Keskustelut Metsänhoito Robotit tulevat metsiin

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 62)
  • Leevi Sytky Leevi Sytky

    Olen eri mieltä Tanelin ja Jessen kanssa. Kyllä leimikon pitää olla ennakkoraivattu jo siinä vaiheessa kun sitä tarjoaa myytäväksi.
    Leimikon myyjän/omistajan eduksi on kun motomiehelle luodaan hyvät työskentelyolosuhteet. Se tarkoittaa ettei näkemäesteenä ole keppiviidakkoa, eikä puskia poistettavien puiden juurilla.

    Hirvittää ajatuskin minkälaista jälkeä saatta syntyä huonoissa olosuhteissa, enkä käsitä mitä mielessä liikkuu jos näitä pusikoita edes tarjotaan konemiesten riesaksi. Tuloksena on huonolaatuinen harvennushakkuun työnjälki, josta haukut saa työn suorittaja.
    Ja näkyyhän se aikanaan myös metsän omistajan ”lompakossa”.

    suorittava porras suorittava porras

    Robottien tulo metsään estetään tehokkaasti unohtamalla taimikot hoteilleen.Tekniikan täysimääräinen hyödyntäminen edellyttää selkeitä , suorastaan steriilejä olosuhteita. Nykyistenkin korkean teknologian laitteiden hyödyistä menetetään suuri osa liian haastavien olosuhteiden takia.

    On mielenkiintoista , että ollaan kehittämässä koneita työvaiheisiin , jotka eivät ole oikein ajoitettuna ylivoimaisia kenellekään.

    Myöhästyminen lisää kustannuksia , ja kun ollaan tarpeeksi myöhässä , tarvitaan kone. Samalla , kun valitetaan metsänhoidon kalleutta , ollaan kuitenkin valitsemassa se kaikkein kallein ja epävarmin vaihtoehto työn toteuttamiseen. Jos sama työ on tehtävissä manuaalisesti samassa ajassa , kun koneella , on koneen hyöty hyvin kyseenalainen.

    Suomalaisen keskiverto metsätilan taimikot on hoidettavissa miltei iltapissareissulla. Raivaussahaa kummoisempia laitteita ei taimikoihin ole tarvetta hilata.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kerrakin Suorittavan kanssa samaa mieltä. Raivaus on silloin jo äärimmilleen koneellistettua kun käytetään raivaussahaa. Mitään isompia koneita tai peräti robotteja siihen ei tarvita.
    Pitää myös katsoa onko raivaukseen tarvetta. Jos jäljen siisteyttä ajatellaan, niin aina on tarvetta, mutta entäs ne eurot?

    Tuohon alkuperäiseen aiheeseen. Kyllähän ne ropotit sinne metsäänkin hiljalleen tulevat, vaikka se ei aina olisi edes kustannustehokasta. Kas se työvoimasta vapautumisen tarve on niin suuri.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Puun takaa

    En oikein jaksa uskoa, että metsänhoito tekisi poikkeuksen, kun katsoo nykyistä ”kilpavarustelua” jo postimerkinkokoisten pihojenkin hoidossa. Jok`ìkiseen työhön pitää olla joku kone. Nykyihmisen periaate tuntuu olevan, ettei mitään hyötyliikuntaa tehdä. Jos liikutaan, se tehdään vaseti lenkkipolulla, golf-kentäjllä ja kuntosalilla.
    Istutus, kylvö ja varhaisperkaus voivat soveltua robotin tehtäväksi. Tarvittava tekniikka on jo olemassa. Käytännön sovellukset tulevat markkinoille ennenpitkää. Robottiteollisuus on maailman nopeimmin kasvavavia tuotannonaloja, -myös täällä Suomessa.

    jees h-valta

    Suorittavan kommenttiin sen verran että ihan ehkä taimikosta on turha puhua energiakohteissa. Kyllä ne yleensä nuoria metsiä on tuossa vaiheessa. Ja se mitä koneella saavutetaan on metsän kasvukunnon reipas kohennus ja vielä rahallinen pieni korvaus metsänomistajallekkin. Kun raivaustyö taas maksaa. Kaikkia ei aivan omilla vapaa-ajoilla kerkeä joten energiakohdemahdollisuus kannattaa käyttää. Olen toki varhaisperkauksen suorittanut jo aikapäiviä sitten. Kyllä siellä aivan selkeä työskentelynäkyvyys on vaikka puuta yli kolmetuhatta hehtaarilla onkin.

    tamperelainen tamperelainen

    Taitaa istutuksillakin olla koneet ”kusessa”.Jos tarvitaan ojitusta,vähän kivisempiä maita,pikkupalstat..kustannukset!!!..Muistanko väärin että taimet olisi koneistuutksessa jäänyt liian matalalle?Pelle Pelottomat kehittelevät koneita kaikkeen.Taimikonhoitoon Suomessa ei raivaussahaa kummempaa konetta tule kymmeniin vuosiin.Siitä pitää huolen kustannukset ja työn laatuvaatimukset

    Gla Gla

    Ihan varmasti koneiden työn laadussa on varsinkin kehittelyvaiheessa sanomista. Vaan niin on ihmisen tekemässä työssäkin. Tämän palstan juttujen mukaan näin tapahtuu ainakin, jos mhy:n kautta operoi…

    Voi olla, ettei raivuria erikoisempi laite yleisty vielä pitkiin aikoihin, mutta jos pelle pelottomat eivät kehittele, ei kehitystäkään tapahdu. Ja kannattaa sekin ottaa huomioon, että metsuri+raivuri-yhdistelmässäkin kehitettävää riittää alkaen siitä, millä systeemillä taimikkoansa kasvattaa. Nykyinen tapa hoitaa ne vasta kun on pakko tai vähän sen jälkeen on aika älyvapaa tilanne, kun puhutaan jostain roboteista.

    Puun takaa

    Tämä robottikeskustelu muistuttaa yli 30-vuoden takaista keskustelua motoista. Silloin sanottiin, ettei motoilla voi, eikä kannata tehdä kuin kaikkein suurimpia aukkoja. Meni kymmenen vuotta ja puusta korjattiin jo 90% motoilla.

    tamperelainen tamperelainen

    Puun takuselle:Motojen kehityshistoria ei taimikkoroboteissa tule toistumaan.Esim päätehakkuulla materiaalin suuri koko ja paino puoltaa konetekniikkaa.Parasta mitä taimikonhoitoon on keksitty on varhaiset manuaaliset perkaukset toistettuna.Siinä ei pärjää työn jäljessä ja kustannuksissa koneet.Keppiviidakot pitäisi lailla kieltää

    jees h-valta

    Tämä tamperelaisen kanta on sitä tyyppivanhakantaisuutta.
    Koneet kehittyy ja koneenkäyttäjät vielä enemmän. Kymmenen vuoden päästä näitä ei tarvi enää ihmetellä. Ne vain tehdään. Koneilla.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 62)