Keskustelut Puukauppa Sellua vai jalostusarvoa?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 168)
  • Sellua vai jalostusarvoa?

    Nyt on kovan luokan metsäasiantuntija! Olisiko kuitenkin jäänyt tarkistamatta mistä rahaa tällä hetkellä tulee: metsäteollisuuden viennin arvosta on tulee noin 3/4 sellusta, kartongista ja vastaavista ja vain 1/4 mekaaniselta puolelta. Nämä kovat tuotot mahdollistavat tuotekehityksen jolla tulevaisuudessa sitten myydään korkeampaa jalostusarvoa.

    ”Kyllä jos me teemme pahvia kiinalaiselle verkkokaupalle, niin on todennäköistä, että me häviämme tämän pelin jollakin aikavälillä sellaisille alueille, jotka pystyvät ympäristönormien lisäksi myös muilla tuotannon tekijöillä laskemaan hintoja ja myymään halvemmalla. Sen takia ei pitäisi lainkaan lähteä siihen kilpaan vaan siihen, jossa on kyse kalliimmista tuotteista ja niiden ominaisuuksista.”

    http://www.is.fi/politiikka/art-2000008621012.html

  • aegolius

    Kyllä kai tässä ketjussa enimmäkseen on kysymys siitä, että valtakunnan laajuisissa medioissa on suuressa äänessä poliitikkoja, jotka eivät ymmärrä edes puunrungon katkonnan alkeita, tukkirungoksi kasvamisen vaiheita tai sahalaitoksen sivuvirtojen muodostumista. Puhutaan vain samalla pimeällä tasolla oleville äänestäjilleen. Pelottavaa on se, että näillä ihmisillä on oikeasti myös päätösvaltaa. Haittaa yleisellä tasolla tekee jo pelkästään tällaiset ulostulot mediassa.

    Nytkin aiheena oli puolueen luontokadon vastaisen ohjelman julkistamistilaisuus ja kommentit ovat tätä tasoa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Luontokatoasiassa kommentit olivatkin pääosin ihan järkeenkäypiä, vaikka ei olisi samaa mieltä.

    http://www.is.fi/politiikka/art-2000008620831.html

    Panu Panu

    Paljonko on koivukuidun tehdashinta? Pystyhinta 18 + korjuu 20 + kuljetus tehtaalle 20 = 58€?

    Gla Gla

    RR: ”Metsänomistajan tulosta n. n. 15 % tulee sellupuusta. Eikö ole aika erikoista, jos tämä mitätön 15 % on alkanut millään tavalla  määrtitellä metsänkasvatusta – metsänomistajan näkökulmasta.”

    Minäkään en ymmärrä, miten sellupuu määrittää metsänkasvatusta. Minulla on nuoria metsiä, jossa on paljon laatuvikaa puustossa. En silti ole huolissani, koska ensiharvennuksen jälkeen laatu paranee ja tukkiprosentti nousee hyväksyttävälle tasolle.

    Jos tällaista karsintaa (en tarkoita oksien karsintaa) ei voisi tehdä ja tukit kasvatettaisiin nuoren metsän keskimääräisestä laadusta, jäisi päätehakkuulle surkea puusto. Miten olisi pitänyt kasvattaa, että olisi osannut laittaa vain hyvälaatuiset tukkirungot?

    15% voidaan siis katsoa olevan puhdasta tulosta. Onko sinulla varaa leikata tuloista tällöin 15%? Ymmärsin, että metsätaloutesi kannattavuus perustuu siirtymävaiheen veroporkkanaan ja sitähän ei nyt ole tarjolla.

    Millä korolla muuten laskit vaikutuksen olevan 15%? Kuitua tuottava ensiharvennuksen merkitys on ajan takia suurin, kun tarkastelussa on mukana korko.

    R.Ranta

    No, määrittää ja määrittää – eräs näkökanta.

    Gla on varmaankin kuulut mm. käsitteistä alaharvennus ja yläharvennus. Ei ole kuin muutama vuosi siitä, kun yläharvennus oli ”kielletty”.

    Kuinka monta prosenttia metsänomistajista puuta myydessään isännän otteella kertoo, kuinka harvennus pitää tehdä. Olisko 5 %. Noh, oma käsitykseni on, että 5 % on aivan  liikaa luvattu. Nuori poika istuu puikoissa ja poistaa mitä poistaa. Toisin sanoen alaharvennus on aivan yleisesti edelleen ”maan tapa”. Vanhaa latua on helppo hiihdellä – kuka sitä nyt tieten tahtoen umpihankeen.

    Edistyksellistä tuo korosta kysyminen Gla, eikä siitä ole kahta sanaa, etteikö tukiksi kelpaamattomia pidä kiireesti poistaa.

    Käsi ylös keskustelija, jos olet alaharvennuksen kannalla. Lapaset näyttää olevan  pystyssä, joitakin aniharvoja poikkeuksia lukuun ottamatta.

     

     

    aegolius

    >Ei ole kuin muutama vuosi siitä, kun yläharvennus oli ”kielletty”.

    Ei kai nyt sentään. Ehkä tässä on jälleen jokin omanlainen käsitys asiasta. Ihan sallittu harvennusmenetelmä se on ollut vanhankin lain aikaan.

    Mutta kaadetaanko tukiksi kelpaamattomat vain maahan? Saako niitä myydä?

    Saattaa olla, että moni puukauppa tehdään ja hakkuu ”valvotaan” sohvalta käsin. Ei sen kuitenkaan tällä palstalla pitäisi tavallisin tapa olla. Odottaisin täällä mo:n pääosin tietävän mitä haluaa. Osa vaikuttaa vannovan alaharvennuksen nimeen ja todennäköisesti vaarojen lisääntymisen suhteen ovat ihan oikeassa. Itse aion yrittää yläharvennusta lähivuosina ainakin varttuneessa luonnollisesti syntyneessä männikössä. Tavoite ei kuitenkaan missään tapauksessa ole jk, vaan ainoastaan arvokasvun maksimointiin pyrkiminen.

    Kumikettu

    Kuitujen järjestystä paprussa kuvaa lähinnä orientaatio-termi. Pienimittakaavaista neliömassavaihtelua taasen formaatio, johon vaikuttavat monet asiat, mutta ehkä eniten paperimassan sakeus ja paperikemia, käytettävät retentioaineet eritoten.

    Kemia vaikuttaa paperimassan taipumukseen muodostaa flokkeja eli jonkin sortin saostumia kuitukerrokseen viiralla, jonka päälle paperimassa koneen levyisestä perälaatikosta ammutaan ja jonka läpi alkaa vettä suotautua. Formaatioltaan huono paperi on pilvistä valoa vasten katsottaessa, hyvä tasaista. Yleensä tavoitellaan hyvää formaatiota, mutta tällöin hyväksytään puutteellinen retentio eli että viiran läpi pääsee karkaamaan x-määrä hienoainesta takaisin vesikiertoon.

    Paperikoneilla tehtävät paperit ovat aina kuiduiltaan enemmän tai vähemmän koneen ajosuunnan suuntaisia. Syynä on se, että viiralle perälaatikosta suihkutettaessa kuitu nappaa viirasta/kuitukavereista kiinni ja oikaisee jonkin verran itseänsä, kun aloittaa taipaleensa kohti kuivaapäätä. Eniten kuituja saa orientoitumaan poikkisuuntaan päin silloin, kun massa suihkutetaan viiralle melko lailla samaa nopeutta, kuin viirakin kulkee. Silloin ajetaan nollaperällä.

    Tästäpä syystä postikorttikin on jäykempi toiseen suuntaan- kuitusuuntaan.

    Näin olivat asiat 20 v. sitten. Tänä päivänä saattavat länsimaissa päteä enimmäkseen samat asiat.

    Olen samaa mieltä Annelin kanssa, että sellua pitää tehdä kuitupuumme hyödyntämiseksi, mutta paljon on sarkaa vielä sellun hyödyntämisessä. Anna voisi tulla puolestaan informoiduksi metsätalouden realiteeteista, jolloin ottaisi rennommin huolensa.

    mehtäukko

    ” Nuori poika istuu puikoissa ja poistaa mitä poistaa…”

    Noin voi sanoa sellainen mo, jolle ei ole väliäkään mitä tulisi sopia kaupan teon yhteydessä! Tuskinpa siellä leimikolla on taimikonhoidot aikanaan hoidettu saati raivaukset pöheiköistä. Poistaa mitä poistaa on hyvä motivaattori.

    jees h-valta

    Olen kyllä viimeksi kuusikkoa harventanut yläharvennuksena ja tulos oli onnistunut mutta tuuliherkkyys kasvoi ja kuivumisvaivaakin alkoi esiintyä. Mutta vielä on kuusikko riittävässä tällissä kasvatukseen ja tuottaa muutaman vuoden päästä päätehakkuulla kuitenkin ehkä paremman kokonaistuloksen kuin että olisi tehty alaharvennus.

    Gla Gla

    RR: ”No, määrittää ja määrittää – eräs näkökanta.”

    Älä nyt pakene, kun itse määrittämisestä aloit puhua.

    Gla on varmaankin kuulut mm. käsitteistä alaharvennus ja yläharvennus. Ei ole kuin muutama vuosi siitä, kun yläharvennus oli ”kielletty”.

    Tieliikennelaki uudistui myös, rassaako vanhan lain vaatimukset sinua liikenteesäkin edelleen vai miksi jatkuvasti otat keskusteluissa esiin vanhan lain aikaiset jutut? Metsälain uudistuksesta on jo liki 10 vuotta.

    Kuinka monta prosenttia metsänomistajista puuta myydessään isännän otteella kertoo, kuinka harvennus pitää tehdä. Olisko 5 %.

    Liittyy mihin? Ellei omistaja osaa metsiään hoitaa, sellutehtaidenko vika se on? Mää ihmettelen kauhiast.

    Edistyksellistä tuo korosta kysyminen Gla, eikä siitä ole kahta sanaa, etteikö tukiksi kelpaamattomia pidä kiireesti poistaa.

    Ei niillä kiire ole. Rahaa kuitu ja energiakin kasvaa. Otetaan sitten pois, kun ovat tukkien tiellä.

    Käsi ylös keskustelija, jos olet alaharvennuksen kannalla. Lapaset näyttää olevan  pystyssä, joitakin aniharvoja poikkeuksia lukuun ottamatta.

    Minä olen. Paperilehdestä sait lukea, ettei tuo minullakaan ainoa tapa ole. Entä sitten, onko alaharvennus väärin kasvatettu vai mitä yrität sanoa?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 168)