Keskustelut Metsänomistus Sijoittaminen (rahalla) yhteismetsään

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 74)
  • Sijoittaminen (rahalla) yhteismetsään

    Merkitty: 

    Asia kiinnostaa ja haluaisin mielipiteitä/neuvoja.

    1. Mitä mieltä olette rahan sijoittamisesta (osuuksien ostaminen?) yhteismetsään?

    2. Mikä on summa mitä pitää sijoittaa, että  homma olisi järkevää? Joku joskus kirjoitti jossain, että rahalla sijoittavat ovat yleensä sijoittaneet 25000€ (Lapin yhteismetsästä oli kyse).

    3. Mitä hyviä puolia sekä riskejä yhteismetsään sijoittamisessa on?

    4. Mistä löydän ne yhteismetsät, mihin kannattaisi sijoittaa?

    5. Millaista tuottoa yhteismetsistä saa?

    6. Missä päin olevat yhteismetsät ovat järkevin valinta?

    Kaikki neuvot kiinnostaa…

  • Reima Ranta

    Minkälaisen tuoton Timpan yhteismetsä antaa osuuden arvoon nähden eli minkälaisen tuoton pääomalle saa? Entä kuinka paljon puuston arvo ja taimikoiden arvo on osuutta kohden? Entä mikä on osuuden markkina-arvo?

    Yhteismetsäosuus on helppo siirtää seuraavalle sukupolvelle, mutta siirrosta puutuu myös paljon verotuksellisia mahdollisuuksia.

    tamperelainen tamperelainen

    Mitenkähän käytetty metsävähennys käsitellään?

    oksapuu

    Vaan jospa se tilan luovuttaja on tappiin asti käyttänyt metsävähennyspohjan…

    Tuleeko tuosta veroseuraamuksia tilan luovuttajalle?

    Timppa

    Ei tule metsävähennyspohjasta mitään seuraamuksia luovuttajalle, koska kyse ei ole kaupasta.  Käyttämätön metsävähennys ja mahdolliset poistamattomat teiden ja/tai ojien hankintamenot siirtyvät yhteismetsän taseeseen, jossa niitä käsitellään kuten muitakin taseen eriä.

    Meidän yhteismetsäosuuksilla ei ole markkina-arvoa, koska yhtään kauppaa ei ole tehty.   Vieraille on vaikea myydä, koska yhteismetsällä on etuosto-oikeus, jos osuuksia on siirtymässä ns sisäpiirin ukopuolelle.

    Hehtaarituotto on ainakin parempi kuin Tornatorin, mutta eihän eri metsätilojen kannatavuutta voi verrata ellei ota huomioon puuston tilaa, maapohjaa investointeja ym.

    pihkatappi pihkatappi

    Taitaa olla niin että luovutusvoittoa ei veroteta liitettäessä kiinteistöä yhteismetsään. Tuo on melkoinen etu ja tuntuu käsittämättömältä. Eli kulutat metsävähennyspohjan kokonaan ja sitten liität tilan yhteismetsään, metsävähennyspohjan luoma verohyöty unohtuu. Luulisi että yhteismetsän asiamies arvottaa mahdollisen siirtyvän metsävähennyspohjan, eli jos sitä ei ole niin kiinteistöhän on hieman arvottomampi yhteismetsälle, jos ei noin menettele niin asiamies ei osaa asiaansa.

    Planter Planter

    Jos tilan metsävähennys on käytetty tappiin ja liittää metsän yhteismetsään ei kai käytetystä metsävähennyksestä saatua etua tarvitse tilittää verottajalle, koska kyseessä ei ole myynti.  Kun liittää ensin yhteismetsään ja sitten myy osuudet käsittääkseni välttyy kokonaan metsävähennyksen takaisintilitykseltä.

    ….mutta siirtyvä käyttämätön metsävähennys on yhteismetsälle rahanarvoista etua, joten tilasta, jolla on yhteismetsälle siirtyvää metsävähennystä pitäisi saada enemmän osuuksia, kuin  tilasta joka on käyttänyt vähennyksensä.

    oksapuu

    Asia selvä…

    Nythän näillä metsäkulasseilla alkaa olla runsaasti loppuunhakattuja metsätiloja. Tuolla konstillahan niistä sitten pääsee ilman veroseuraamuksia eroon.

    Timppa

    Pihkatappi.  Kannattaa huomasta, että metsävähennyspohjan käyttäminen edellyttää puiden myyntiä, mikä pudottaa liitettävän tilan arvoa.  En olisi aivan varma, että niin kannattaa menetellä, koska silloin saa vähemmän osuuksia.

    Metsävähennyspohjan täymääräinen hyödyntäminen saattaisi tuoda luovuttajalle jossain tapauksessa ansiotonta etua, koska kyseessä on kertatapahtuma ja osuuksien määrä sama pysyvästi.  Kaipa näistä pystytään jotain sopimaan.

    JHH JHH

    Kiitos kaikille vastauksista. Eli kyllä itse tulin siihen tulokseen, että pidän metsän edelleen itselläni ja hoidan sen myös itse.

    Ja jos haluan/haluaisin yhteismetsistä suurinpiirtein vastaavan tuoton 1-2%, niin eikö metsäliiton B-osuudet ole/olisi ihan järkevä vaihtoehto? Viime vuodelta esim maksettu 2,5% ja suurinpiirtein vastavaa prosenttia ovat maksaneet B-osuuksista jo useita vuosia peräkkäin… Pieni osuuskoron verotus, ei työtä, ei murhetta. Vai näettekö jotain riskejä laittaa B-osuuksiin rahaa kiinni? Eikös osuuskorkoja mahdeta maksaa myös pörssikurssien sukeltaessa? Ja tiedän, että niitä rahoja ei saa nopeasti pois osuuksista.

    oksapuu

    Kannattaa nyt kuitenkin pitää mielessä että noilla osuus-sijoituksilla ei ole pankkitalletus suojaa…

    Maksavat kyllä hyvää korkoa juu…

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 74)