Keskustelut Luonto SITRA-TURVE

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 191)
 • SITRA-TURVE

  Taas yksi putiikki laittaa ruutia turve-elinkeinon lopettamiseksi. Kun putiikissa on vihreäkaapuista porukkaa elätettävänä, tottahan mölähdys on paikallaan. Eräs Oras Tynkkynenkin on tekeytynyt erityisasiantuntijaksi sinne, ja tuskimpa olisi jättänyt sorkkimatta aihetta. Uutisissa nimi ei kyllä paistatellut..?!

 • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Turha edes puhua turpeen käytön lopettamisesta kun samaan aikaan tuodaan kivihiiltä valtavia määriä poltettavaksi. Sitä rahdataan jopa sisämaan asutuskeskuksiin.

  Pienydonvoimalat muodostaisivat melkoisen turvallisuusriskin, ei niinkään normaali käytöllään, mutta ne antaisivat terroristeille ehtymättömän asearsenaalin.

  Suomen olisi syytä pitäytyä enemmän omissa energialähteissään. Puu edellä tietenkin, mutta turve myös mukana, ainakin muutaman vuosikymmenen.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Puuki

  Turpeen nostossa on sekin puoli, että varsinkin kuivike-ja myös kasvuturvetta tarvitaan välttämättä edelleen vaikka turpeen nosto Suomessa kiellettäisiin.  Kuiviketurvetta ei oikein voi korvata millään koska se on erinomaista eläinten kasvatuksessa. Antibioottisena luonnontuotteena vähentää mm. eläiten tulehduksia ja siten lääkityksen tarvetta.  Parantaa esim. elintarvikeiden laatua ja tekee mahdolliseksi muidenkin kuin tuotanto- eläinten kasvatuksen kunnollisissa olosuhteissa.

  Polttoturve on vain yksi osa turpeen noston tuotteista.  Entistä parempia vesien suojelutoimenpiteitä vain käyttöön niin ei mene ihan harakoille ja ulkolaisille  tuottajille nekin tulot, jotka on monissa maakunnissa elintärkeitä.   Suomelle turpeen käytön lopettaminen olisi vähän sama kuin jos Norjassa päätettäisiin lopettaa öljyn poraus ja ostaa öljytuotteet muualta.

  Metsuri motokuski

  Eikös kasvuturve ja polttoturve ole hieman eriasia. Polttoturve on sitä maatuneinta turvetta. Kasvuturve on suon pintakerrosta samoin kuin kuiviketurve. Viisaammat korjatkaa jos olen väärässä. Kasvuturvetta voidaan nostaa vaikka koko suota ei ojitettaisikaan. Muistaakseni jossain oli joku vanhasta valmetin ajokoneesta tehty nostokone joka teki töitä ojittamattomalla suolla.

  Visakallo Visakallo

  Kyllä siinä vaiheessa kasvuturpeen nosto maksaisi jo niin paljon, että se muuttuisi kokonaan tuontitavaraksi. Sitähän tuodaan meille jo nyt. Suomi on ainoa maa maailmassa, joka on täysin omilla päätöksillään tehnyt omista turvevaroistaan itselleen ongelman.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Em. Sitran raportissa on kaavio eri turvelajitteista. Pääsääntöisesti juuri niin että kuivike tulee pinnalta ja kasvuturve sekä energiaturve syvemmältä. Uusin viljelytekniikka jossa kasvi saa ravinteet kasteluveteen annosteltuna mahdollistaa ymmärtääkseni myös vähemmän maatuneen turpeen käytön.

  Tolopainen

  Turpeen poltto voidaan lopettaa heti kun Sitran virkamiehet lupaavat elättää itse itsensä. Ja mielellään muutkin valtion virkamiehet. Turvetta joudutaan polttamaan, jotta virkamiesten ylisuuret palkat saadaan maksetuksi.

  Jätkä

  Kuiviketurve ei ole välttämätön tuote. Ennenkin on karjaa kuivitettu ja nykyään on mahdollista käyttää parempiakin materiaaleja. Esim viljan oljet on usein käytetty tarkaan kuivikkeiksi ja toisaalta, kun lattialle on mahdollista tehdä ritilää jos jonkinlaista, ei eläimien tarvitse välttämällä kahlata turveliejussa, eihän niillä oole edes kumisaappaita. Kasvuturpeen poisjyrsimisen jälkeen alkaa vasta tulla polttoturvetta.

   

  Tolopainen

  Suomi voi heti siirtyä uusiutuvan energian käyttöön, jos virkamiehet alkavat yrittäjiksi. Heidän elättämisensä takia emme voi luopua tuontienergiasta eikä turpeesta. Virkamies syö pöydästäsi.

  Gla Gla

  ”Kepulaiset voisivat pikkuhiljaa alkaa elättämään itsensä, siis ilman tukia.”

  Sopii, kunhan kaupunkilaiset maksavat katumaksunsa ja lopetetaan muut sinne maksettavat asumis- ja yritystuet. Tai sitten voidaan jättää nuo teinipersuälyttömyydet omaan arvoonsa ja alkaa keskustella asioista asiapohjalta.

  Jätkä

  Eiköhän kaupunkilaisautoilijoiden maksamat veroluonteiset maksut kata ainakin yhtä reilusti katujen ylläpitokustannukset kuin haja-asutusalueiden asukkaiden autoilu- verotkin lukuunottamatta Ituniskojen ja heidän jälkipolviensa polkeminen traktoreilla vähemmän verotettu löpö tankeissaan yötä – päivää ns ”pillurallia” ja tiet on sen näköisiäkin sitten.

  Asumistukea maksetaan toki myös haja-asutusalueilla asuvien vuokrakustannuksiin, jos he asuvat vuokralla ja ehdot täyttyvät.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 191)