insinöörin palkka on korkea. Metsään kuljetettavissa olevan, koneelle sopivan, käyttöenergian hinta näemmä vain nousee. Koneita tarvitaan niihin hommiin, mihin ihmisen voima ei riitä. ”

    Olet oikeassa!
    Tässä jylläävätkin vähän toiset voimat. Jo teollisuudessa opin sen että koneellistamisen ja automaation kannattavuus olikin siinä, että sillä voitiin perustella väen vähentämistä. Sillä ei ole niin väliä aina onko joku koneellistaminen, automaatio tai robotiikka kustannustehokasta, se on tärkeää ettei työnantaja ole riippuvainen työntekijöistä tai että heitä on ainakin mahdollisimman vähän.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Peräkylän Tarzan

    Kysymys on varmasti siitä, kuka tai mikä tekee metsänhoitotyöt jatkossa. Jo nyt jää suuri osa hoitotöistä tekemättä tekijöiden puutteen takia. Tekijöiden puute taas tarkoittaa sitä, että rahan saa jostain muualta helpommalla. Ikäluokat pienenevät ja vieraantuvat ulkotöistä siihen tahtiin, että metsät jää tykkänään hoitamatta jos uutta tekniikkaa ei tule käyttöön. Vironkin metsiä hoitavat nykyään ukrainalaiset yms, kun virolaiset itse ovat paremmissa töissä.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Mitenkä se nyt on sen metsätöiden työvoimapulan kanssa?
    kumpaa se nyt oikeasti on pulaa tekijöistä vai pulaa maksajista?

    Tässä syksyllä kun kaupittelin tuota viimeisintä harvennusavottaa, niin neljän toimijan kanssa oli puhetta ennakkoraivauksesta, sen tarpeellisuutta ja mahdollisuutta pohdittiin. Kukaan ei asettanut kyseenalaiseksi sitä etteivätkö he saisi siihen ennakkoraivaajia. Raivaajia ei sitten tarvittu kun voittanut ostaja ei pitänyt toimempidettä tarpeellisena.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Niin, ja aivan varmasti riittää metsänomistajalle se mitä ostaja vaatii.
    Se mitä koneurakoitsija vaatii on vain ja ainoastaan heidän keskinäinen ongelmansa.
    Onneksi tekijöitä ja kilpailua riittää josta Tanelikin mainiosti plokkasi omansa. Olen itse samantyyppisessä valintapaikassa tässä vuodenvaihteen tienoilla.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 62)