Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Esillä 10 vastausta, 1,011 - 1,020 (kaikkiaan 1,241)
 • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

  Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

  Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

  Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

  Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

  Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

 • suorittava porras suorittava porras

  Kakkoskohtaan lisäyksenä ,että pelkkä ase ei riitä. Tarvitaan myös taitoa käyttää sitä. Muutama harhalaukaus ,kymmeniä haavakkoja ja pihalleen kellistetty naapuri lopettavat mökkiläisten lahtuuhommat alkuunsa. Palstan kireimmät kommentoijat tuskin saisivat edes lupaa hankkia asetta. Sen verran epävakaat persoonat ovat luetun perustealla kyseessä. Tosin mielellään teettäisivät likaisen työn muilla ,mutta vapaaehtoisia voi olla yllättävän vähän.

  No.. .haaveilla voi vapaasti, mutta liian kovat odotukset voivat aikaa myöten toteutumattomina käydä pumpun päälle. Itsekin olen noita valituksia ja yltiöpäisiä odotuksia seuraillut jo puoli vuosisataa. Pellet vaihtuu ,mutta sirkus pysyy samana.

  vmt

  suorittava porras: Oikaisin vähän siinä kohdassa, kun en sitä auki jaksanut kirjoittaa. Mutta ihan oikeassa olet.

  jees h-valta

  Suorittava, todella pellet vaihtuu mutta sirkus pysyy samana, varsin oikein huomattu. Metsästäjäkunta heittää uutta kehiin kun vanhat näkyy jäävän armotta tappiolle asiakeskustelussa. Mutta ei se tuosta parane, tosiasioilla on tapana voittaa luottamusäänestys.

  Gla Gla

  Käyttökelpoiset keinot varmasti löytyy kannan leikkaukseen, mutta sitä ennen pitäisi päästä yksimielisyyteen siitä, onko peurakantaa alennettava ja paljonko. Mikä on vmt:n mielipide? Homman vesittämisessä ei kannata lähteä liikkeelle siitä, että kaikki mökkiläiset ei omista ja osaa käyttää asetta.

  puunhalaaja

  3. sanomattakin selvää, että suurin osa metsästäjistä ei tuohon lahtaukseen lähtisi.

  Vmt nosti tärkeän näkökulman, tätä sopii pohtia enemmänkin.

  Kuvitellaanpa tilanne, että yhteiskunnassa pikkuhiljaa kehittyisi kriisitietoisuus peurojen suhteen. Nyt jo metsätieteen päivillä referoitiin tutkimuksia puiden uudistumisesta. Huomattaisiin ja tunnustettaisiin, että peuroilla on vaikutus luonnon monimuotoisuuteen. Tämän kehityksen seurauksena riistahallinnossa todettaisiin, että harjoitettu politiikka on ollut väärää, peurakanta tulee joko kokonaan hävittää tai ajaa ainakin niin alas kuin mahdollista. (tämä on siis vielä ihan puhdasta spekulaatiota, ei ole mitään merkkiä että riistahallinto tai ministeri Leppä olisi luopumassa peurasta)

  Miten metsästäjät tässä tilanteessa reagoisivat? Onko teillä palstan metsästäjät tästä arviota? Jos viranomaiset ohjeistavat, että ampukaa peurat pois, niin suurin osa ei siis näin tekisi? Onko suhtautuminen sama villisikoihin, nehän on ohjeistettu ampumaan pois tavattaessa? Voidaako nykyisellä seurajärjestelmällä saada aikaan muutoksia, jos metsästäjät itse päättävät mitä ohjeita kuunnella?

  Gla Gla

  Villisikojen kohdalla virallinen ohjeistus tosiaan on ”ammuttava tavattaessa”, mutta jotain alan lehtiä lukiessani olen nähnyt esitettävän toisenlaisiakin näkemyksiä. Niissä ollaan ilahtuneita uudesta riistalajista.

  Visakallo Visakallo

  Mitä mieltä olette siitä, että pelkästään peurakolareiden vuosikustannus on jo yli 30 miljoonaa euroa? Se on yli puolet Kemeran määrästä. En tiedä riistakolareiden kokonaishintaa, mutta se lienee samaa luokkaa kuin kaikki maksetut Kemeratuet? Kumpi on mielestänne turhenpaa rahaa?

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Liikenteessä on sietämätön tilanne, samoin peurojen aiheuttama punkkien lisääntyminen, jolle ei voida edes laskea hintaa.

  Haluan kertoa vmt:lle, kun olet ilmeisesti täällä uusi, että en vastusta hirvieläimiä yleensä, vaan niiden aiheuttamia haittoja. Ei peuroja tarvitse ampua sukupuuttoon saakka – riittää että saadaan haitat vähemmäksi. Taustaa on joissakin blogiteksteissäni kuten punkkiaiheessa ja kirjeessäni Suomen Riistaneuvostolle, osoite: metsanomistaja.blogspot.com. Riistaneuvoston vastauksessa viranomainen myöntää, että hirvieläinten ja punkkien määrän välillä on yhteys.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Vhp:n määrästä ei ole ollut saatavilla hyvää tietoa ennen kuin aivan viime vuosilta, kun kannanarviointi on kehittynyt. Kuitenkin Luonnonvarakeskuksen ja metsästäjien yhteistyössä keräämistä riistakolmiohavainnoista näkee suuntaa ja voi vertailla alueittain hirven ja muiden hirvieläinten kannanvaihteluita. Viime talvi oli vähäluminen, joten vuoden 2020 jälkitieto ei ole kovin luotettavaa etelässä. Eri alueita valitsemalla näkee mm. että metsäkauriin ja vhp:n kannannousu on painottunut Uudellemaalle, Lounais-Suomeen ja länsirannikolle.

  http://www.riistakolmiot.fi/lajikehitys-grafiikka/?selected_season=winter

  Planter Planter

  Riistakeskus Varsinais-Suomi:

  ”Luonnonvarakeskuksen keväällä julkaistu kannanarvio antoi viitteitä, että valkohäntäpeurojen määrä olisi hieman vähentynyt. Kuluvan vuoden tuoreet kolaritilastot olivat kuitenkin riistaneuvostolle pettymys. Odotetun pienen laskun sijaan kolarimäärät olivat kasvaneet huomattavasti. Tämä alkukauden tieto todennäköisesti tarkoittaa, että peurakanta on kasvanut eikä vähentynyt.”

  https://www.epressi.com/tiedotteet/ymparisto-ja-luonto/varsinais-suomen-alueellinen-riistaneuvosto-on-pohtinut-valkohantapeuratavoitteita-ja-tulevan-kauden-metsastysta.html

Esillä 10 vastausta, 1,011 - 1,020 (kaikkiaan 1,241)