Keskustelut Luonto Suomen Susikanta?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 53)
 • Suomen Susikanta?

  Merkitty: 

  Hirvitalousalueen RP-PO 3, Vaasan Eteläpuolinen rannikko aina Karviaan sisämaassa, susikanta on Luken mukaan 9 sutta.
  Alueen metsästäjät suorittivat viime viikonloppuna lumijälkilaskennan alueella. He saivat tulokseksi 40 sutta.
  Yhden kunnan alueelta löytynyt suurin määrä oli Kauhajoelta 17 sutta. Joissakin tapauksissa esim Närpiössä laskenta ei oikein täsmännyt aiempien näköhavaintojen kanssa. Nyt löytyi 4 ja havainnot ovat kuitenkin olleet kahdesta laumasta toisessa 5 ja toisessa 7 sutta.

  Jos Luken tietoinen kannan vähättely on samaa luokkaa muualla maassa, niin todellinen susikanta olisi jotain 650 sutta, eikä tuo 150, jota Luke tarjoilee.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

 • rööri roope

  Ei minua sudet ole raadelleet vaikka niitten kanssa taistellu joskus aika lähekkäin.Nää suomen rakit ja jalostetut hupet on valvonnassa ja irtolaisena repineet sairaalakuntoon.

  Kaiken lisäksi salaa takaapäin.En ole silti koirien vihaaja.Dalmantialainen löytyy perheestä.

  mehtäukko

  Wanhanjätkän tulilinjoilla täysin.

  Jos ”susi” poimii tiellä sille heitetyn kepakon hampaisiinsa, heilauttaa saparoaan ja lähtee kantamuksineen tallustelemaan…Onko se aito susi, vai rakkisusi?

  rööri roope

  Sehän on villisika kun saparoa heiluttelee.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Kerataanpas hiukan mitä sudesta sanotaan ja on sanottu aikojen kuluessa:

  Sanotaan että susi ei tee ihmiselle mitään.
  Sitten puhutaan siitä että pitää saada susi pelkäämään ihmistä, niin että se pysyy saloilla.
  Ehkä ne vähän oppivatkin jos tarpeeksi monta ammutaan samasta laumasta.
  Toisaalta, jospa kysyttäis sitä miten sudet ennen vanhaan käyttäytyivät? Vanhoista kertomuksista pääsee siihen käsitykseen että ne pyrkivät silloinkin pihapiiriin, vaikka niitä metsästettiin eikä nitään kuvaushaaskoja, pannoituksia tms ollut, joista sudet olis voinut päätellä ettei ihmistä tartte pelätä. Ongelmat loppuivat vasta kun sudet olivat niin harvinaisia ettei niitä kerta kaikkiaan riittänyt kovin monen mökin nurkalle.
  Olisko tästä tehtävissä se johtopäätös ettei ole olemassakaan sudella mitään ihmisarkaa, saloilla pysyttelevää ns lajityypillistä käytöstä. Susi vain yksinkertaisesti etsii ruokaa joka paikasta ja kun ihmisten nurkissa on hajua monen sortin syötävästä, niin sitten susi hakeutuu sen perässä pihapiiriin.
  Tämä merkitsee sitä että sudet käyttäytyvät nyt juuri lajityypillisesti, eli hakevat ruokaa sieltä, missä sitä eniten hajujen mukaan on.
  Eli ongelmat loppuvat vasta kun susien määrä on sellainen, että on vain silloin tällöin liikkujia ja kaikki laumat ovat vainaana.

   

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  jees h-valta

  Taneli oikeassa, ei susi välttämättä asutusta pelkää ja hyvinkin hakee ruokaa niidenkin nurkista. Mutta kuten Köyliöstä olemme voineet todeta mitään erityistä uhkaa se ei aiheuta vaan niiden kanssa totutaan vain elämään. Sudet mahtuvat siellä jolkottelemaan ja toivotan tervetulleeksi vaikka omaan pihaan mutta ehkä naapuruston kissat voisivat vähetä. Josta en olisi ollenkaan pahoillani. Ja sen joukkolahtaamisen aloittaisin ilman muuta hirvistä. Vasta kaukaa perässä pedot joihin voisi viimeksi susikannankin harvennuksen perustaa ravinnon vähenemään.

  Berza

  On tullut seurattua susien elämää noin 40 vuotta, joten jonkunlainen käsitys aiheesta on.

  80 luvulla alkoi itäiseen Suomeen ilmaantua susia naapurin puolelta aienpaa suuremmassa mitassa. Tällöin sudet olivat hyvin arkoja, eivät oikein uskaltaneet hiihtolatuakaan ylittää, saatikka mtkelkan uria ja muita teitä.

  Jos lopulta ylittivätkin tällaisen, loikat oli valtavat  ja vauhti kovaa.

  Joskus 90 luvun lopulla susien käytös oli muuttunyt valtavasti, käyttivät ihmisen tekemiä uria ihan valtateinään.

  Kuullessaan kelkan äänen, sudet vaan siirtyivät vähän suojaan urilta ja palasivat sitten taas jatkamaan matkaa.

  Hyvin oppivaisesta eläimestä on siis kysymys, aika nopeasti muutti käyttäytymistään, kun huomasi, ettei heitä vainota.

  Naapurihan sai tuolloin tapporahaa, saaneeko vieläkin ja kaiketi sen vuoksi alussa arkoja olivat Suomenkin puolella.

  Hyvin usein kirjoitellaan, että suomen sudet ovat sekuleita  ja rajan takana vaan puhdasta kantaa löytyy.

  Asia on juuri päinvastoin, naapurin puolella juoksentelee vaikka minkämoista hurttaa ihan villinä ja tuolloin sekoittuminen on hyvinkin helposti mahdollista. Muutama tällainen on jo luvalla lopetettukin Suomen puolella.

  Aiemmin joku viisasteli siitä keppiä noutavasta elukasta. Kyllä se oli aito susi, siitä on useanpikin riistakamera kuva.

  Syy tällaiseen käytökseen löytyy Venäjän puolelle tarhatuista susista ,joita suojelun nimissä on löysättu luontoon rajan tuntumassa, valitettavasti 🙁

   

   

  jees h-valta

  Meidän ihmisten pitää muuttua. Susi eläköön ja lisääntyköön. Oppikaamme elämään luonnon kanssa ja siitä nauttien koko kirjossaan.

  Berza

  Just ja tuolloin voisimme hirvenkin jättää rauhassa lisääntymään, antaa susien hoidella.

  jees h-valta

  Kyllä, kunhan saadaan kantojen suhteen sopusuhta.

  MJO

  Meidän ja naapurikunnan alueella susikanta on ollut piitkään sopusuhdassa.

  Yhdetkään suden jäljen eivät ole poistuneet varmuudella kunnan alueelta. Jostakin syystä muutama vuosi sitten yksi laumakin todettiin lopulta muuttaneen naapuri maahan.. heh heh Ei noita kirppusia rakkeja kukaan jää kaipaamaan..

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 53)