Keskustelut Metsänhoito Robotit tulevat metsiin

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 62)
  • Leevi Sytky Leevi Sytky

    Niin ja oppineeko ropotti viilaamaan sahan? Ja pitäähän sillä olla teknillinen avustaja mukana; nostaa robon ojasta kun se sinne tuiskahtaa turvalleen,

    Visakallo Visakallo

    Sahan viilaaminen ei ole ongelma, nykyrobotit tekevät paljon monimutkaisempiakin huoltotöitä itselleen. Toki robotti saattaa ojaankin tuiskahtaa, jos penkka pettää alla, muuten se osaa kyllä sellaiset vaarat väistää. Tottahan toki robotti ihmistäkin tarvitsee tankkaamiseen ja työmaalta toiselle siirtämiseen yms. Istutusrobotti tarvitsee ainakin taimien roudaajan.

    hemputtaja

    Ei ojaan meno ole ongelma. Imurirobotitkaan eivät kuulemma tipu portaisiin. Kiven tunnistus ei ole ongelma, eikä ketjun teroitus.

    Voi olla, että ilman ihmistä ei silti metsään päästetä. Uteliaat kun tuskin osaisivat pysyä pois ja kiireissään kone saattaisi katkoa ja karsia jonkun hirven tai marjastajan.

    Mielenkiintoisia vikojakin (ukonilma?) voisi kehittyä. Oikein viisas kone saattaisia äkkiä päättää, että ”ei helvata lähenkin tästä Pohjois navalle” ja suora linja Hangosta Enontekiöön ennenkuin löpö loppuu.

    Itäsuomen Antti

    Tulevaisuudessa aivan varmasti voidaan kehittää robotti joka istuttaa heinää, perkaa ja raivaa.

    Tekniikkahan näihin on jo olemassa. Marsissa tosin, mutta kunhan löytyy MO taho jolla on pätäkkää tehdä curiosity tyyppinen vekotin ja tietoteknistä osaamista konenäön laserkeilauksen ja gps:n hyödyntämisen kanssa niin silloin alkaa robotti olla lähellä todellisuutta.

    Tällä hetkellä vain 100 miljoonalla eurolla saa paljon taimikonhoitoa joten sen robotin kehitysresurssit varmaan ohjataan johonkin muualle.

    Puun takaa

    Metsäuutisissa kerrotaan työvoimapulan olevan puunkorjuuyritysten pahin pullonkaula. Ikäluokat ovat pienentyneet, eikä riittävästi nuoria muutenkaan halua tälle alalle. Jos metsätaloutta halutaan Suomessa jatkaa myös tulevaisuudessa, on uusi teknologia, mm. robotit ainoa mahdollisuus. En ole tekniikan ihannoija, mutta kylmät tosiasiat puhuvat uuden tekniikan puolesta kaikkialla. Metsätalous ei ole, eikä voi olla tässä poikkeus.

    Puun takaa

    Sarjatuotanto-henkilöautoissa ollaan jo näin pitkällä:

    Kesällä markkinoille tuleva Mercedes-Benzin uusi S-sarja tekee ihmeitä. Auto osaa ohjata itse ja tunnistaa ympäristönsä ihmistä tarkemmin.

    Auton turvasysteemin ydin on 360 astetta kuvaava stereokamera. Se seuraa kaikkea auton ympärillä tapahtuvaa.

    Systeemi analysoi 25 kuvaa sekunnissa ja käskyttää vaaran uhatessa jarru-, ohjaus- ja jousitusjärjestelmiä. Auto pystyy näin reagoimaan automaattisesti sekunnin murto-osassa yllättäviin tilanteisiin, jotka jäisivät ihmissilmällä huomaamatta.

    Parkkiavustimet, kuolleen kulman tunnistimet ja monet muut turvalaitteet ovat useissa autoissa peruskauraa, mutta tuleva S-Mersu menee pitemmälle ja tekee kuskin puolesta paljon asioita.

    Jos kuski ei koske ratttiin 15 sekunttiin, kytkeytyy automaattinen ohjaus päälle. Auto ohjautuu itsestään jopa loivissa kurveissa.

    Sensorit havaitsevat risteäviltä teiltä lähestyvät ajoneuvot ja ympärillä liikkuvat ihmiset. Uhkaavassa tilanteessa auto jarruttaa automaattisesti ja tekee tarpeen tullen myös väistöliikkeen. Ennen mahdollista törmäystä turvavyöt kiristyvät.

    Auton tutkat näkevät esimerkiksi tien kuopat. Tunnistimet säätävät jousituksen sellaiseksi, että montut ylittyvät pehmeästi ja iskunvaimentimia vahingoittamatta.

    Kuski voi seurata auton toimintoja kahdesta suuresta kuvaruudusta. Ruudut ottavat vastaan myös puhe- ja jopa liikekäskyjä.

    Kauppalehti

    Puun takaa

    Robotti riehui – koko pörssi kiinni

    Kaupankäynti Tukholman pörssissä keskeytyi aamupäivällä jättimäisen toimeksiannon takia. Ostotoimeksianto koski yhteensä 4,2 miljardia OMXS 30 -indeksitermiiniä.

    Toimeksiannon arvo on 131 kertaa Ruotsin bruttokansantuote, kertoo Svd Näringsliv-lehti. Pörssi kertoi kaupankäynnin keskeytyneen ”teknisten ongelmien takia”.

    OMXS 30 -termiini koostuu Tukholman pörssin 30 suurimmasta yhtiöstä, joiden kurssikehitystä se mittaa. Yhden termiinin hinta oli 107 000 kruunua eli noin 12 000 euroa.

    – Tämä kertoo vain siitä, että koneiden kanssa voi mennä todella sekaisin, kommentoi eräs välittäjä Svd:lle.

    ensolainen evakko

    Puuntakaa

    Oletko tutkinut mersun kustannustehokkuuden.
    Kuten autojen niin kävelevien koneiden suhteen pitäisi edetä vähän pienemmin askelin. Olennainen parannus- sarjatuotantoon ja kehittelemään uutta hintakelpoista versiota.

    Puun takaa

    Varmasti nyt kallis Mersu, mutta sama tekniikka on tavisautoissa jo muutaman vuoden päästä.

    Vielä senverran, että en millään ymmärrä, että metsänhoidon pitäisi aina vain olla verta, hikeä ja teräketjunpätkiä. Aika menee eteenpäin, me vanhetumme ja nuorempi polvi jatkaa uusin opein. Onko siinä mitään pahaa?

    jees h-valta

    Samaa mieltä puuntakusen kaas. Aika,aikansa kutakin ja sitten unohdetaan koko juttu. Uutta tekniikkaa ja henkilöstöä kehiin niin hommatkin alkaa jälleen sujua. Olen tuota omaakin nuorta yrittäjää seuraillut. Tapahtuu ja ostaa uutta kalustoa, eikä hirvitä.
    Lamat eikä lomat ei paina eikä taakkakaan vielä selkää. En ole juuri kuullut että olisi mistään tilatusta työstä vielä kieltäytynyt.
    Tekkee eikä ihmettele. Jokohan tässä tuli kehuttua.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 62)