Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Esillä 10 vastausta, 1,231 - 1,240 (kaikkiaan 1,303)
 • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

  Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

  Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

  Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

  Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

  Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

 • Planter Planter

  Pieni sivuhyppy vielä

  ”30% oli kai lievemmin suojellun alueen osuus ja siitä tavoitteesta ei olla luovuttu. Toivottavasti niillä alueilla ei rajoiteta metsästystä (=paluu otsikon aiheeseen).”

  Rajoitteet koskisivat vain ”tiukasti” suojeltuja alueita:
  ”EU-kommissionen föreslår en strategi till 2030 för att få den biologiska mångfalden att återhämta sig. Bland annat föreslås att 10 procent av all mark och hav ska bli strikt skyddade, vilket innebär att jakt, fiske, skogsbruk och gruvdrift inte får förekomma.”

  Komissio haluaa, että vähintään 30 prosenttia kaikesta maa-alasta ja vähintään 30 prosenttia kaikista EU:n meristä on suojeltuja alueita. Kolmasosa näistä suojelluista alueista (10 prosenttia koko alueesta) on tällöin katettava tiukalla suojelulla.)

  ”Tiukasti” suojeltujen määrä näkyy riippuvan tulkinnasta ja mistä lähteestä tiedon hakee.

  ”Metsiensuojelu lisääntyi taas – tiukasti suojeltua metsää on lähes Belgian kokoinen ala.
  Koko maan luku on noussut 12 prosentista 13:een. Tiukasti suojeltuja hehtaareja oli yhteensä 2,88 miljoonaa, mikä on lähes Belgian tai melko täsmälleen Albanian kokoinen ala.”

  Luke:
  ”Valtaosa Suomen tiukasti suojelluista metsistä, joilla ei harjoiteta lainkaan metsätaloutta, on luonnonsuojelulain nojalla perustetuilla luonnonsuojelualueilla ja suojeluohjelmissa luonnonsuojelualueiksi perustettavaksi varatuilla alueilla sekä erämaa-alueilla. Näiden metsien pinta-ala oli vuonna 2019 yhteensä 2,2 miljoonaa hehtaaria, mikä oli 10 prosenttia metsä- ja kitumaan kokonaispinta-alasta. Tiukasti suojeltua metsämaata oli 1,2 miljoonaa hehtaaria eli kuusi prosenttia metsämaan kokonaispinta-alasta.”

  Metsäteollisuus (aiemmin viitattu tässä keskustelussa)
  ”Suomen metsien suojeluaste on Euroopan kärjessä. Suomessa on suojeltu tiukasti yli 2 milj. hehtaaria eli 9 % Suomen metsien pinta-alasta.”

  Eli metsien suojelualaa ei tämän mukaan tarvitsisi nostaa. Valkohäntäpeuralle saatettaisiin määrätä metsästyskielto näille alueille. Koska se on kuitenkin haitallinen vieraslaji, niin ehkä se määrättäisiin hävitettäväksi suojelualueilta ja niiden läheisyydestä, eli Suomesta, etteivät pääse leviämään suojelualueella ja tuhoamaan biodiversiteettiä. So no panic!

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Tiukastikin suojelluilla alueilla jatkunee kuitenkin paikallisten asukkaiden metsästys ja kalastus (valtionmailla Pohjois-Suomessa), samoin kuin poronhoito.

  Gla Gla

  Minä en luota siihen yhtään, että ympäristöministeriön väellä on EU-tason linjauksissa tavoitteena turvata mahdollisuus metsästää, saati tukea suurikokoisen vieraslajieläimen hävittämistä. Kun tuli seurattua Teijon kansallispuiston perustamiskeskustelua ja sitä, millaisia valheita eräskin asian päällä ollut ympäristöministeriön ympäristöneuvos julkisuudessa laukoi, täytyy vain toivoa muiden virkamiesten, etujärjestöjen ja poliitikkojen olevan hereillä tässä asiassa. Ei pidä unohtaa sitäkään, miten eräässä Vihreän langan artikkelissa todettiin supikoiran olevan niin hyvin sopeutunut meikäläiseen luontoon, ettei sitä pitäisi enää luokitella vieraslajiksi.

  Minä en halua antaa tällaisille voimille yhtään valtaa. Haluan, että täällä ajetaan Suomen ja suomalaisen luonnon etuja. MTK:n kommentti kotimaista maa- ja metsätaloutta käsittelevän keskustelun tasosta oli enemmän kuin aiheellinen.

  http://www.metsalehti.fi/uutiset/mtkn-viljanen-joku-tolkku-pitaa-keskustelijoillakin-olla/#71d5007f

  Planter Planter

  ”MTK:n kommentti kotimaista maa- ja metsätaloutta käsittelevän keskustelun tasosta oli enemmän kuin aiheellinen.”

  ”Järjestö edellyttää, että hallitus noudattaa perustuslakia ja sen henkeä turvaamalla omaisuuden ja maa- ja metsätalouden harjoittamisen suoja..”

  Järjestö on  edellyttänyt, että turvataan metsätalouden harjoittamisen suoja,  kuitenkin kuusella mennään, joten luottamus on kovilla.

  ”Haluan, että täällä ajetaan Suomen ja suomalaisen luonnon etuja”

  Minäkin, mutta kuka ajaisi ja miten?

  Gla Gla

  Toki luottamus on kovilla, mutta kommentissa luultavasti viitataan yritykseen kampittaa kotimaista tuotantoa ympäristö- yms. perusteisiin vedoten, pitää näyttää maailmalle esimerkkiä itsensä ruoskimisessa. Ministeriön eräosaston jutut ja rooli ministeriössä ei siinä mielessä ole olleet julkisessa keskustelussa näkyvässä roolissa. Siellä tehdään myyräntyötä kaikessa hiljaisuudessa.

  Kieltämättä on hämmästyttävää, ettei yksikään puolue oli selkeästi linjannut ohjelmaansa tavoitteeksi luontoarvojen ja uusiutuviin luonnonvaroihin perustuvan taloudellisen toiminnan yhdistämistä. Korulauseita riittää, mutta siihen asia jääkin. Kepun ohjelman avaaminen oli karmea esimerkki, mitä biotalouden kärkihankkeena markkinoidun ohjelman  tms. imagon kiillotuksen takaa voikaan löytyä. Sitten puolueen veturit vielä kehtaa selittää sukelluksen syyksi sitä, etteivät he ole tarpeeksi hyvin osanneet kertoa viestiään.

  jees h-valta

  MTK:n korulauseille ei loppua näy. Mutta entä toimet?

  vmt

  Suomen riistakeskus lähestyi Uudenmaan metsästäjiä tällaisella viestillä:

  (lopusta pätkäisty muuta asiaa)

  Tiheän valkohäntäpeurakannan alueelle nousi tarve viestiä peurajahdin etenemisestä. Kuten varmasti tiedätte, tavoitteena on saada peurakantaa pienennettyä tiheän kannan alueilla. Kolarimäärät ovat nousseet koronan aiheuttamasta huomattavasta liikennemäärien laskusta huolimatta (liikennesuorite -9 %), ja toiveet siitä että viime vuoden korkea saalismäärä olisi leikannut kantaa eivät vaikuta toteutuneen. Uudenmaan alueella Oma riistan SRVA-liikenneonnettomuuskirjausten määrä on noussut 10 %, joskin vaihtelua alueella on hyvin paljon. Valkohäntäpeuroja pitää siis kaataa vielä selvästi enemmän, kuin keväällä arvioitiin, jotta kanta saataisiin laskuun tiheän kannan alueilla.

   

  Näyttää siltä että talvi antaa jälleen odottaa itseään, jos tulee ollenkaan. Jahti pitää saada silti pyörimään tehokkaasti läpi kauden, jotta riittävä kaatomäärä saavutetaan. Mustan maan ja vähäisen valon ollessa vallitseva teema, kannattaa pyrkiä panostamamaan myös seuruejahteihin ja hyödyntää uusia koirametsästyksen mahdollisuuksia. Näin jahteihin saadaan lisää vaihtelevuutta ja kiinnostavuutta. Saalismäärä verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan on Uudellamaalla 4 % suurempi. Kaudesta on noin kolmasosa takana, ja luvista on käytetty kolmannes. Pyynnin tulisi olla koko kauden ajan mahdollisimman tehokasta Uudenmaan peuratihentymäalueilla, jotta kantaa saataisiin leikattua. Uudenmaan itäosissa on myös harvemman kannan alueita, joilla peurakannan maltillinen kehittäminen on mahdollista. Kolarimäärän kehitystä on kuitenkin syytä tarkkailla.

   

  Peurajahtia tulisi erityisesti kiihdyttää niillä alueilla, joilla kolarimäärät ovat kasvaneet viime vuodesta, mutta saalismäärä on viime vuotta pienempi. Tällaisia yhdistyksiä ovat esimerkiksi Espoo-Kauniainen ja Hyvinkää. Viime vuodesta pudonneisiin saalismääriin on syytä puuttua. Kolarimäärät ovat kasvaneet viime vuodesta voimakkaasti esimerkiksi Kirkkonummella, Lohjalla, Vihti-Karkkilassa sekä Nurmijärvellä. Hyvin alkanutta jahtia tulee näillä alueilla jatkaa aktiivisesti, ja pyynnin tulee olla niin tehokasta kuin mahdollista. Länsi-Uudenmaan rhy:n alueella leikkaavan verotuksen saavuttamiseksi tulee saalismäärä saada paljon korkeammaksi. Tiheän kannan alueella on huolehdittava myös riittävästä naarasverotuksesta. Pukkeja saa olla aikuissaaliista max. 50 %.”

   

  Eihän tuo nyt siltä ainakaan vaikuta, että peurakantaa koitettaisiin kasvattaa…

  oksapuu

  Eipä tuo nyt ollut mikään varsinainen uutinen, itselläkin jo pari kauriskolaria tähän vuoteen…

  On vissiin alkanut tulemaan palautetta että tarttis tehdä jotakin…

  puunhalaaja

  Eihän tuo nyt siltä ainakaan vaikuta, että peurakantaa koitettaisiin kasvattaa…

  Itse asiasiassa kun tarkkaan luet niin siellä seisoo näin:

  ”Pyynnin tulisi olla koko kauden ajan mahdollisimman tehokasta Uudenmaan peuratihentymäalueilla, jotta kantaa saataisiin leikattua. Uudenmaan itäosissa on myös harvemman kannan alueita, joilla peurakannan maltillinen kehittäminen on mahdollista.”

  Tavoitteena on siis leikata tihentymiä ja samaan aikaan kasvattaa kantaa muualla. Mitäpä arvelette, kun siellä itäisellä uudellamaalla muutama vuosi maltillisesti kantaa kehitetään, niin onko siellä kymmenen vuoden päästä tihentymä, vai maltillinen kanta?? Aiemmin suorittavalle portaalle koetin viestiä, että peurakannan kasvattaminen on jatkunut riistakeskuksen toimesta näihin päiviin saakka, ja tuossahan se nyt tuli esiin: Riistakeskus tavoittelee vhp:lle mahdollisimman laajaa metsästettävää kantaa. Paperilla idea on se, että kanta jotenkin taionomaisesti pysyy vakaana, mutta käytännössä riistakeskuksen johtama ja metsästäjien toteuttama kannan ’maltillinen’ kasvattaminen johtaa kannan tihentymiseen yhä uusilla alueilla.

   

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Erittäin hyvä viesti Suomen Riistakeskukselta, kiitos vmt!

  Yhdessä kohtaa kirjoitusta puhutaan maltillisesta peurakannan kasvattamisesta. Varmaan moni keskemmällä Suomea odottaa uutta riistalajia repertuaariin. Pahimmassa tapauksessa meillä on muutaman vuoden päästä koko Etelä-Suomi täynnä metsäkauriita ja valkohäntäpeuroja ja lisäksi kasvava saksanhirven ja kuusipeuran kanta.

Esillä 10 vastausta, 1,231 - 1,240 (kaikkiaan 1,303)