Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Esillä 4 vastausta, 1,411 - 1,414 (kaikkiaan 1,414)
 • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

  Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

  Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

  Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

  Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

  Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

 • Planter Planter

  Omien havaintojen perusteella ampumakelpoisen valaistuksen vallitessa ruokintapaikalle tulevat vain kasvavat nälkäiset vasat ja näiden mukana ehkä emä. Ne varovaiset isot pukit ja yksinäiset naaraat tulevat riistakamerahavaintojen mukaan myöhään yöllä, jolloin ihminen ei enää näe mitään.

  Valkohäntäpeurojen ajometsästystä ei kovin paljoa harrasteta. Ajojahti on nopeatempoista, tilanteet tulevat äkkiä. Ainakin jahtikauden loppupuolella lauma on aika samannäköistä, ei ole paljon aikaa pohtia, tuliko ampumahollille jo sarvensa pudottanut pukki, naaras tai jo lähes aikuiskokoon kasvanut vasa.

  Alla olevista kuvista voivat palstan asiantuntijat laskea siinä esiintyvien eläinten vasaosuuden, vasojen sukupuolisuhteen ja aikuisten sukupuolisuhteen.  Odotan tuloksia. Koko maan aikuiskannan sukupuolisuhteeksi on metsästäjien havaintojen pohjalta Luke päätynyt arvioon 1,32 naarasta urosta kohden. Uskaltaisin väittää, että siinä on kohtalaisen paljon epävarmuutta.

  urjala

  Metsuri motokuski

  Kannattaako porkkanaa viljellä jos kohde on tuo ? Jotenkin tuntuisi että minä en ainakaan viljelisi.

  puunhalaaja

  Siellähän ne asuu viher piipertäjät jotka vastustaa metsästystä. Valittavat kaikesta metsästyksestä.

  No nyt oli kyllä aika outo ajatus Artolla. Eiköhän sorkkaeläinkantojen takana ole ensisijaisesti metsästäjät. Metsästäjäthän juuri nuo tavoitekannat asettavat, eikä piipertäjät.

  Planter Planter

  Kiitos edellä kuvissa esiintyvien eläinten vasaosuuden, vasojen sukupuolisuhteen ja aikuisten sukupuolisuhteen arvioista.  Olen samaa mieltä.

  Lukella on täällä käynnissä pienimuotoinen pilottitukimus ruokinnan haitoista ja hyödyistä:

   

   

   

   

   

Esillä 4 vastausta, 1,411 - 1,414 (kaikkiaan 1,414)