Keskustelut Puukauppa Sellua vai jalostusarvoa?

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 144)
 • Sellua vai jalostusarvoa?

  Nyt on kovan luokan metsäasiantuntija! Olisiko kuitenkin jäänyt tarkistamatta mistä rahaa tällä hetkellä tulee: metsäteollisuuden viennin arvosta on tulee noin 3/4 sellusta, kartongista ja vastaavista ja vain 1/4 mekaaniselta puolelta. Nämä kovat tuotot mahdollistavat tuotekehityksen jolla tulevaisuudessa sitten myydään korkeampaa jalostusarvoa.

  ”Kyllä jos me teemme pahvia kiinalaiselle verkkokaupalle, niin on todennäköistä, että me häviämme tämän pelin jollakin aikavälillä sellaisille alueille, jotka pystyvät ympäristönormien lisäksi myös muilla tuotannon tekijöillä laskemaan hintoja ja myymään halvemmalla. Sen takia ei pitäisi lainkaan lähteä siihen kilpaan vaan siihen, jossa on kyse kalliimmista tuotteista ja niiden ominaisuuksista.”

  http://www.is.fi/politiikka/art-2000008621012.html

 • Mardy

  Kyllä jalostusarvoa kannattaa nostaa ja vieläpä maksaa siitä enemmän raaka-aineen myyjällekin. Muuten menee metsät helposti hiili- ja muu kompensaatioon. Nyt jo 3500 euroa/ha on Lapin metsän arvo tähän ja mihin tulevaisuudessa kehittyykään: https://www.uusisuomi.fi/uutiset/kaivosyhtio-aikoo-suojella-metsaa-kompensaationa-luontohaitoista-metsaala-saikahti-heti-totaalisuojelua/aa2a38c2-3d88-4525-8aae-49bbd8c456e8

  Visakallo Visakallo

  Samaan aikaan, kun Venäjältä tuotu puu, eli n. 10% on poistunut markkinoilta, vaaditaan hakkuiden vähentämistä tai pitämistä nykytasolla, ja lisätään kansallista suojelua, sekä metsää siirtyy myös ulkomaisten yhtiöiden kompensaatiosuojelualueiksi, olisi rehellisyyden nimissä kerrottava, että vastaava määrä metsäteollisuuttakin poistuu pysyvästi Suomesta. Montako suljettavaa tehdasta tuo 10% tarkoittaa?

  Apli

  Nyt näyttää että ei poistu yhtään tehdasta, ja kapasiteettia tulee lisää kun rauman suursaha kohta valmistuu ja kemin uusi sellutehdas sekä muita pienempiä investointeja..

  Puuki

  Pohjos-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa on VMI12 ja Luken tot. hakkuut vv. -16-18 perusteella arvioitu olevan mahdollista lisätä kestävässä hakuumäärässä pysyttäessä (suurin ylläpidettävissä oleva kok. hakkuumäärä) puun korjuuta 8,5 milj. mottia seur. 10 vuoden aikana.  Koska siellä on eniten juuri hoitamattomia kasvatusmetsiä suurin osa .

  Paljonko esim. muuttuisi hiilitase, jos purettaisiin hakkuurästit (liki 1 milj.ha ) ja lisättäisiin taimikonhoitojen tekemistä (metsäteollisuuden avustuksella tietenkin tässä tapauksessa, eli ei vain mo:en piikkiin) ?     Tekemättömien ensiharvennusten hoitaminen lisää hiilivarastoja tukkipuuhun ja kompensaatiovaikutukset korvaavina tuotteina sen päälle joten ei voi peruuttelua perustella ilmastosta huolestuneetkaan.

  Uusien tehtaiden vastustajat unohtaa, että samalla kun uusia entistä vähemmän saastuttavia tehtaita avataan, suljetaan vanhoja ja kapasiteettia poistuu sitä kautta.

  Tomperi

  Nykyisillä  puuston, metsän kasvatusmenetelmillä ja käytännöillä, Suomessa ei tuoteta ollenkaan puusepänlaadun täyttävää sahatavaraa.

   

  Jos tuoteryhmien vientiarvoista kirjoitetaan pitäisi muistaa myös verrata suhteuttaa eri tuoteryhmien arvo huomioiden nettovientoarvo, esimerkiksi, voihan sitä tietysti syuhtetuttaa muutenkin.

  MJO

  Nykyisillä  puuston, metsän kasvatusmenetelmillä ja käytännöillä, Suomessa ei tuoteta ollenkaan puusepänlaadun täyttävää sahatavaraa.

  Missä sitä tuotetaan?

  Jos saman hinnan saa puolta lyhyemmässä ajassa, niin miksi kukaan haluaa kasvattaa hidaskasvuista. Jos höttö on yhtä haluttua, niin höttöä tuotetaan.

  MaalaisSeppo

  Perinteisen puuseppälaatuisen puun menekki on pieni etenkin Suomessa. Halvat ”kertakäyttöiset” huonekalut ovat valtavirtaa. Normaalin sahatavaran sahaus ja kuitupuun jalostus määrää tahdin nyt ja tulevaisuudessa. Osittainkin käsityönä valmistettavien laatutuotteiden menekki on korkeasta hinnasta johtuen niin pieni, ettei synny riittävää kysyntää laatupuulle. Laatupuut voidaan poimia ostopuuvirrasta tarvittaessa ilman lisähintaa.

  Puuki

  Ap:n otsikosta tuli mieleen, että sellun valmistuksessa tulee monia muitakin tärkeitä ja arvokkaita sivutuotteita joilla korvataan fossiilista alkuperää olevia ja enemmän saastuttavia. Mm. ligniinillä hartseja, liuottimia ja liimoja.  Pakkaustuotteilla korvataan muovia, kohta akkujen väliainehiiltä korvataan puupohjaisella tuotteella , jne.       On ihan ulalla Kontula kommenteissaan pahvilaatikkoviennistä Kiinaan.

  Laadukkaan sahatavaran kasvattaminen onnistuisi hyvin Suomessa.  Esteenä on ostajien ahneus ja oikean laatuhinnoittelun puuttuminen kannolla.   Laatupuusta tehdään paljon muutakin kuin huonekaluja.   Laatuluokiteltu rakennesahatavara on arvokasta, samoin esim. sisustukseen käytettävät oksattomat paneelit ja puulistat.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Puukilla lueteltuna oikeita käyttökohteita. Eilen oli telkkarissa asiaa mikromuoveista, että niitä on jo kaikkialla alkaen syntymättömistä sikiöistä. Pakkausmateriaaleista puhuttaessa nämä pitäisi aina muistaa; mikromuovisaaste on fossiilienergian aiheuttaman ilmastonmuutoksen ohella toinen tärkeä syy miksi puupohjaisia tuotteita pitäisi suosia aina kuin vain mahdollista. Ei niitä tarvitse kaikkia tuottaa Suomessa; meidän metsäteollisuutemme operoi myös muualla.

  Venäjä olisi ollut luonteva investointisuunta, mutta tämä ei kelvannut nykyiselle johdolle. Putlerin sanoin: ”emme halua olla enää koskaan lännestä riippuvaisia”. Tämä on erittäin selvästi sanottu. Toivottavasti nuori polvi on eri mieltä, kunhan näistä vanhuksista päästään eroon (Lavrov = Turilas, Putler = Jäärä). Katsokaa netistä Turilas ja Jäärä ellei ole tutut hahmot.

  Visakallo Visakallo

  Juuri tämän takia EU:n komission linjaukset puun tulevasta asemasta ovat täysin käsittämättömiä. Siihen on ilmeisesti ollut myös vaikuttamassa meidän yhtä käsittämätön kolmikkommekin, eli V. Niinistö, S.Pietikäinen ja S. Modig.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 144)